Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"5184daa1-9007-456e-8542-dce771e558ee","c_author":"HVG","category":"360","description":"Marie és Lionel Liminana munkássága a kísérleti elektronikától a filmzenén át a bizarr rockig terjed. ","shortLead":"Marie és Lionel Liminana munkássága a kísérleti elektronikától a filmzenén át a bizarr rockig terjed. ","id":"20250418_hvg-The-Liminanas-Faded-zene-lemez","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/5184daa1-9007-456e-8542-dce771e558ee.jpg","index":0,"item":"5f8daad5-0111-4772-ab17-75794e606c68","keywords":null,"link":"/360/20250418_hvg-The-Liminanas-Faded-zene-lemez","timestamp":"2025. április. 18. 15:40","title":"Kiváló vendégek szerepelnek a The Liminanas új dupla albumán","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"b2a46649-95aa-4b32-a1dc-f3d74ecd68f0","c_author":"HVG","category":"360","description":"Természetes, környezetbarát cápariasztó szerre bukkantak, amellyel védeni lehetne a strandolókat az óceánok félelmetes ragadozóitól.","shortLead":"Természetes, környezetbarát cápariasztó szerre bukkantak, amellyel védeni lehetne a strandolókat az óceánok félelmetes...","id":"20250418_hvg-capaveszely-capariaszto-szer","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b2a46649-95aa-4b32-a1dc-f3d74ecd68f0.jpg","index":0,"item":"cea55469-c592-4c20-bbfd-566cc93bba3a","keywords":null,"link":"/360/20250418_hvg-capaveszely-capariaszto-szer","timestamp":"2025. április. 18. 16:15","title":"Kitalálták az embereket és a cápákat is védő cápariasztó módszert","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"d10ecb51-31dc-450a-9885-7a9e38c7bd56","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Valóságos óceáni oázis alakulhatott ki a dinoszauruszokat kipusztító aszteroidának hála, mutat rá egy nemzetközi kutatás eredménye.","shortLead":"Valóságos óceáni oázis alakulhatott ki a dinoszauruszokat kipusztító aszteroidának hála, mutat rá egy nemzetközi...","id":"20250419_dinoszauruszok-kihalas-aszteroida-mexikoi-obol-chicxulub-krater-becsapodas-utani-elovilag","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d10ecb51-31dc-450a-9885-7a9e38c7bd56.jpg","index":0,"item":"7228bcb4-c393-4ee4-b186-386d95beef61","keywords":null,"link":"/tudomany/20250419_dinoszauruszok-kihalas-aszteroida-mexikoi-obol-chicxulub-krater-becsapodas-utani-elovilag","timestamp":"2025. április. 19. 08:03","title":"Csak most derült ki valami jó a szörnyű pusztítást okozó, dinoszauruszokat elsöprő aszteroidáról","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"25f85960-0760-4893-853c-5ddc18536804","c_author":"Rácz Gergő","category":"360","description":"Egyre élesebb a feszültség Kína és az Egyesült Államok között, az ázsiai ország most az USA szórakoztatóiparának csap oda válaszul Donald Trump védővámjaira. Önmagában a filmipar nem képvisel akkora értéket, hogy csak ettől meghajoljon Trump, a lépésnek a szimbolikája viszont kétségtelen, és a szórakoztatóipar többi szegmensében is szívhatják a fogukat az amerikai vevők.","shortLead":"Egyre élesebb a feszültség Kína és az Egyesült Államok között, az ázsiai ország most az USA szórakoztatóiparának csap...","id":"20250419_trump-vamhaboru-usa-kina-film-hollywood","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/25f85960-0760-4893-853c-5ddc18536804.jpg","index":0,"item":"3de1c319-70ea-40d0-afb9-e0a322def3be","keywords":null,"link":"/360/20250419_trump-vamhaboru-usa-kina-film-hollywood","timestamp":"2025. április. 19. 15:30","title":"A trumpi vámháború mellékhatása: sárkányt uszít Peking Amerika kapitány pajzsára","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"623b27cc-0d65-4f75-8d0a-f8f3be80eddb","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Az amerikai Harvard Egyetem nagyszabású kutatásában három évtizeden keresztül figyelték meg több mint százezer ember táplálkozási szokásait, hogy kiderítsék, melyik étrenddel őrizhetjük meg legjobban az egészségünket. Kiderült, hogy még a mediterrán diétánál is van jobb. ","shortLead":"Az amerikai Harvard Egyetem nagyszabású kutatásában három évtizeden keresztül figyelték meg több mint százezer ember...","id":"20250418_ahei-mediterran-etrend-dieta-harvard-egyetem-kutatas-egeszseges-oregedes","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/623b27cc-0d65-4f75-8d0a-f8f3be80eddb.jpg","index":0,"item":"6c128f50-6945-4d94-b6b1-3ef5003ec5e2","keywords":null,"link":"/elet/20250418_ahei-mediterran-etrend-dieta-harvard-egyetem-kutatas-egeszseges-oregedes","timestamp":"2025. április. 18. 07:30","title":"A Harvard tudósai megtalálták a legjobb étrendet az egészséges öregedéshez","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"703f43cd-020d-4c23-99f3-5a8aeb7cf922","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"A kísérlet új nézőpontból világítja meg a vegán táplálkozás előnyeit, és olyan eredményeket hozott, amelyek könnyen átírhatják az étrend-kiegészítőkről alkotott elképzeléseket.","shortLead":"A kísérlet új nézőpontból világítja meg a vegán táplálkozás előnyeit, és olyan eredményeket hozott, amelyek könnyen...","id":"20250419_ikerkiserlet-etrend-kiegeszitok-vegan-vagy-husalapu-vitaminok","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/703f43cd-020d-4c23-99f3-5a8aeb7cf922.jpg","index":0,"item":"6e2d1815-34ba-4ee8-9751-82507a6df037","keywords":null,"link":"/elet/20250419_ikerkiserlet-etrend-kiegeszitok-vegan-vagy-husalapu-vitaminok","timestamp":"2025. április. 19. 07:30","title":"Ikerkísérletben vizsgálták az étrend-kiegészítők hatékonyságát","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"24ed4c09-a5f1-485f-9b49-e2c56fcc919b","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"A szennyezettséget valószínűleg egy 30 éve bezárt szövőgyár okozta.","shortLead":"A szennyezettséget valószínűleg egy 30 éve bezárt szövőgyár okozta.","id":"20250418_Mergezo-anyagok-budapesti-ovoda-15-kerulet","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/24ed4c09-a5f1-485f-9b49-e2c56fcc919b.jpg","index":0,"item":"ea27e8e2-c7f0-4dff-933b-d82a72fefc30","keywords":null,"link":"/itthon/20250418_Mergezo-anyagok-budapesti-ovoda-15-kerulet","timestamp":"2025. április. 18. 21:14","title":"Idegrendszer- és agykárosító anyagot mutattak ki egy rákospalotai óvoda levegőjében","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"9f999684-51bc-418c-96b9-703aed6a6509","c_author":"Keresztes Imre","category":"360","description":"Sokkal nehezebbnek tűnik most, mint tíz éve, hogy az USA és Irán megállapodjon az utóbbi nukleáris programjáról. Ezért egy katonai konfliktus valószínűsége is nagyobb.","shortLead":"Sokkal nehezebbnek tűnik most, mint tíz éve, hogy az USA és Irán megállapodjon az utóbbi nukleáris programjáról. Ezért...","id":"20250418_az-usa-atomrol-targyal-irannal-kozel-akuszobhoz-veszelyes-vizeken-a-bomba-biztos","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/9f999684-51bc-418c-96b9-703aed6a6509.jpg","index":0,"item":"7e3b11ce-d65e-4218-a2dd-df6e73b97527","keywords":null,"link":"/360/20250418_az-usa-atomrol-targyal-irannal-kozel-akuszobhoz-veszelyes-vizeken-a-bomba-biztos","timestamp":"2025. április. 18. 15:30","title":"Irán dilemmája: lemond a Bombáról vagy Trump megbombázza","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Megcsípte a dér, megbújik a hótakaró alatt. Az első nagy hidegek után veszíti el erős káposzta ízét, édesebb lesz. Megnő mangán- és krómtartalma, amelyek a szervezet szénhidrát-felszívódását szabályozzák. Vagyis: most van a szezonja a kelbimbónak.
A finom káposztaféle angol (Brussels sprouts) illetve francia (chou de Bruxelles) elnevezése egyaránt utal eredetére. A kelbimbót a 16. században kezdték el termeszteni Brüsszelben. Egyes dokumentumok szerint dán zöldségnemesítők leleménye. Megszületését állítólag annak köszönhette, hogy a kevés termőterülettel rendelkező országban szükség volt egy dúsan termő, ám kevés helyet igénylő haszonnövényre. Habár a kelbimbó első írásos említése 1587-ből származik, sokáig nem terjedt el széles körben. Még több mint 100 évvel később is neves botanikusok úgy nyilatkoztak, hogy hallottak már róla, de még soha nem látták. A 18. században terjedt el Franciaországban, majd Angliában és az Újvilágban. A briteknél a karácsonyi, az amerikaiaknál pedig a hálaadásnapi sült pulyka hagyományos körete ma is - számunkra kicsit szokatlan párosításban a gesztenyével.
