Botlatókövet kapott Rejtő Jenő – fotók

Botlatókövet kapott Rejtő Jenő – fotók

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az átadáson a kezdeményezést kitaláló Gunter Demnig képzőművész megkapta a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést.

Botlatókövet kapott Rejtő Jenő. Az egykori munkaszolgálatos író emlékkövét péntek este a Bimbó út 3. előtt helyezték el.

A botlatókő egy 10×10 centiméteres bronztáblára vésett név (valamint születési dátum, illetve a halálozás helye és ideje), amelyet az áldozat utolsó, még szabad akaratából választott lakhelye előtt illesztenek a járdába. A kezdeményezés Gunter Demnig német képzőművésztől ered, mára Európa-szerte már több mint 70 ezer botlatókőbe „botolhatunk bele“: ez az akció tehát a világ legnagyobb decentralizált emlékművévé vált.

©

A képzőművész a Bimbó úton átvette a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést is, amellyel eddigi magyarországi tevékenységét ismerték el.

"Amikor hajdan elterveztem, hogy emléket akarok állítani a nácizmus áldozatainak, nem gondoltam bele, le lehet-e rakni egymillió követ. De egy kölni evangélikus pap azt mondta, kicsiben kell elkezdeni, így aztán lassan haladok előre. Most már nagyon sokan segítenek nekem, köszönet mindenkinek ezért" - fogalmazott a 71 éves német képzőművész.

©

Rejtő Jenő 37 éves korában, 1943-ban munkaszolgálatosként halt meg/tűnt el a Szovjetunió megszállt területén.

Hozzászólások