Három évet kapott a kamionos, akinek leváló pótkereke miatt meghalt három ember

Három évet kapott a kamionos, akinek leváló pótkereke miatt meghalt három ember

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A lengyel kamionos nem megfelelően rakta fel, egy házi készítésű kulccsal a pótkerekét, amely menet közben levált a teherautóról.

A lengyel kamionost három ember halálát eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétségében mondta ki bűnösnek május 23-án a Debreceni Törvényszék. Három év letöltendő fogházra ítélték – ismerteti a Velvet a most tárgyalt ügy ítéletét.

A baleset tavaly februárban történt. A kamionos a lengyelországi Torunból indult 13 tonna áruval és Bukarestbe tartott. Útközben észrevette, hogy mozog jobb hátsó tengelyén lévő dupla kerék külső kereke. Ezért egy derecskei benzinkútnál leszerelte a pótkereket, felrakta és folytatta útját a 47-esen.

Negyedórával később a pótkocsi jobb hátsó dupla kereke levált a tengelyéről. A külső kerék jobbra, a szántóföldre gurult, a belső kerék belevágódott egy szemből érkező autóba. Az autó vezetője és két utasa a helyszínen életét vesztette. Az autó negyedik utasa súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett, amelyek maradandó fogyatékosságot okoztak. A sofőr fékezés közben áthajtott a másik sávba és nekiütközött egy másik lengyel kamionnak.

Az ítélet indoklásában elhangzott, hogy a kamionsofőr hibás csavarokkal rögzítette a dupla kereket, az egyik szárán például 2 centiméter hosszan nem volt menet, és a menet mélysége is csak a szükséges mélység egyharmada volt.

Azon túl, hogy nem megfelelően hárította el a műszaki hibát, a KRESZ szabályait megszegve nem fokozott óvatossággal ment tovább, hanem 80-90 kilométer/órás sebességgel közlekedett.

A feltárt műszaki hibák alapján a pótkocsi a kerékcsere előtt sem volt alkalmas a biztonságos közlekedésre, a sofőr nem is indulhatott volna útnak egy ilyen járművel. Az elindulást meg kellett volna tagadnia, de hogy ezt utasításra tette-e meg, azt nem sikerült kétséget kizáróan bizonyítani. A sietség oka valószínűleg a kamionstop is lehetett, újabb egy óra késedelem ugyanis két napos kényszer-vesztegléssel járt volna.

A kamionost három év letöltendő fogházbüntetésre ítélték és öt évre eltiltották a vezetéstől. Az ítélet nem jogerős.