szerző:
Gőgh Csilla
Tetszett a cikk?

A téli sportok szerelmesei igazán nem panaszkodhatnak. Ennél télebb tél már régen volt. Sítalp nem marad szárazon. Itthon s a környező síparadicsomokban dübörög a szezon.

© Gőgh Csilla
Szlovákia régen s most is az egyik legkedveltebb úti cél, közelségével és vonzó áraival hódít. A síterepek mellett számos gyógyfürdő is várja az ejtőzni vágyókat. Hát még mennyiféle gyógyvíz. A reumatikus és más mozgásszervi megbetegedésekre hatásos gyógyvizeket errefele teplicinek hívják. S ez egyúttal kocsmanévnek is bevált. Teplici – azaz „gyógygödör” (mint nálunk pld. Sopronban a Gyógygödör, vagy Budapesten a Borpatika nevű műintézmények). Hogy miért? Talán mert ha betérünk egy ilyen kortyolóba, elfeledjük kínjainkat, felmelegszik testünk-lelkünk.

A szezon slágerei a pálinkák. Semmi pancs: amit a pohárban elénk tesznek, garantáltan aromás, érlelt 40-45 százalékos párlat.  A listavezető a jó öreg szilvapálinka, azaz a Slivovica vagy Slivovitz igazán jól átmelegít. Egyes helyeken kóser változatot is kapunk. S nem ritka, hogy ilyentájt felforrósítva, mézzel, vaníliával ízesítve kínálják ezt az italt.

© Gőgh Csilla
A borókából készült Borovička is hódít. Elkél a nagy hidegben, ajánlják a falusi vendéglátók. Ha bármilyen szállásra betérünk, a házigazda máris előrukkol egy pohárkával. Néhol áfonyapálinkát is kaphatunk, amelyet az egész országban Csucsorjetka néven ismernek. A hölgyek körében különösen népszerű italt nemcsak édeskés íze, hanem a benne úszkáló, alkohollal átitatott áfonyaszemek miatt is kedvelik. 

Bármilyen pálinkafajtát választunk, elkél mellé pár darab fánk. Majdnem hasonlóan készítik, mint ahogy a nagymamánktól megszoktuk. Házi lekvárral ízesítve igen finom falat. Ebből aztán nincs kalóriaszegény változat…
A térségre igen jellemzőek még a különféle kecske- és juhtej-készítmények. A hegyi sajtok számtalan változatával találkozhatunk. A juhtúróból készült körözöttet is mindenképpen érdemes megkóstolni. Olykor pogácsára halmozva kínálják.

A markánsabb ízek kedvelői pedig ágyazzanak meg a jóféle párlatoknak az errefelé is igen kedvelt disznótorossal: véres hurka (csak magában is gyakori fogás), sült kolbász, hús káposztával és főtt krumplival.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Itthon

Halpiac: tavalyi árakon a ponty

Nem emelkedtek a halárak karácsonyra a tavalyihoz képest: a hipermarketekben 500 és 570 forintba kerül az élő ponty kilogrammonként. Keresett fajta az amur, a busa és a pisztráng is.

Szikora Katalin Gazdaság

Mógor Attila – Mátyás étterem

Megesik, hogy étellel álmodik. Ilyenkor kipattan az ágyból, és rögtön lejegyzi a receptet. Ha léteznek előző életek, hát Mógor Attila mindig is szakács volt,a konyhába teremtődött. Hétköznapjain az újpalotai Mátyás étterem konyhafőnökeként főz, hétvégén otthon a gyerekeinek, szabadidejében pedig a Magyar Nemzeti Szakácsválogatott tagjaként készül a szakácsolimpiára.

Szikora Katalin Gasztro

Vízkereszttől Torkos Csütörtökig

A tavaszi napéjegyenlőség még arrébb van ugyan, de a téltemetés a három királyok napján, vízkeresztkor kezdetét vette. Itt a farsang, áll a bál, táncot jár a fakanál.

hvg.hu Gasztro

Virslit és pezsgőt a bendőbe!

A Gfk Hungaria felmérései évek óta ugyanazt a tendenciát mutatják: a decemberi ünnepek idején vásárolja meg a lakosság az egész esztendőben elfogyasztott pezsgőmennyiségnek valamivel több mint a felét, a virslifogyasztás pedig egy átlagos hónaphoz képest akár meg is duplázódhat ilyenkor. Ebben az időszakban mindkét termékkategória forgalmában növekszik a hipermarketek súlya, míg a diszkontok szerepe csökken.

Szikora Katalin Gasztro

Omlós, ízes csemege a sütőtök

Faluhelyen mindig kedvelt eledel volt, ínséges időkben alapvető táplálék a mai konyha újra fölfedezett, sokféle formában elkészíthető alapanyaga, a sütőtök. Amit tud: ízletes, vitamindús, és ráadásul még olcsó is.

Lőrincz Zsolt Gasztro

Szilveszteri malacságok: hogyan búcsúztassuk az óévet?

A szilveszteri „malackodás” nemcsak nálunk hagyomány. Franciaországban például a puhára párolt sertésfület felgöngyölik és hagymás csicseriborsóval kínálják, Németországban a ropogós malacsültet hagymás lencsesalátával eszik, Olaszországban pedig hagyományos óév-búcsúztató étek a disznócsülök lencsével.