Bor, Mámor… Bénye

Bor, Mámor… Bénye

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Hogy szalad az idő! Az idén már a 10. jubileumi fesztivált tartják július 5. és 8. között Erdőbényén. A varázslatos környezetben, jellegzetes tokaji pincészetek udvarain, összesen 13 borászat, több mint 60 borral várja a vendégeket.

Történt, hogy a tokaj-hegyaljai településen 2009-ben összedugta a fejét néhány borász és gasztroblogger, miszerint csinálnának maguknak fesztivált. Augusztus 15-én aztán sor is került az egynapos eseményre. A bulinak híre ment, és igen kapós lett. Nagyon úgy nézett ki, érdemes folytatni, és szerelemprojekt ugyan, de gondviselés kell neki. Úgyhogy 2010-ben megalakult a Bor, Mámor, Bénye Egyesület. Azóta is a fesztivál szervezője.

©

Csupa nagybetűvel lehetne írni a fesztivált, hiszen az évek során Tokaj-Hegyalja tán legizgalmasabb gasztro-kulturális eseményévé nőtte ki magát.

2011-ben az esedékes szombathoz már hozzácsapták a pénteket is egy esti nyitókoncerttel és közös kóstolóval, amelyen a részt vevő pincészetek kitelepülve, egy előre megkomponált kóstolósorban mutatták be a boraikat. 2013-ra már három napra, péntek-szombat-vasárnapi nyitvatartással és programokkal bővült a rendezvény, amelyhez 12 borászat csatlakozott. Kezdtek igazán felnőni, lett rendes fesztiválprotokoll beléptetési rendszerrel, napi és hétvégi karszalagokkal, kempingezési lehetőséggel, parkolóval. 2016-ban már úgy, ahogy tényleg a nagyok: lett nulladik nap. Tavaly pedig augusztusról július elejére tették át a fesztivál időpontját, ahogy most is.

Helyszínek, pincészetek: Ábrahám, Bardon, Béres, Budaházy-Fekete Kúria, Csite, Illés, Jakab, Karádi-Berger, Kerékgyártó, Préselő, Pro-Vinum, Sanzon Tokaj, Vayi.

Gasztronómiai partnerek, akik az éhes szájakról gondoskodnak: A Boros, A Leves, Anyukám Mondta, Bodrog Smoker, Erdőbényei Ízőrzők, Kis Sziget, Magita.

Kult-táplálék: Jazz-, világzenei- és népzenei koncertek mellett kiállítások, előadások, gyermekprogramok. Itt lesz a Bagossy Brothers, Darvasi László, Dresch Mihály, Édes Málé, Garaczi László, Lóci, Meszecsinka, Mongoose, Szabó Balázs Bandája, Szüret Utca, Tóth Viktor, Voodoo Papa és Weiner Sennyei Tibor. Lehet, hogy nem annyira csendesebben, de másként: KÖZ-KEMP kiállítások, zeneovi, kádártánc-bemutató és -oktatás, építészettörténeti séta, madárles, biciklitúrák.

A jelszó: Heveredj le a fűbe, sétálgass a régi házak között, kortyolgass hűs fröccsöt a lugasban! Várnak nagy találkozások, éjszakába nyúló beszélgetések – idén is Bor, Mámor… Bénye!

Minden, amit még tudni érdemes: itt.