szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy, a BBC-nek nyilatkozó brit tudós szerint a Föld jelenlegi, több mint hatmilliárdos populációját a bolygó nem tudja már ellátni.

Chris Rapley professzor, a brit Antarktisz-kutató Társaság igazgatója szerint a túlnépesedés olyan környezeti probléma, amelyet egyelőre nem vesznek túl komolyan, azonban ha nem kezdenek el vele időben foglalkozni, számos eljövendő generáció életét keserítheti meg.

„Ha elfogadjuk, hogy az emberiség ökológiai „lábnyoma”, amelyet a bolygónkon hagy, komoly probléma, márpedig erre rengeteg bizonyítékot lehet felmutatni – fogalmaz írásában Rapley –, akkor a racionális döntés az lenne, hogy különféle megszorításokkal az egy főre eső ökológiai lábnyom méretét csökkenteni kellene, valamint a túlnépesedés kérdésével is foglalkozni kell.”

Rapley szerint számos tanulmány alátámasztja, hogy az emberiség fenntarthatatlan tempóban éli fel a Föld természeti kincseit, ennek ellenére a különféle környezetvédelmi fórumokon és csúcstalálkozókon szinte alig beszélnek a témáról. A professzor maga is elismeri, hogy a népességszabályozás kényes kérdés, amely felett ott lebek az erőszakos kontroll, sőt, akár az eugenika árnya is.

A szakember szerint a túlnépesedés a napjainkban is tapasztalható környezeti változások egyik előidézője, amelyre lényegesen több figyelmet kellene szentelni. Ennek ellenére nem kínált megoldást arra, hogy miként lehetne megfordítani azt a folyamatot, amelynek eredményeként 2050-re a Föld jelenlegi 6 milliárdos lakossága 8-9 milliárdra növekszik az előrejelzések szerint.

„Amíg nem születik elfogadható kompromisszum a témát illetően, a montréalihoz hasonló, környezettel kapcsolatos csúcstalálkozókon legfeljebb mérsékelt sikereket lehet elérni, amelyek csupán kis mértékben lesznek pozitív hatással az eljövendő generációk életének minőségére, így azok kivédhetetlenül és önhibájukon kívül szenvendnek majd ezektől a környezeti változásoktól."
Társadalom

Klímaváltozás

Még nem igazán világos, hogy új nyelven a régi vonalat folytatja-e, avagy új eszményekre építve az eddigitől markánsan különböző szociáldemokrata politikát csinál a 2006-os választásokig a Gyurcsány-kormány. A produkció azonban, mint 1998 és 2002 között, most is egyszemélyes.

MTI Világ

Az erdőirtás is bekerül a klíma-tárgyalások napirendjébe

Az erdőirtást is felveszik a klímaváltozásról szóló tárgyalások napirendjére, de a Montrealban jelenleg zajló 11. nemzetközi klímakonferencián még nem várható lényegi döntés a kérdésben - közölte csütörtökön az ENSZ egyik illetékese.

hvg.hu Tech

Milyen klímaváltozást hoz az üvegházhatás?

A Science magazin 125. évfordulójának alkalmából cikksorozatot közöl, amelyben a tudomány és a technika legizgalmasabb kérdéseit boncolgatják. Ezekből a témákból szemezgettünk nyári sorozatunkhoz, amelynek legújabb darabja az üvegházhatás következményeit taglalja.

hvg.hu Tech

Sivatagi klíma köszönthet be Magyarországon

Módosulnak az évszakok Magyarországon a klímaváltozás hatására, nyáron kevesebb, télen pedig az eddiginél több csapadék várható - jósolják a hazai kutatók. A megállíthatatlan globális felmelegedésnek gazdasági hatásai is vannak, főképp az energiafogyasztás és az egészségügyi ellátás terén. A következő 50 éven belül akár több mint 11°C-kal is emelkedhet Földünk átlaghőmérséklete.

Hét nap

KLÍMAKOMPROMISSZUM

A globális felmelegedésről az ENSZ égisze alatt a kanadai Montrealban tartott konferencia résztvevői a múlt szombaton...

Tech

A klímaváltozás ötmilliárd ember éhhalálához vezethet

Hogyan hat majd a globális felmelegedés Földünk növény- és állatvilágára? Erre a kérdésre keresi a választ Bill Hare, a Potsdam Institute for Climate Impact Research kutatója, aki a klímaváltozás apokaliptikus vízióját vázolta fel.

MTI Világ

A klímaváltozást jelzik az áradások?

Az elmúlt években tapasztalt szélsőséges időjárási jelenségek jól illeszkednek a globális felmelegedésen alapuló modellekbe és prognózisokba - fogalmazott Herbert Formayer, a bécsi mezőgazdasági egyetem (Boku) meteorológiai intézetének munkatársa.

Járványadatok: 123 halott, 4668 fertőzött

Járványadatok: 123 halott, 4668 fertőzött

Érthetetlenül keveset rendel a kormány a Moderna vakcinából

Érthetetlenül keveset rendel a kormány a Moderna vakcinából

Feljelentették Stummer Jánost az alagutas információ miatt

Feljelentették Stummer Jánost az alagutas információ miatt