szerző:
Lőrincz Zsolt
Tetszett a cikk?

A donutot a magyar krimi- és sorozatkedvelők, a tévénézők régóta ismerik. A képernyőről, a filmvászonról visszaköszön a világszerte elterjedt sztereotípia: az amerikai zsaruk a legnagyobb fánkfogyasztók.

A mi szalagos fánkunkhoz hasonlóan a donut is édes, kerek, bő, forró zsiradékban sütött tésztaféle. A legfőbb különbség, hogy az amerikai változat közepében vagy hatalmas lyuk díszeleg, vagy meg van töltve valamivel.
A donut eredete erősen vitatott. Egyesek szerint Amerikába bevándorolt hollandoknak köszönhető. Ezt látszik alátámasztani az a tény is, hogy a 19. század közepén meg "holland olajos sütinek" hívták. Másrészt régészeti leletek bizonyítják, hogy hasonló süteményt már a kontinens őslakói is készítettek a történelem előtti időkben. Egy másik eredetlegenda szerint egy bizonyos Hanson Crockett Gregory volt az az amerikai, aki 1847-ben egy kereskedőhajó fedélzetén feltalálta ezt az édességet. Saját állítása szerint ekkor még nem töltötte be tizenhatodik életévét. Az újító szellemű hajóinas elégedetlen volt az abban a korban megszokott zsíros fánkkal, hiszen annak közepe sokszor sületlen maradt. Ezért a hajó borstartójával kiszúrta a nyers fánktészta közepét, így az teljesen át tudott sülni. Később pedig megtanította az új technikát édesanyjának.

Hogyan is lesz lyukas a donut? Az igazi amerikai kertvárosi háztartásból természetesen nem hiányozhat a fánkszaggató. Ez olyan, mint egy dupla pogácsaszaggató: a külső kör körülbelül 7 centiméter átmérőjű, a belső pedig ennek a fele. A tészta, amit a belső kör kiszúr, nem megy veszendőbe: vagy összegyúrják további fánktésztává, vagy külön kisütik. Az így keletkező minifánkokat hívják az amerikaiak fánklyukaknak. Ha hiányozna konyhánkból a fánkszaggató, ne essünk kétségbe, hiszen akár két, különböző átmérőjű pohárral is elérhetjük ugyanezt.  Az Államokban persze már ezt is gépesítették: a fánksütő automata nemcsak megdagasztja a tésztát, hanem formázza és süti is a donutot. Aki pedig még ezzel sem kíván vesződni, megveheti a kész fánkot a kedvenc kávézójában, vagy bármelyik szupermarketben.

Sokan a donutot nem karika formájúra, hanem lyuk nélküli gömböc alakúra sütik. Ez a hagyományos formája, de ma már a fánkgyűrű az elterjedtebb. A gömböcöt egyszerűbb sütni is, hiszen mihelyst megsült a forró zsiradékkal érintkező fele, magától megfordul. A gyűrű formájú fánkot pedig egyesével kell megforgatni. A fánkgömböcbe kihűlés után gyakran valamilyen tölteléket injekcióznak. Ez lehet lekvár, rózsazselé, tejszínhab vagy bármilyen édes krém.

A donutot - formájától függetlenül - még forrón porcukorba hempergetik, vagy amikor már kihűlt, csokoládéval vagy más mázzal vonják be. Ha farsangi bulira készítjük, megszórhatjuk színes cukordarával.

Donut
 Fél kiló lisztet fél teáskanál sóval, fél kocka élesztővel, három evőkanál tejjel és egy teáskanál cukorral összedolgozunk, és negyed óráig kelni hagyunk. Ha megkelt, egy deci tejet, öt deka cukrot, hét deka vajat és három tojás sárgáját adunk hozzá, majd sima tésztává dagasztjuk. Ezután meleg helyen a kétszeresére kelesztjük, majd átgyúrjuk, 1-2 cm-es vastagságúra kinyújtjuk, majd két különböző nagyságú pohár segítségével (3 és 7 cm-es) karikákat szúrunk ki belőle. Lisztes felületen még egy kicsit hagyjuk őket kelni, majd forró zsiradékban kisütjük őket. A végén megszórjuk porcukorral vagy bevonjuk csokoládémázzal.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Szikora Katalin Gazdaság

Mógor Attila – Mátyás étterem

Megesik, hogy étellel álmodik. Ilyenkor kipattan az ágyból, és rögtön lejegyzi a receptet. Ha léteznek előző életek, hát Mógor Attila mindig is szakács volt,a konyhába teremtődött. Hétköznapjain az újpalotai Mátyás étterem konyhafőnökeként főz, hétvégén otthon a gyerekeinek, szabadidejében pedig a Magyar Nemzeti Szakácsválogatott tagjaként készül a szakácsolimpiára.

Szikora Katalin Gasztro

Vízkereszttől Torkos Csütörtökig

A tavaszi napéjegyenlőség még arrébb van ugyan, de a téltemetés a három királyok napján, vízkeresztkor kezdetét vette. Itt a farsang, áll a bál, táncot jár a fakanál.

Gőgh Csilla Gasztro

Sligovica és egyebek

A téli sportok szerelmesei igazán nem panaszkodhatnak. Ennél télebb tél már régen volt. Sítalp nem marad szárazon. Itthon s a környező síparadicsomokban dübörög a szezon.

hvg.hu Gasztro

Virslit és pezsgőt a bendőbe!

A Gfk Hungaria felmérései évek óta ugyanazt a tendenciát mutatják: a decemberi ünnepek idején vásárolja meg a lakosság az egész esztendőben elfogyasztott pezsgőmennyiségnek valamivel több mint a felét, a virslifogyasztás pedig egy átlagos hónaphoz képest akár meg is duplázódhat ilyenkor. Ebben az időszakban mindkét termékkategória forgalmában növekszik a hipermarketek súlya, míg a diszkontok szerepe csökken.

Lőrincz Zsolt Gasztro

Fritule, blini, Hámán füle

Jövünk-megyünk, s persze eszünk is jó öreg kontinensünkön, ahol mostanság a nagy evések és ivások időszakát éljük.

Szikora Katalin Gasztro

Omlós, ízes csemege a sütőtök

Faluhelyen mindig kedvelt eledel volt, ínséges időkben alapvető táplálék a mai konyha újra fölfedezett, sokféle formában elkészíthető alapanyaga, a sütőtök. Amit tud: ízletes, vitamindús, és ráadásul még olcsó is.