Közel 72 milliárd forintot nyertek a karácsonyi lottón egy spanyol cég dolgozói

Közel 72 milliárd forintot nyertek a karácsonyi lottón egy spanyol cég dolgozói

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A vállalatot nehéz helyzetbe hozta a koronavírus-járvány, most viszont majdnem mindenki 328 ezer euróval (118 millió forinttal) lesz gazdagabb.

Mintegy 200 millió eurót (72 milliárd forintot) nyertek kedden az El Gordo (A kövér) nevű hagyományos spanyol karácsonyi lottón egy, a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került autóipari cég dolgozói.

A Reus városa közelében működő Industrias Teixedó vállalat elnöke a spanyol közszolgálati televíziónak elmondta, hogy véletlenszerűen választotta ki a 72897-es számsort, amelyet közösen játszottak meg a munkatársak és amely végül főnyereményt ért.

Elmondása szerint a pénz a legjobbkor jött, mert a járvány miatt a cég csökkentett munkaidőben, állami támogatással tudta csak tovább foglalkoztatni 440 alkalmazottját, akik közül most gyakorlatilag mindenki részesült a nyereményből.

A főnyeremény szelvényenként 400 ezer eurót jelent (145 millió forint), adózás után 328 ezer eurót (118 millió forint) kap kézhez egy-egy szelvény tulajdonosa.

A spanyol karácsonyi lottó sajátossága, hogy egy számból sok szelvényt adnak el, így lehetnek sokan a fődíj nyertesei. Ebben az évben az ország számos pontján örülhettek a főnyereménynek, például Granadában, Madridban és Punta Umbríában is.

A járványügyi intézkedések miatt sok lottózóban most hiába várták a szerencséseket az ilyenkor szokásos közös ünneplésre. Nem mindenhol maradt el a pezsgőzés, de jóval visszafogottabban zajlott, mint máskor, ezúttal maszkban és összeölelkezések nélkül.

Az egészségügyi korlátozások a sorsolásra is hatással voltak: 1913 óta először közönség nélkül húzták ki a számokat a San Ildefonso általános iskola diákjai a Királyi Színházban (Teatro Real). A gyerekek csak a sorsolás idejére vehették le magukról a maszkot, mivel a számokat és a hozzájuk tartozó nyereményt is énekelve mondják be a húzás után.

Idén több mint 2,4 milliárd eurót (869 milliárd forintot) osztottak szét a spanyol karácsonyi lottón, amelyen minden évben 1807 számsort jutalmaznak nyereménnyel.

Az állami szerencsejáték társaság (Selae) tájékoztatása szerint a karácsonyi lottó szelvényeiből 2,58 milliárd euró (935 milliárd forint) értékben vásároltak ebben az évben, ami 11 százalékkal kevesebb a tavalyinál.

A múlt évben még a 20 ezer euró (7,2 millió forint) feletti nyeremények után kellett adót fizetni, azonban ettől az évtől az adózási küszöböt felemelték 40 ezer euróra (14 millió forint).

Hozzászólások