A Holdon Lunar Cruiser lesz a Toyota Land Cruiserből

A Holdon Lunar Cruiser lesz a Toyota Land Cruiserből

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Toyota ambiciózus kutatási projektjének olyan nevet adott, amely egy híres modelljükre emlékeztet: a JAXA japán űrügynökséggel közösen fejlesztett járművük neve „Lunar Cruiser” .

A Japán Űrkutatási Hivatal (JAXA) és a Toyota Motor bejelentette, hogy a jelenleg közös fejlesztés alatt álló, túlnyomásos kabinnal épített holdjárót a 70 éve gyártott Toyota Land Cruiser nyomán Lunar Cruisernek nevezik el, utalva arra, hogy a jövőben a terepjárót nem csak a Földön kívánják majd használni. 

A jármű érdekessége az üzemanyagcellás elektromos hajtása (FCEV) lesz, amelett, hogy a Lunar Cruiser olyan napelemekkel is rendelkezik, amelyek áramot termelnek az autó különböző rendszereihez.

Az űrutazások történetében a 1960-as és 1970-es években az Apollo-expedíciók során már használtak ilyen járműveket, azok viszont nyitott, úgynevezett baggy autók voltak. A Lunar Cruiser viszont teljesen zárt karosszériás jármű lesz, amelyben ketten utazhatnak, azonban vészhelyzetben akár négy holdutazó is helyet kaphat a kabinjában.

©
©
©
©

A Toyota és a JAXA azt tervezi, hogy a holdjárót a 2020-as évek második felében fejezi be. Jelenleg olyan szimulációk zajlanak, melyekkel az energia és hő eloszlását lehet modellezni a holdjáró működése közben, valamint zajlik az abroncs-prototípusok legyártása és értékelése, illetve a virtuális valóságban folyik a modellek tesztelése.

A Lunar Cruisernek elvileg oxigént kell biztosítania akár 1000 kilométeres utazáshoz is a benne utazók számára, az üzemanyagellátásnak pedig 10 ezer kilométeres utazást kell ellátnia, amit 42 naposra terveznek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások