Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"23716bba-ba42-4a10-9519-35ec525ba644","c_author":"hvg360","category":"360","description":"A brit professzor szerint az EU egyre kevésbé tűri az autokratákat. ","shortLead":"A brit professzor szerint az EU egyre kevésbé tűri az autokratákat. ","id":"20250104_patrick-holden-donald-trump-orban-viktor-eu-autokrata","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/23716bba-ba42-4a10-9519-35ec525ba644.jpg","index":0,"item":"2d48ca8d-156e-4d19-996d-540fadec8496","keywords":null,"link":"/360/20250104_patrick-holden-donald-trump-orban-viktor-eu-autokrata","timestamp":"2025. január. 04. 09:00","title":"Patrick Holden: Nem biztos, hogy Trump segíteni fog Orbánnak az unióval való vitájában","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"2da2cb1f-9e73-4193-b656-9f9e8574b92c","c_author":"HVG","category":"vilag","description":"A Jun Szogjol ellen lázadás címén kiadott letartóztatási parancs hatálya hétfőn éjfélkor lejár.","shortLead":"A Jun Szogjol ellen lázadás címén kiadott letartóztatási parancs hatálya hétfőn éjfélkor lejár.","id":"20250105_Del-Koreaban-sok-ezer-tunteto-surgette-a-felfuggesztett-elnok-letartoztatasat","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2da2cb1f-9e73-4193-b656-9f9e8574b92c.jpg","index":0,"item":"fe74f80b-146f-4126-aca2-93612fd2d15b","keywords":null,"link":"/vilag/20250105_Del-Koreaban-sok-ezer-tunteto-surgette-a-felfuggesztett-elnok-letartoztatasat","timestamp":"2025. január. 05. 11:15","title":"Dél-Koreában sok ezer tüntető sürgette a felfüggesztett elnök letartóztatását","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"8ca194a0-f424-4736-ae49-16a015c48477","c_author":"HVG","category":"vilag","description":"Tűz ütött ki szombat délelőtt az északnyugat-kínai Hopej tartományban található Csangcsiakou város egyik piacán, nyolcan meghaltak, 15-en megsérültek – közölték a helyi hatóságok.","shortLead":"Tűz ütött ki szombat délelőtt az északnyugat-kínai Hopej tartományban található Csangcsiakou város egyik piacán...","id":"20250104_kina-piac-tuz-halottak","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/8ca194a0-f424-4736-ae49-16a015c48477.jpg","index":0,"item":"af9a81d9-68fa-4c81-b29b-04dedece92f9","keywords":null,"link":"/vilag/20250104_kina-piac-tuz-halottak","timestamp":"2025. január. 04. 12:07","title":"Legalább nyolcan meghaltak Kínában, miután tűz ütött ki egy piacon","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"156da1e3-15e2-4ad8-90a6-47f3cc6445a1","c_author":"hvg.hu","category":"hvgkonyvek","description":"A rizottó az olasz konyha egyik legváltozatosabb és legkedveltebb fogása, amely számtalan formában elkészíthető. Íme néhány főzési tipp Maxine Clark gasztronómiai szakíró és főzőtanár Rizottó című könyvéből. Részlet.","shortLead":"A rizottó az olasz konyha egyik legváltozatosabb és legkedveltebb fogása, amely számtalan formában elkészíthető. Íme...","id":"20250104_Ime-7-alaptipp-a-tokeletes-rizotto-elkeszitesehez","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/156da1e3-15e2-4ad8-90a6-47f3cc6445a1.jpg","index":0,"item":"37aca7cd-e030-4472-8dbf-b6f3e5af5251","keywords":null,"link":"/hvgkonyvek/20250104_Ime-7-alaptipp-a-tokeletes-rizotto-elkeszitesehez","timestamp":"2025. január. 04. 19:15","title":"Íme 7 alaptipp a tökéletes rizottó elkészítéséhez","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"c09853f4-f611-4093-9fcc-684755615309","c_author":"hvg.hu","category":"tudomany","description":"Egy új kutatás eredményei alapján ideje lehet egy kis mozgást is beiktatni a mindennapokba a sok ülés mellé – a szív- és érrendszeri okokból bekövetkező halálozás kockázatát ugyanis akár 34 százalékkal is növelheti, ha valaki rendszeresen ülőmunkát végez.","shortLead":"Egy új kutatás eredményei alapján ideje lehet egy kis mozgást is beiktatni a mindennapokba a sok ülés mellé – a szív...","id":"20240104_ulomunka-sok-ules-korai-halalozas-kockazata-sziv-es-errendszeri-kardiovaszkularis-megbetegedes","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/c09853f4-f611-4093-9fcc-684755615309.jpg","index":0,"item":"4357bbe4-5d3e-4710-9c40-f18bdae51596","keywords":null,"link":"/tudomany/20240104_ulomunka-sok-ules-korai-halalozas-kockazata-sziv-es-errendszeri-kardiovaszkularis-megbetegedes","timestamp":"2025. január. 04. 08:03","title":"16%-kal növeli a korai halál kockázatát, mégis rengetegen csinálják – mi az?