Érdemes lehet kivárni a teherbe eséssel a koronavírus-oltást

Érdemes lehet kivárni a teherbe eséssel a koronavírus-oltást

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyre több gyerekvállalást tervező nő kérdi azt, hogy várjon-e az oltásig, a Szülész-Nőgyászati Prevenciós Társaság elnöke pedig azt javasolja, hogy aki teheti, az várjon egy kicsit.

A terhes nőknek, és azoknak, akik két hónapon belül terhességet terveznek, nem ajánlják a koronavírus elleni vakcinát. Ezért az RTL Híradó megkérdezte a Szülész-Nőgyászati Prevenciós Társaság elnökét, Szőnyi Györgyöt, mit javasol a terhességet tervezőknek. Ő pedig azt tanácsolta:

Ha van védőoltás, akkor azt érdemes beadatni, és utána kivárni még két hónapot a gyerekvállalásig.

Nálunk nem ajánlott kismamáknak a koronavírus elleni oltás, de van, ahol megkaphatják

Melyik a kockázatosabb: terhesen elkapni a koronavírust, vagy beadatni az ellene kifejlesztett oltóanyagot? Világszerte gyermeket tervező nők százezrei szembesülnek a fenti dilemmával, a válaszként alkalmazott gyakorlat azonban egyelőre országonként különbözik. Szakértői vélemények szerint az mRNS oltások elméletben nem veszélyesek a várandósokra, de klinikai kísérletek hiányában ezt egyelőre nem lehet biztosan kijelenteni.

Azt is elmagyarázta: több álhírrel ellentétben az oltás nem okoz meddőséget, azért nem tanácsolják mégsem, mert még nem volt elég teszt terheseknél. Rusvai Miklós víruskutató szerint is érdemes beoltatnia magát annak, aki babát tervez.

Hozzászólások