Már a négyturbós motorral kacérkodik a BMW

Már a négyturbós motorral kacérkodik a BMW

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Iparági pletykák szerint a 7-es sorozat legerősebb modelljében debütál majd az új gázolajos erőforrás, amely 400 lóerő feletti teljesítményre lesz képes.

A BMW aktuális kínálatában a legerősebb dízelmotor a három turbófeltöltővel ellátott 3.0 literes soros hathengeres erőforrás, amely 381 lóerő és 740 Nm maximális nyomaték leadására képes. Ez bőségesen elegendő az 5-ös és az előző generációs 7-es sorozat, valamint az X5 és az X6 dinamikus mozgatásához, hiszen a legkisebb turbónak köszönhetően már 2000-es fordulatszámtól elérhető csúcsnyomaték játszi könnyedséggel repíti ezeket a két tonna feletti, összkerékhajtású modelleket, egy hasonló teljesítményű benzines motor fogyasztásához képest szinte fele akkora étvággyal.

Ez itt még az M550d motorja.
©

Panasz tehát nem igazán lehet rá, de ahogyan a motorpaletta erőforrásai folyamatosan erősödnek, úgy a csúcsváltozatnak is követnie kell a fejlődést, ezért iparági pletykák szerint a bajorok négy turbóval ellátott dízelmotort fognak bemutatni 2016-ban, amely elsőként az új 7-es sorozatban lesz elérhető. Hogy a három klasszikus turbó mellett a negyedik is hagyományos módon fog működni, vagy esetleg elektromos lesz-e, azt nem lehet tudni, mindenesetre a híresztelések 408 lóerő és 800 Nm maximális nyomaték körüli csúcsteljesítményről szólnak.

Ahogyan az aktuális 50d modellekben, úgy az új négyturbós dízel is kizárólag összkerékhajtással és 8-fokozatú automataváltóval lesz rendelhető, a jól értesült források szerint olyan gázreakcióval, ami még a mostani bajor csúcsdízelt is túlszárnyalja majd.