Megfulladt egy nő, akit kiközösítettek, mert menstruált

Megfulladt egy nő, akit kiközösítettek, mert menstruált

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI/hvg.hu

Hiába tiltották be, Nepál egyes részein még mindig él a szokás, hogy a menstruáló nőket kiközösítik. Ennek nem egyszer tragikus következményei lehetnek.

A hindu hagyományok szerint a nőknek menstruációjuk idejére ki kell költözniük otthonaikból. Erre a célra léteznek közösségi építmények. Ebben az időszakban nem érhetnek hozzá másokhoz, a jószághoz, a zöldségekhez és a gyümölcsökhöz. Nepál nyugati részében még több kerületben tartják ezt a hagyományt, noha a kormány 2017 augusztusában büntetendővé tette a menstruáló nők kiközösítését.

Ezekben a menstruációs kunyhóknak nagy hideg lehet, és az itt tartózkodó nőket sokszor erőszakos támadások is érik, de olyan tinédzserről is lehet tudni, aki kígyómarásba halt bele a kunyhóban.

A mostani eset a nyugati országrész egyik falujában történt. A 21 éves Parwati Bogati három napot töltött a közösségi menstruációs kunyhóban, de túl zsúfoltnak találta, ezért egy elhagyott házban húzta meg magát. Ott azonban fázott, ezért tüzet gyújtott, de a füsttől megfulladt. Az anyósa találta meg a testét, akivel azért élt együtt, mert a férje vendégmunkásként Malajziában dolgozik.

Három héttel korábban történt egy hasonló eset egy másik nepáli körzetben, akkor a menstruáló nő két kisfiával együtt halt meg.

(MTI, BBC)

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

Hozzászólások