Sok Bayern-drukker mondta le a budapesti focitúrát

Sok Bayern-drukker mondta le a budapesti focitúrát

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Úgy tűnik, a szurkolók meghallották a bajor miniszterelnök intő szavait.

„A gyomrom görcsbe rándul, ha a Szuperkupára gondolok. Budapest rizikós hely, nagyon óvatosnak kell lennünk”

– mondta a hét elején Markus Söder bajor kormányfő, aki arra kérte a Bayern München szurkolóit, hogy inkább ne utazzanak Magyarországra a csapatuk Sevilla elleni meccsére. Korábban a Bajnokok Ligája-győztes együttes vezetőedzője, Hansi Flick is arról beszélt, hogy nem ért egyet a meccs megrendezésével.

A korábbi hírek szerint közel 2100 Bayern-drukker igényelt jegyet – a számukra fenntartott 3 ezer darabos kontingensből –, a Szabad Európa cikkéből azonban az derül ki, hogy a szurkolók meghallották Söder intő szavait, és sokan közülük lemondták a budapesti túrát.

Német tévések is távol maradnak
Bár tervezte, nem küld stábot a német Sky és a DAZN a budapesti Szuperkupa-meccsre – írja a Kicker. A csatorna és a streaming szolgáltató is élőben közvetíti majd a meccset, de kommentátoraik és szakértőik a németországi stúdióikból dolgoznak majd. Azután döntöttek erről, hogy a német kormány korábban különösen kockázatos területnek nyilvánította Magyarországot a koronavírus-járvány szempontjából.

A lap szerint a legnagyobb Bayern München szurkolói klub, az FC Bayern München Fanclub Nabburg/Oberpfalz a teljes utat visszamondta a bajor miniszterelnök nyilatkozata után. Az elnök, Bernd Hofmann úgy nyilatkozott, nem helyesli, hogy a Szuperkupa-meccset Budapesten és nézők előtt rendezik meg. A legfontosabb szerinte a szurkolók egészsége és biztonsága.

A Club Nr. 12 – az Allianz Arena Südkurve nevű részében helyet foglaló szurkolói klubokat összefogó szervezet – sajtósa azt mondta a Szabad Európának: a járványhelyzet, valamint a helyszín, a Puskás Aréna maximum nézőszámának csökkentése miatt döntöttek úgy, hogy nem szerveznek közös busz- vagy repülőutat a mérkőzésre.

Alexander Fischer azt megerősítette, hogy többen magánbuszt szerveztek Budapestre, ám elmondása szerint többségük a hét elején lemondta az utat, így az a járat sem indul majd el.

Fischer úgy tudja, hogy legfeljebb 1300 német szurkoló érkezik Budapestre a csütörtöki meccsre, miután a 2100 igényelt jegy közül hétfőn és kedden körülbelül 900-at visszamondtak.

A Club Nr. 12-nél a lap szerint nem értik, hogy miért ragaszkodik az Európai Labdarúgó-szövetség a Szuperkupa megtartásához most, hogy Magyarországon is erősen terjed a fertőzés. Főleg azért nem, mert az eredetileg augusztus 12-re, Portóba tervezett meccset éppen a romló járványhelyzetre való hivatkozással halasztották el és adták Budapestnek.

Portóban nem boldogok

A német Kicker keddi beszámolója szerint a Porto polgármestere levélben követel választ az UEFA-tól arra, miért vették el tőlük a rendezés jogát, amit még 2018 tavaszán ítéltek oda nekik. Rui Moreira a városi tanács ülésén jelezte: ha nem kap megfelelő magyarázatot, pert indít az európai szövetség döntése miatt.

A cikk szerint a polgármester úgy érzi, nem a járvány volt a valódi oka a helyszínváltozásnak, hanem az, hogy a BL nyolcas döntőjét végül – rendhagyó módon – egyetlen, ugyancsak portugál városban, Lisszabonban rendezték meg. „Mondhatták volna, hogy ha már a BL-t Lisszabonban fejezték be, nem akarták, hogy ugyanabban az országban legyen a Szuperkupa is” – füstölgött Moreira.

Biztonságos lebonyolítást ígér az MLSZ

A főpolgármester nem engedne be nézőket
„Ha lenne jogi lehetőségem dönteni ebben a kérdésben, a mérkőzést biztosan zárt kapuk mögött rendeznék meg. De nincs jogom, így a felelősség is azoké, akiknek van. Ebben a helyzetben utasítottam a BKK-t, hogy a Puskás Ferenc Stadion környékén maximális kapacitással járjanak a járművek, különös tekintettel a 2-es metróra, hogy a közösségi közlekedésben megelőzhető legyen a torlódás” – mondta a Népszava kérdésére Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely. Kedden Horváth Csaba, Zugló polgármestere szólította fel Orbán Viktor miniszterelnököt: döntsön úgy, hogy a meccset zárt kapuk mögött rendezik meg.

A szigorú óvintézkedéseknek köszönhetően az Európai Szuperkupáért kiírt csütörtöki mérkőzés időpontjában a Puskás Aréna biztonságosabb helyszín lesz, mint bármelyik más pont az országban vagy akár egész Európában – közölte a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ).

Az MLSZ kiemelte, hogy a nézők előtt tartott magyar bajnoki mérkőzések több hónapra visszamenő tapasztalata nem mutatja, hogy különösen kockázatos lenne kilátogatni a szabadtéri sportrendezvényekre. A külföldről érkező drukkerekről pedig azt írták, hogy „olyan szigorú egészségügyi szűrés után léphetnek a Puskás Arénába, hogy a velük való esetleges találkozás nem jelent további pluszkockázatot. A két csapat szurkolótáborának tagjai egyébként elkülönítve tekinthetik meg a mérkőzést, nem találkoznak a magyar szurkolókkal”.

Az MLSZ egyúttal felhívta a szurkolók figyelmét arra, hogy a több hete zajló előkészületek kizárólag akkor lehetnek sikerek, ha maximálisan betartják az egészségügyi előírásokat.

Emberkísérlet

A koronavírus-járvány kitörése óta ez lesz az első találkozó az európai szövetség (UEFA) versenyrendszerében, amelyre beengednek nézőket. A szervezet kedden erősítette meg, e meccs tapasztalatai alapján dől el, hogy a koronavírus-járvány miatt elrendelt intézkedéseket, így a zárt kapus összecsapásokra vonatkozót is, módosíthatják-e még az év végéig.

Egyelőre az UEFA égisze alá tartozó meccseken, Bajnokok Ligája- és Európa-liga selejtezőkön, valamint a Nemzetek Ligája-találkozókon nem lehetnek jelen nézők.

A meccset csütörtök este 21 órától tartják a Puskás Arénában. A létesítményt befogadóképességének 30 százalékáig lehet megtölteni, azaz nagyjából 20 ezer néző lehet ott a meccsen.

Hozzászólások