A kelbimbó a téli étrend talán legegészségesebb alkotóeleme. Tartalmaz A-, B1-, B2- és C-vitamint (90 mg/100 g), karotint, kalciumot, nátriumot, káliumot, foszfort, vasat, ként. C-vitamin-tartalmát fagyasztás után és főzve is jórészt (50 mg/100 g) megőrzi. Diétázók is fogyaszthatják, hiszen kalóriatartalma alacsony (35kcal/10dkg). Gyógyhatása is közismert. Javítja az étvágyat, serkenti a belek működését, zöldbabbal és salátával keverve kedvező hatást vált ki a hasnyálmirigy inzulintermelő képességének javításában.
Sokan azonban idegenkednek a kelbimbótól. Egyesek azért, mert rossz tapasztalataik voltak vele (túlfőzve valóban nem egy kulináris élmény), mások azért, mert kevés elkészítési módját ismerik. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány tanácsot és tippet.
Ha piacon vásároljuk a kelbimbót, érdemes tudnunk, hogy minél kisebbek, keményebbek és zöldebbek a fejecskék, annál ízletesebbek és annál nagyobb az ásványianyag-tartalmuk. Hűtőben tartva sokáig eláll, de persze frissen a legfinomabb. Tisztításuknál levágjuk a bimbók torzsás végét, eltávolítjuk külső levelét (minél nagyobbak a bimbók, annál nagyobb a veszteségünk is).
Köretként készíthetünk sült kelbimbót. Kevés olívaolajjal, sóval, frissen őrölt borssal és csipet borsikafűvel összekeverjük, jénai tálban, tepsiben kiterítjük, meghintjük vajforgáccsal, és 220 fokra előhevített sütőben - a bimbók nagyságától függően - negyed-fél óráig sütjük.
A csőben sült kelbimbót sokan ismerik. Egy szokatlanabb változatához a félig megpárolt, lecsöpögtetett kelbimbót szétterítjük a kivajazott formában, sóval, curryvel, magvas mustárral, kevés fehérborral és egy egész tojással elkevert joghurttal meglocsoljuk és betoljuk 20 percre a forró sütőbe. Ezután reszelt füstölt sajttal megszórjuk, fejenként egy egész tojást ráütünk és újabb 8 percig sütjük. Salátával tálalva könnyű vacsorának is megteszi.
Akár főételként is tálalhatjuk a britek kedvencét, a gesztenyés kelbimbót ropogósra sült baconnal a tetején. A kelbimbót és a héjastól félig megsült gesztenyét megtisztítjuk, egy fej apróra vágott hagymát kevés olajon üvegesre pirítunk. Rádobjuk a kelbimbót és a gesztenyét, meglocsoljuk egy kevés fehérborral, sóval, borssal, kis fokhagymával és kakukkfűvel fűszerezzük, majd fedő alatt pároljuk, amíg a kelbimbó megpuhul, de nem megtöttyed. Tálaláskor ropogósra sült baconfalatkákkal gazdagon megszórjuk.
A kolostorokban főzött sörök a világon mindenütt különlegességnek számítanak. Belgiumban a sörfőzésben különösen a trappisták jeleskednek, akik a Benedek-rendből a 11-12. században kivált cisztercita rendhez tartoznak. Szellemi központjuk a franciaországi Normandiában levő La Trappe monostor. A barátok szigorú szabályok szerint élnek ugyan – sokan közülük hallgatási fogadalmat tettek és nem esznek húst, halat, tojást –, de a jó sört nem vetik meg. Hat kolostorukban művészi tökélyre vitték a sörfőzés mesterségét.
A donutot a magyar krimi- és sorozatkedvelők, a tévénézők régóta ismerik. A képernyőről, a filmvászonról visszaköszön a világszerte elterjedt sztereotípia: az amerikai zsaruk a legnagyobb fánkfogyasztók.
Immáron kívülállók, baráti társaságok előtt is megnyílt a Borsodi Sörgyár Zrt. által eredetileg csak vendéglátós szakembereknek létrehozott Sörakadémia.
A téli sportok szerelmesei igazán nem panaszkodhatnak. Ennél télebb tél már régen volt. Sítalp nem marad szárazon. Itthon s a környező síparadicsomokban dübörög a szezon.
Az idén hatodik alkalommal rendezték meg január 7-9. között az amszterdami Wine Professional borkiállítást, ahol az ITD Hungary Zrt. és a Magyar Bormarketing Kht. szervezésében először vonultak fel a magyar borok önálló standon.
A tavaszi napéjegyenlőség még arrébb van ugyan, de a téltemetés a három királyok napján, vízkeresztkor kezdetét vette. Itt a farsang, áll a bál, táncot jár a fakanál.
Aki szereti a bort, rossz ember nem lehet. De hogy hol lehet a legjobb nedűket kóstolni, arra és más, a borturizmussal kapcsolatos kérdésekre is választ kaphatunk január 24-én a Borturizmus Börzén.