Politikailag teljesen inkorrekt: teszten a V12-es biturbó BMW, az M760Li

Politikailag teljesen inkorrekt: teszten a V12-es biturbó BMW, az M760Li

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
László Ferenc
Tetszett a cikk?

A tomboló méretcsökkentési láz és a villanyosítás korában a bajor gyártó még gyorsan szabadon eresztett egy utolsó petrolhead dinoszauruszt. Kipróbáltuk az autót, amely egyetlen dübörgő gázfröccsre szinte annyit fogyaszt, amennyi üzemanyaggal egy kisautó elgurul 100 kilométert. Az izomkolosszus rajtelektronikája lazán kettes sebességi fokozatból startol.

Fél évvel ezelőtt egy hétig teszteltük 750Li típusjelzésű hetes BMW-t, és az "elnöki autó" után, azt hittük, jó ideig nem kerül majd kezeink közé egy exkluzívabb bajor tesztautót. A nemrég hozzánk került M760Li érkezése után rájöttünk: tévedtünk. Ez a BMW első olyan hetes modellje, melyet kezelésbe vett az M Performance részleg, és ami már csak egyetlen apró lépésnyire van attól, hogy szimplán M7-esnek lehessen nevezni.

©

2 liter? Na ne viccelődjünk!

A 740e kapcsán nem titkoltan fanyalogtunk, hogy egy 5,1 méter hosszú és 2 tonnás luxusautóban mégis mit keres egy parányi 2 literes turbós benzinmotor. Hát erre most csattanós választ kaptunk, ugyanis az M760Li-ben egy 6,6 literes benzines erőforrás található, ami vélhetően akkor sem lenne gyenge, ha nem lenne rajta két turbó. De van.

Mutatjuk, hogy egy kétliteres szimplaturbós és egy 6,6 literes duplaturbós motor körülbelül hogyan viszonyul egymáshoz: a vizespalackok a hengerűrtartalmat, a fidget spinnerek pedig a feltöltőket hivatottak demonstrálni.

©

Kell a +160 lóerő?

A 750-es 450 lóerős és 650 Nm-es 4,4 literes V8-as turbómotorja után felmerül a kérdés: a 4,5 másodperces 0-100-as sprint kinek ne lenne elegendő, minek ide ennél erősebb motor? Elég volt egyetlen gyorsítás a 760-assal, és jött a válasz. Ez itt bizony egy régivágású V12-es erőmű, mely egyértelműen a sportosságra van hangolva, és nem annyira a csendes dinamizmusra, mint a V8-as "kistesója".

©

A Rolls-Royce-okban is használt 6,6 literes erőmű jelen esetben 610 lóerős teljesítményt szabadít rá a kerekekre, ráadásul egyszerre a mind a négyre. Még szerencse, hogy adott a négykerékhajtás, hiszen az M760Li vezetése még így is, sőt az összes elektronikai segédlet mellett is gyakorlott sofőrt kíván. Egy ilyen erős motor olyan vehemensen cibálja a 2,2 tonnás kasztnit, mint egy macska a gombolyagot. És emiatt az M760Li vezetés közben sokkal kisebbnek és könnyebbnek érződik, mint amekkora valójában. Persze ebben azért a négykerék-kormányzásnak is van némi szerepe.

Kettesben startol

A 800 Nm sem kevés, ráadásul ez a hegyomlásnyi nyomaték már 1500-as fordulatszámtól rendelkezésünkre áll. Bal láb a féken, jobb a gázon, és el a lábbal a fékről - ennyi a rajtelektronika kezelése. Mivel erőből nincs hiány és hogy a 100-as tempóig egyet se kelljen váltani, a launch control nem egyesből, hanem kettesből katapultálja a vasat és benne minket 3,7 másodperc alatt az említett sebességre. Ezt a gyorsulást sok sportkocsi is megirigyelné, és bár a 750-es ennél csak 8 tizedmásodperccel szerényebb produkciót ad elő, a sofőr és az utasok által átélt élmény ég és föld a két 7-es között.

