Igazi retro: ilyenek voltak a szocialistaautó-reklámok – videó

Igazi retro: ilyenek voltak a szocialistaautó-reklámok – videó

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az autók reklámozása nemcsak a hanyatló nyugat ópiuma volt. Utólag visszanézve igencsak megmosolyogtató volt mindegyik.

Trabant 601

Az egyik legnagyobb klasszikus tagadhatatlanul a Trabant 601-es volt. A modellt 1963 és 1990 között gyártották, így ez volt a gyár legismertebb autója. Van, aki szereti, van, aki utálja, de az biztos, hogy kultikus modell volt, aminek még ma is akad rajongója.

Wartburg

A rendszerváltás előtti időkben úgy szippantotta fel a magyar piac a Wartburgokat, mint egyszeri Audi szerviztechnikus a kokaint. Tökéles gép volt, ami a balatoni kiruccanásra épp olyan alkalmas volt, mint leugrani a kiskertbe kapálni.

A német változat mellett volt egy 10 perces magyar bemutatója is:

Lada

A Lada nemcsak a keleti blokkot szerette volna meghódítani, a gépeket reklámozták Angliában is. Ilyen, amikor a szavannán végighasít az "ezeröcsi".

Yugo

A szerb Zastava 1955-ben állt össze az olasz Fiattal, hogy a gyárban szereljék össze a kelet-európai piacra szánt kocsikat. A hetvenes, nyolcvanas években a cég leginkább a Fiat 128 módosított változatát gyártotta, amit Nyugat-Európában és Amerikában is Yugo néven ismernek. Utóbbi értékesítéséhez készült reklám is, aminek egyértelműen a kispénzű vásárlói kör a célcsoportja. Viszont ne feledjük az örök érvényű tanulságot: "Ez egy Yugo. Keveset fogyaszt, viszont nem megy."

Az utánfutó

Bár nem autó, a legendássá vált utánfutó reklámot mégsem hagyhatjuk le a listáról. Csodálatos volt.

Persze a klasszikus autókra nemcsak a reklámokból emlékszik vissza az ember, itt van például gyerekkorunk kedvenc játéka, az autóskártya.

Hasonló érdekességekért lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.