Középiskolai felvételik: az utóbbi tíz év legnehezebb magyar feladatsora volt a nyolcadikosoké

Középiskolai felvételik: az utóbbi tíz év legnehezebb magyar feladatsora volt a nyolcadikosoké

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A matematika viszont könnyű volt, úgy tűnik.

Múlt szombaton írták meg a középiskolába jelentkező diákok a központi felvételi feladatlapokat. Mint minden évben, most is sok vita volt arról, hogy az idei magyar és matematika tesztek nehezebbek voltak-e, mint az elmúlt években. Ez azonban sokszor szubjektív megítélés kérdése.

Az Alternatív Közgazdasági Gimnázium (AKG) tanárai szerdán már kirakták az iskola oldalára a náluk írt feladatlapok eredményeit, ami azért lehet érdekes a máshol felvételizőknek is, mert az AKG-s adatokból évek óta elég pontosan lehet következtetni az országos átlagokra is.

Az AKG-s hatodikos írásbelik átlaga ugyanis 10 év átlagában 0,2-0,3 ponttal tért el az országos átlagtól, a nyolcadikosok eredménye 10 ponttal szokott kevesebb lenni országosan, mint az AKG-ban írók átlaga.

Tavaly például az AKG-ban író 6.-osok magyarátlaga 29,8 pont volt, az országos átlag 29,1, matematikaátlaga 21, az országos átlag 19,9 pont. (Azaz mindkét tárgyból nagyon kis különbség van az AKG-s és az országos átlag között.) Egy évvel korábban ugyanezek az értékek magyarból 30,8 (30,0), matekból 27,1 (25,0).

A nyolcadikosok esetén 2020-ban a magyar 32,0 pont volt az AKG-ban, 26,8 országosan. Matekból 30,2 és 22,7 volt a két érték. 2019-ben ugyanezek: magyar 34,2 (29,9), matek 28,1 (19,5). Magyarból tehát nagyjából 4-5, matekból 8-9 pont különbségre lehet számítani.

A matek könnyű volt

Az AKG-ban idén felvételi vizsgát író diákok átlagos eredményei alapján – mint a javító tanárok megállapítják – idén kifejezetten könnyű volt a matematika vizsga, mind a 6.-osok, mind a 8.-osok számára.

A hatodikos magyar átlagosnak nevezhető, a nyolcadikos magyar viszont az utóbbi 10 év legnehezebb vizsgája lehetett – írják. Hozzáteszik azonban, hogy így is csak mintegy 5 pontban tér el a sokéves átlagtól.

És akkor a konkrét pontszámok 2021-ben:

Az idei feladatlapok és megoldásaik itt találhatók. Mivel a jogszabály szerint a megírt és kijavított dolgozatokat a vizsga után nyolc napon belül a tanuló vagy a szülő megtekintheti, arról másolatot is készíthet, hamarosan pontosan kiderül, ki milyen pontszámot ért el. A kijavított dolgozatok értékelésére észrevételt tehetnek a megtekintést követő első munkanap végéig – tizenhat óráig – írásban. Sok iskolában pénteken lehet megnézni a dolgozatokat, azokba tehát hétfő délután négyig lehet beadni a reklamációt.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

Az AKG-ban felvételi vizsgát író diákok átlagos eredményei alapján idén kifejezetten könnyű volt a matematika vizsga, mindkét tagozaton. A hatodikos magyar vizsga átlagosnak nevezhető, a nyolcadikos magyar az utóbbi 10 év legnehezebb vizsgája lehetett, de így sem tér el nagyon sokban a sokéves átlagtól (5 pontban).
Valamennyire észlelhető az a szándék, hogy az általában sokkal alacsonyabb átlageredményű matek és a magyar vizsgák eredményét összehangolják, így a nagyon jó matekosok nem kerülnek túl nagy előnybe a nagyon jó magyarosokkal szemben.
Az AKG-s hatodikos írásbelik átlaga 10 év átlagában 0,2-0,3 ponttal tért el az országos átlagtól, a nyolcadikosok eredménye az országban 10 ponttal szokott kevesebb lenni, mint az AKG-ban írók átlaga (ld. grafikon, alul).
Hozzászólások