Hihetetlen videó: megjósolta a Tesla robotpilótája, hogy baleset fog történni

Hihetetlen videó: megjósolta a Tesla robotpilótája, hogy baleset fog történni

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A Model X néhány pillanattal a baleset előtt már jelzett, és a vészfékezést is megkezdte.

Pillanatok alatt körbejárta az internetet az a felvétel, amit egy holland sofőr készített a Model X fedélzeti kamerájával. A gyanútlan autós családjával utazott az autópályán, amikor hirtelen megszólalt a Tesla veszjelzője, majd a robotpilóta intenzív vészfékezésbe kezdett. Még azelőtt, hogy baleset történt volna.

A család a Tesla 8.0-ás Autopilot-rendszerének köszönheti, hogy baleset nélkül úszta meg a helyzetet. Az új rendszer ugyanis már nemcsak néhány méterre, hanem két kocsinyi távolságra is képes ellátni.

A videón jól látszik, a sávba besoroló SUV vészfékezésbe kezd, a robotpilóta pedig észlelte a vészhelyzetet. A rendszer erre válaszul adott jelzést a sofőrnek, majd kezdett intenzív fékezésbe, aminek köszönhetően el tudták kerülni az ütközést.

Az idén kapott hideget-meleget a Tesla az autókba szerelt robotpilóta miatt, pláne azután, hogy az év közepén halálos balesetet szenvedett egy sofőr, akinél be volt kapcsolva a funkció. Később újabb balesetekről érkezett hír, de kiderült, az esetek döntő többségében a sofőrök voltak felelősek a balesetért. A Tesla robotpilótája ugyanis (egyelőre) csak akkor használható biztonsággal, ha a sofőrök is figyelik az utat, és szükség esetén beavatkoznak. Az önvezető autók azonban már így is a spájzban vannak, és ezt ez a videó demonstrálja a legjobban.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.