„Miért, nem egy Muppet Show az egész világ?” – Donald Trumpról írt színdarabot Elfriede Jelinek

„Miért, nem egy Muppet Show az egész világ?” – Donald Trumpról írt színdarabot Elfriede Jelinek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az Ausztria lelkiismeretének tartott, Nobel-díjas író Donald Trumpról és a patriarchális világ erőszakkultúrájáról írt véres-komikus drámát. A magyarországi ősbemutatót a Katona József Színházban tartják. Elfriede Jelinekkel a HVG készített interjút.

Az amerikai elnökválasztás után reggel hatkor arra ébredt, hogy Donald Trump nevét mondják be a rádióban. „Megdöbbentem, majd írtam egy esszét. Ezt fejlesztettem szatirikus drámává, paródiává, az új királyt Oidipusz, Midasz és Übü király stílusjegyeivel felruházva. Tragédia, hogy tapinthatóan jelen van a világban a kétségbeesés, a félelem. A rothadás virágai, a pestis bűze újraéled, ősi sírokból kikelt zombiként kísért a gyűlölet, a harag, a nacionalizmus, a rasszizmus. Mindeközben egy obszcén valóságshow, marionett-előadás tettleges résztvevői vagyunk mindannyian” – magyarázza Jelinek.

A dráma szereplői vak Muppet Show-figurák. Jelinek ugyanis úgy véli, a legnagyobb bűnözőktől a legaljasabb gonoszokig a legtöbben rajzfilmfigurákhoz hasonlítanak. „A világ jelenlegi első embere is úgy néz ki, mint egy rajzfilmhős.” Trump ráadásul önmaga propagandája, önmaga szócsöve.

A vak király, akit rontó lelkű istenek megátkoztak a születésekor. Minden eszköz a rendelkezésére áll, hogy a kedvenc médiáin, a Twitteren és egyéb helyeken terjessze az ostobaságait.

Jelinek úgy véli, mára kiszabadult a palackból az abszolutizmus szelleme, az Európában is kísértő új uralkodókkal, akik – bármennyire is veszélyesek – olyanok, mint a tragédia utáni komikus végjáték szereplői. „Felkent királyokként feszítenek, harsányak, műveletlenek, mérhetetlenül ostobák.”

A teljes interjú az e heti HVG-ben, illetve a hvg360-on olvasható.

©

Hozzászólások