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"9163546b-f1f1-44e8-ac67-1902f052ee56","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Francia Polinézia Kamaka nevű szigetén az összes patkányt ki kellett irtani, miután az emberek által odahurcolt állat igencsak elszaporodott. A következmény: újra megjelent a területen egy madárfaj, amit egy évszázada nem láttak arrafelé.","shortLead":"Francia Polinézia Kamaka nevű szigetén az összes patkányt ki kellett irtani, miután az emberek által odahurcolt állat...","id":"20250105_termeszetvedelem-kamaka-polineziai-viharfecske-madar","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/9163546b-f1f1-44e8-ac67-1902f052ee56.jpg","index":0,"item":"95d36b67-3694-4387-8393-177650b7b355","keywords":null,"link":"/tudomany/20250105_termeszetvedelem-kamaka-polineziai-viharfecske-madar","timestamp":"2025. január. 05. 14:03","title":"Óriási természetvédelmi siker: 100 év után visszatértek a kihalás szélén álló viharfecskék","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"159cf9a2-7ba8-4f6a-87b7-8a7a519f0ab1","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Ma a fiatalabb generációk tagjai messze nem olvasnak annyit, mint a nagyszüleik, persze ennek technológiai okai is vannak. Azonban e megváltozott információbefogadás az agyra is hatással lehet.","shortLead":"Ma a fiatalabb generációk tagjai messze nem olvasnak annyit, mint a nagyszüleik, persze ennek technológiai okai is...","id":"20240105_olvasas-hatasa-az-agyra-sved-kutatas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/159cf9a2-7ba8-4f6a-87b7-8a7a519f0ab1.jpg","index":0,"item":"170b4558-f990-427b-908a-9df03efadb73","keywords":null,"link":"/tudomany/20240105_olvasas-hatasa-az-agyra-sved-kutatas","timestamp":"2025. január. 05. 10:03","title":"Alaposan megváltozik annak az agya, aki sokat (vagy keveset) olvas","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"76ca2d34-2c64-49e2-a2d2-4876bad09f22","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"Állítólag ez is egy TikTok-kihívás.","shortLead":"Állítólag ez is egy TikTok-kihívás.","id":"20250104_Auto-utan-kotott-koporsoval-drifteltek-egy-korfogalomban-video","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/76ca2d34-2c64-49e2-a2d2-4876bad09f22.jpg","index":0,"item":"bd9c0851-6324-402a-ae20-eea183130884","keywords":null,"link":"/cegauto/20250104_Auto-utan-kotott-koporsoval-drifteltek-egy-korfogalomban-video","timestamp":"2025. január. 04. 16:35","title":"Autó után kötött koporsóval drifteltek egy körfogalomban – videó","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
A csokoládéról tudjuk, hogy örömöt okoz, de vajon értékeljük is azt, hogy az életünk része lett?
A csokoládéhoz rengeteg érzésünk, gondolatunk és fantáziánk kötődik. A latin nevén Theobroma cacaonak hívott növény nem véletlenül a világ egyik legnépszerűbbje, és nem véletlenül ölnek bele annyi időt, energiát és pénzt abba, hogy a messzi tájakon – főleg az Egyenlítő környékén – termő kakaóbabból elővarázsolják, majd a maximális élvezet érdekében évszázadokon át fejlesztett módszerekkel feldolgozzák a kakaószemeket. És nyilván nem kell sokat győzködnünk magunkat arról sem, hogy a csokoládé gyógyszer. A kakaóban lévő flavonoidok például segítenek megőrizni az erek rugalmasságát, a fenoltartalma csökkenti a kolesztereinszintet. Erősíti az immunrendszert és véd egyes kardiovaszkuláris betegségekkel szemben. És akkor még nem szóltunk arról, hogy van benne egy csomó, a szervezet számára hasznos dolog, mint a magnézium, a kálium, a vas vagy a cink.
Azon túl viszont, hogy már gyerekkorunk óta tudjuk, mennyire kellemes érzést vált ki a nyelvünkön, és szinte reflexszerűen utána nyúlunk, ha nem csak örömre, hanem egy kis energiára is szükségünk van, nem sokat tudunk a csokoládéról. A nagy múltú Szamos családi manufaktúra minden szakmai tudását és lelkesedését bevetette, hogy ez megváltozzon, így született meg a Szamos Csokoládé Múzeum.
Szamos
A múzeum fogalmát talán a mindent a szemnek, semmit a kéznek szigorával kötjük össze, a Szamos múzeumának a megálmodói viszont tudják, hogy a csoki lényegét más érzékszervvel kell megérteni. A nézelődés és elmélyülés mellett ezért itt kóstolásra is lehetőség van, ráadásul a csokoládét több megnyilvánulási formájában is magunkhoz vehetjük. A legizgalmasabb talán a pörkölt kakaóbab érzése a szánkban: ismerős, ott van benne a csoki ismert ízének az ígérete, mégis egészen más, elementárisabb élményt ad. Kicsit visszarepülhetünk a 16. századba, Cortesék idejébe, akik Mexikóban némi gondolkodás után összekötötték a szálakat, és rájöttek, hogy a kellemes érzéseik, a jó erőnlétük és a kirobbanó energiájuk összefüggésben van azzal, hogy kakaószemeket rágcsáltak. Innentől predesztinálva volt a kakaó diadalútja.
