Imádtuk a lilahagymás sört, de a meggyes-mákos se rossz: teszten a legfurcsább sörök
Ezüstfenyő-tűlevél, forralt bor, banán és vanília, barack, mák és dió: csak néhány a hazai kézműves sörfőzdék karácsonyi söreinek ízesítései közül. Egy jellegzetes román süteménytől a lilahagymalekvárig minden elfér egy pohár sörben: teszteltük a választékot.
Ezek nem is sörök!
Most, hogy elhangzott ez a mondat, azoknak a kedves olvasóknak, akik szerint sörnek addig szabad nevezni valamit, amíg malátán, komlón, vízen és élesztőn kívül az ég adta világon nincs benne semmi más, legalább már nem kell fáradni a kommenteléssel. Egyébként meg dehogynem, persze, hogy ezek is sörök, ha meglehetősen szokatlanok is, de hát mi is lehetne jobb annál, mint feladni a járt utat a járatlanért, főleg, ha az az út söröshordókkal van szegélyezve?
Sok magyar kézműves sörfőzde van, ahol a kísérletezés nem áll meg az alkoholfok és a komlófajták valóban élet-halál fontosságú kérdéseinél, de a sörfőzők egészen elmennek a falig, majd átmásznak rajta, és egészen odáig szaladnak, ahol az ízlésrendőrség már nem éri utol őket. Ennek a típusú kísérletezésnek pedig jellemzően a karácsony az egyik legtermékenyebb időszaka (persze nem mindenhol: a Mad Scientistnél például minden ünnep nélkül is lehet kólás gumicukor ízesítésű, a Horizontnál meg margherita pizza által ihletett sört venni).
Úgyhogy átmásztunk mi is a falon egy baromi nagy bevásárlókosárral, és végigvásároltuk a hazai főzdék legelvetemültebb karácsonyi sörkreációit, az olyan – legalábbis a most következőkhöz képest – már hagyományosnak számító sörökkel nem is törődve, mint egy egyszerű csokis porter vagy némi szerecsendióval feldobott stout. Nekünk banános cukorka és lilahagyma kell, és vállaljuk a döntéseink következményeit. Ahogy vállalnia kell annak is, aki ilyesmiket vásárol karácsonyra a kedves rokonainak.
Fehér Nyúl Glühck
Mi mással kezdené az ember a karácsonyi szezont, mint egy bögre forralt borral? Hát egy bögre forraltbor-ízesítésű sörrel. Megható ötlet a budapesti Fehér Nyúl főzdéé: hadd ne kelljen a megrögzött sörivóknak még a karácsonyi vásározáshoz se átváltaniuk borra! Ilyen az, amikor valaki igazán tudja, mi kell az ember lelkének az évvégi sötétségben.
És ahogy kitöltjük a sört, megdöbbentő az élmény: illatra és színre is tényleg tökéletesen hozza a forralt borokat,
ha állna a pohár mellett még egy sunyin vigyorgó, seftes árus is, aki épp azon gondolkodik, direkt rosszul adjon vissza, vagy próbálkozzon meg azt mondani, hogy nem tud visszaadni a bankjegyből, tökéletes lenne a karácsonyi vásár fíling.
És a Ghlück íze is jól hozza a forralt borét (pedig a jellegzetes fűszereken kívül fekete ribizli, meggy és áfonya van benne, és mégis), én abszolút elégedett vagyok az élménnyel, de a többi tesztelőt talán még nálam is jobban zavarja az utóbbi egy-két év teljesen indokolatlan és fárasztóan túltolt trendje: hogy háromból két ízesített sört sourként, azaz savanyított sörként főznek le, még akkor is, ha az adott íznek az ég adta világon semmi köze nincs a savanyúsághoz. Gyükeri Mercédesz finoman úgy fogalmaz: „Ízében a nagyanyám rendre ecetté nemesült borait idézi”, Ballai Vincét hozzá hasonlóan „hobbiborász nagyapák savanyú háziborának emléke” kísérti. Kiricsi Gábornak már jobban bejön a savanyúság, viszont szerinte ettől inkább kánikulára való az egész. Én meg csak csendben örülök, hogy a vásári seftes pont a cukrot spórolta ki az italból.
Őrületfaktor: 7/10
Ára: 990 ft
Viharsarok Aranyfenyő
Tavaly a Fehér Nyúl állt elő egy fenyőtűvel ízesített, borostyánszínű IPA-val, idén már két főzde is ezzel az ízzel támad. Hiába: szó szerint örökzöld ötletről van szó. De visszasírjuk a tavalyi karácsonyt – mondjuk tegyük hozzá, kizárólag ebben az értelemben –: a gyulai Viharsarok főzde Aranyfenyőjében úgy kell keresni a fenyőtűt, mint a nappaliban júniusban, amikor még mindig nem sikerült az utolsó szúrós kis szálig kitakarítani, de már csak akkor találjuk meg, ha beleáll a lábujjunkba.
Az összetevők közül bármi jobban érződik ugyanis, mint a fenyő: egy kis mandarin vagy a fűszerek felfedezhetőek benne, lággyá teszik ezt a sört, ráadásul úgy, hogy ugyanabban a kortyban ott van az IPA kellemes kesernyéje is, de a névadó íz nincs meg.