©

A tizenkéthengeres hang a kocsi mellett állva a leginkább mellbevágó. Belül már sokkal visszafogottabb az előadás, hiszen a 7-esek iszonyatosan le vannak szigetelve. Az igazi petrolheadek éppen ezért egy kicsit leengedik az ablakokat az M760Li-ben, hogy a V12 hangjából egy kicsit több juthasson a hallószerveiknek. Sport módban egyértelműen hangosabb a kocsi, gázelvételre hörög és gyengéden durrog a kipufogórendszer, mely mellesleg olyan hőt termel, hogy a csomagtér alsó részének két szélső ürege át is forrósodik felette.

Hő, hő, hő

És persze a hő nemcsak innen, hanem a motortól és fékek irányából is szinte csak úgy ömlik. A fékek remekül adagolhatók és sokadik használat után sem melegednek túl, ami főleg annak ismeretében elismerésre méltó, hogy furcsa módon még nem karbon-kerámia tárcsákkal szerelik a csúcs 7-est. A végsebesség 250 km/h-ra van korlátozva, amit a kormány mögötti kijelző 260 km/h-nak jelez ki. És egy újabb sokkoló adat: alig 22 másodperc kell ahhoz, hogy állóhelyzetből végsebességre gyorsuljon a gépezet.

©

Ez a valaha készült legerősebb és leggyorsabb BMW, ami a nyers erő és a négykerékhajtás miatt 0-100-as gyorsulás tekintetében reggelire megeszi mind az M4-et, mind a kifutó M5-öt. A rugalmasságról is csak szuperlatívuszokban lehet beszélni: lényegében nincs olyan közlekedési szituáció, melyben egy előzést ne lehetne bármikor egyetlen szempillantás alatt letudni. És a legjobb az egészben, hogy az M760Li a kanyarokban is igen fickós, simán elfeledteti a sofőrrel, hogy mekkora autóban is ül.

©

Hol a legvége?

Ha valaki sokat közlekedik az Autobahnon, vélhetően megrendeli a 250-es sebességkorlátozás törlését, és akkor csak 310-nél van vége a száguldásnál. Érdekesség, hogy még ez utóbbi is elektronikus korlátozás, melyre a gumik miatt van szükség – rossz nyelvek szerint valahol 340 km/h-nál lehet az M760Li legvége. A fenevadat persze etetni is kell: a fedélzeti számítógép nem volt hajlandó 20 liternél nagyobb értéket kiírni, de a valóságban 25 litert simán benyakal a V12. Persze van Eco Pro "takarékos" üzemmód is, de ennek nyomógombját egy M760Li-ben igen hamar vastag porréteg és pókhálók tömkelege lepi el.

Az egekben járó fogyasztás persze anyagi szempontból abszolút hidegen hagyja a tehetős vásárlóközönséget, az viszont már kevésbé, hogy feszített tempó mellett akár 300 kilométerenként is meg kell állni tankolni.

Komfort és sport

A nyolcfokozatú Steptronic Sport automataváltót nem sok kritika érheti, mindig jókor, jó irányban és hezitálás nélkül vált. A lehetőség persze adott, hogy a bőrkormány mögötti váltófülekkel kapcsolgassunk, a gyakorlatban azonban igen ritkán van szükség/igény. A légrugózás Comfort módban egyszerűen átringatja az úthibák felett a nagy hajót, ha pedig Sportra váltunk, akkor az egész autó leereszkedik és bekeményedik. De nem annyira, mint egy M4-es, hanem csak annyira, amennyire az egy M-csomagos luxus 7-estől elvárható ilyenkor.