A tábláktól roskadozó bolti polcokat látva nehéz elképzelni, hogy a csokoládé luxustermék, bár ha nem a nagyipari termelésben előállított darabok árára és minőségére vetünk egy pillantást, ez rögtön egyértelműbb lesz. Nem véletlen, hogy a csokoládé először a királyi udvarokban jelent meg – egyszerűen olyan költségei voltak, amelyek radikálisan leszűkítették a fogysztók körét –, majd csak ez után harapott bele az arisztokrácia. De még a legúribb szalonokban is csak apró darabokban adagolták. Ennek megfelelően a körítés is a luxust idézi, és a múzeumban ebből nagyon látványos ízelítőt kaphatunk: a porcelánmanufaktúrák kitettek magukért, hogy méltó csészéket, kannákat készítsenek a forrócsokoládénak, hiszen szó sem lehetett arról, hogy teáscsészéből igyák – külön csészéket terveztek például a hintóban történő forrócsoki fogyasztáshoz, nehogy kilöttyenjen az ital –, de a csokisdobozt művészi kontextusba helyező mesterek is emlékezetes alkotásokat hoztak létre.
A múzeumban 4500 csokoládéhoz kötődő tárgyat gyűjtöttek össze, a kollekcióban mintegy negyven év gyűjtőmunkája és szenvedélye van – mondja Szamos Gabriella. Vannak olyan dobozok, amelyek pincékből, padlásokról kerültek elő, de olyan kisebb vagyon érő csésze is, amelyért Párizsig vagy Londonig kellett menni. És persze ott van a múzeum egyik leglátványosabb és valljuk be, legfurább kiállítása tárgya – hiszen kinek jutna eszébe tortadísznél nagyobb marcipánszobrot készíteni?: A szép csokoládéslány című szobor, amely 78 kg (!) marcipánból készült, egészen új szintre emelve a cukrászművészetet. A múzeumban természetesen a marcipánt is felszolgálják az ízlelőbimbóknak: az egyik teremben a kiállított tárgyakat csodálva kóstolhatjuk meg, hogy milyen jó barátja a forró csokinak.
Nehéz elhinni, de ez a szobor marcipánból van
Szamos
Igazán nagy utat viszont a kakaóbab tesz meg, amíg szépen becsomagolva a kezeink közé kerül valamilyen édesség formájában, és a múzeum ebbe a lenyűgöző háttérvilágba is bepillantást enged. Hogy már a kezdeteknél mennyire kell ügyelni a részletekre: a kakaófa virágainak a beporzását sokszor kézzel végzik a munkások, mert erre csak a kinyílást követő néhány órában van lehetőség. A fák rendkívül érzékenyek a vízhiányra, párás, meleg levegőre és árnyékra van szükségük. A terméseket kézzel takarítják be, majd a lehető legrövidebb idő alatt kifejtik belőlük a kakaóbabot. Ezt aztán pálmalevelek alatt fermentálják, szárítják, majd jutazsákokban elszállítják például Európába, ahol már a pörkölés és a feldolgozás fázisait végzik.
És ha már a feldolgozásnál tartunk: a múzeum működő műhelyében lehetőség van saját csokoládé elkészítésére is: értő kezek öntik formába a 70 százalékos belga csokit, hogy aztán a saját kísérletező kezeinkkel feldíszítsük és karaktert adjunk neki. A tervek között szerepel egy másik kézűves kihívásnak – a marcinpánrózsa készítésének – a beiktatása is a múzeumi programba, ami egyfajta tisztelgés is lenne a Szamos marcipános hagyományai előtt. A cukrászat alapítója, Szamos Mátyás éjszakákon át gyakorolta annak idején, hogy miként lehet a marcipánból virágokat formálni, vagyis abban, hogy a marcipán a Szamos védjegye lett, rengeteg munka és szenvedély van. Nem véletlenül ez az a fogás, amelyet a Szamos család minden tagjának kötelezően tudnia kell. A marcipánrózsákból és az 5-10 főt foglalkoztató családi vállalkozásból ma már egy több mint 500 fős cég lett a Szamos Marcipán 25 üzlettel Magyarországon, és már Bécsben sem maradnak Szamos termékek nélkül a cukrászdába járók.
Szamos Mátyás szenvedélye, és persze a receptek is generációról generációra öröklődnek a családban. A Szamos ma már Magyarország egyik legismertebb családi vállalkozása – és a családi jelzőt itt tényleg a szó szoros értelmében kell érteni: a céggel kapcsolatos döntések Szamos Gabriella szerint még ma is a konyhaasztalnál dőlnek el.