©

Külsőségek

A 20 colos egyedi könnyűfémfelnik, a nagyobb légbeömlők, a méretes kipufogóvégek, a diszkrét hátsó spoiler és az M760Li felirat még a laikusok számára is felfedik az autó rejtett tudását. Ennyivel mi elégedettek is lennénk, de sajnos a tesztautó szinte minden porcikáját elárasztják a hatalmas V12 logók, ami egy ilyen prémiumtermék esetében szerintünk enyhén bazári hatást kelt. Ha nem tetszik a C-oszlopon, a váltókarnál és a küszöbnél lévő, utóbbi esetben világító V12 jelzés, akkor érdemes inkább az Excelence felszereltségi szintet választani. Ez utóbbi sokkal szerényebb, visszafogottabb formában biztosít ugyancsak kiváló 760-as életérzést.

©

Belbecs

Az alapkivitelnél 14 centivel hosszabb, 5,23 méterre nyújtózkodó L-es 760-as belseje már ismerős lehet a 750-es modellből, esetünkben egyedül a két hátsóülés között lévő mini hűtőszekrény jelent csak hozzáadott értéket. A mindig hideg italokért 465 ezer forintot kell fizetnünk a BMW-nek. A gombnyomásra elmozgó és összecsukló anyósülésről, a tabletes vezérelhetőségről, a fitneszfunkciós masszírozásról, a 600 méterre elvilágító lézerfényszóróról és az érintőkijelzős kulcsról történő távparkolási lehetőségről korábban már mindent leírtunk, így most nem ismételjük magunkat.

Ha szabadon körbetekintene az M760Li bőrrel gazdagon bevont belsejében, az alábbi 360 fokos fotóra kattintva egyszerűen megteheti azt:

©
©
©
©
©

Mennyire nagy?

Íme egy fotó, melyen az újkori Meseautó című filmben Kern András által vezetett konkrét 740i (E38) társaságában látható a 2017-es M760Li. Csupán a méretek összehasonlítása végett.

©

Árak

+ : hegyeket megmozgató erő, elképesztő gyorsulás és rugalmasság, V12-es életérzés, remek vezethetőség, luxus minden mennyiségben.

: gyakran meg kell állni tankolni, a hátsó fejtér lehetne nagyobb, szigorúan négyszemélyes, a fejtámla kitakarhatja a tükröt, giccses díszítések.

Az M760Li alapára mintegy 55 millió forint, amire még könnyen rádobhatunk 10 millió forintnyi extrát, így nagyjából 65 millió forint magasságában állunk meg. Egy fullosan felszerelt 750Li ennél körülbelül 10 millió forinttal kerül kevesebbe, de mi úgy gondoljuk, hogy aki ennyi pénzt szán egy autóra, az mindenképpen jobban jár az M760Li-vel. Ez egy teljesen külön kategória, egy vélhetően utolsó szippantás a jóból, egy végső kirándulás a V12-es monstrumok világába. Értelmet keresni benne felesleges, de ez a történet nem is erről szól.

Riválisok

Az új Audi A8 W12 585 lóerős teljesítményt nyújt és egyelőre még nem érhető el. A nemrégiben ráncfelvarrt Mercedes S-osztály 50 millió forintos alapárú S63 AMG kivitele 612 lóerős, de nem tizenkettő-, hanem "csak" nyolchengeres. Az egyelőre nem rendelhető S65 AMG már tizenkéthengeres és 630 lóerős, de mivel csak hátsókerekes, nem gyorsul úgy, mint a riválisok. A Rolls-Royce Ghostban az M760Li-ben lévő V12-es motor 570 lóerős változata található, de ez a közel 90 millió forintos brit különlegesség még a 750Li-nél is lomhább.

Említést érdemel továbbá az 50 millió forinttól induló Porsche Panamera Turbo, melynek feltöltött V8-as motorja 550 lóerős. Ez a négyszemélyes rakéta 3,6 másodperc alatt képes nulláról százra gyorsítani, így csak hajszálnyival lassabb, mint a 3,5 másodperces 0-100-as sprintre képes S63 AMG.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.