Nagyjából annyi fenyőtű lehet ebben a sörben, mint Fenyő Miklósban és Karácsony Gergelyben együttvéve.
Mercédesz az egyetlen, aki képes megtalálni benne a fenyőízt – talán csak annyi volt benne, hogy az ő poharába ömlött mind? –, de ő is hozzáteszi, azért győzni kell kivárni, hogy az utóízben előbújjon. Amúgy mindnyájunknak bejön az Aranyfenyő, csak nem azért, amiért kéne. Olyan, mint venni egy autót a színe miatt, meg mert olyan dizájnosak a felnijei is, aztán sose vezetni.
Őrületfaktor: 2/10
Ára: 1090 ft
Fehér Nyúl Pine & Glory
A Fehér Nyúl azért idén is beszállt a karácsonyfa-bizniszbe, természetesen az egyetlen igazán környezetbarát módon, sörfőzéssel. De még mindig igaz, hogy visszasírjuk a tavalyi főzetüket, a Drink The Christmas Tree-t.
Iszonyú jó illatú sör ez, mármint a szó klasszikus, sörös értelmében, azaz a fenyőtűt megint a szőnyeg alatt kell keresni. Egy igazi, jó, kesernyés IPA ez,
karcos, mint nekiesni arccal a fenyőfa kérgének.
Csak hol a fenyő? Ezúttal úgy tűnik, Gábor poharába öntöttük, ő a mostani nyertes, jellemző, hogy fenyőünnep ide vagy oda, nem tud örülni a győzelmének: „A fenyő itt nem csak fantázianév, ez tényleg hozza az ízt, amit ígér. Más kérdés, hogy rájöttem, a tűlevél nem is olyan finom, mint amilyen jó az illata.” Ha nekem jutott volna a fenyőíz, én bezzeg örültem volna neki, mint macska az alsó ágra akasztott karácsonyfadísznek!
Őrületfaktor: 2/10
Ára: 890 ft
Krois Brewery Brewdolf
Az apró fertőrákosi főzde, a Krois nem bízta a véletlenre: egyrészt annyira jó a Brewdolf nevű stoutjuk címkedizájnja, hogy ha az ember direkt karácsonyi sört keres, nem bírja otthagyni, másrészt oda lőnek, ahol biztosan találnak, ugyanis a legalapvetőbb téli ízekkel, szegfűszeggel, fahéjjal, narancshéjjal és szerecsendióval támadnak, plusz az édesszájúakat is megpróbálják lekenyerezni némi vaníliával. Gáborból ki is hozta a költőt már a kupak lepattintásakor: „Olyan az illata, mintha bemennél egy italmérésbe, ahol ráadásul még kályhával fűtenek.”
Az illatban keveredik a csoki, ami nincs is benne, a kávéval, ami nincs is benne, az ízében pedig többen is aszalt szilvát véltünk felfedezni, ami nincs is benne. Ezen a ponton elkezdünk gyanakodni, hogy jó címkét nézünk-e (Gábor szerint egyszerűen összezavarta az érzékeinket kapásból az elején a Glühck, mondjuk ebben lehet valami). Az mindenesetre tény, hogy enigmatikus sör: rengeteg íz kavarog benne, és talán meglepő, de ezt harmonikusan teszik. Mindazonáltal egyértelműen győz a stoutos jelleg: a költő szerint a finoman lerakódott szén aromája van itt meg a pörkölésből, a sokkal inkább földhözragadt Vince szerint „száraz kávézaccra emlékeztet”, az alkohol meg
kilóg alóla, mint szoknya alól a rénszarvascsűd.
Ezeknek tényleg semmi se jó!
Őrületfaktor: 3/10
Ára: 1290 ft
Mad Scientist Banana S’mores
„Viccesnek mondanám.” Gábor ítélete szűkszavú, mégis tökéletesen leírja a vicces sörök koronázatlan királya, a budapesti Mad Scientist újdonságát, amelyet egy amerikai tábortűz-desszert ihletett: a banán héját az egyik oldalon felvágják, a banánt teletömködik mályvacukorral és csokidarabokkal, majd fóliába csomagolják és a parázsba teszik. De hát ennél sokkal jobb és biztonságosabb megoldás, ha nem kell hülyéskedni a tűzzel, hanem megihatjuk az egészet sörként!
A magyar száj persze inkább asszociál a Schoko-Bananen nevű fura, vagy keletnémet, vagy keletnémetnek tűnő csokiszeletre, de csak amíg egy nagyot nem kortyol a Banana S’moresba, mert akkor
azonnal visszarepül a falunapra, ahol soha nem engedték neki, hogy két kézzel belemarkoljon a cukorkás kosárba, és vigye, amit csak tud, és eksztázisban jusson el a cukorsokkig, maszatos, ragacsos kezekkel.
Egészen mostanáig, mert ez a sör ezt az élményt adja, kivéve, hogy anyánk nem szalad utánunk káromkodva, hogy mi a francot képzelünk. Ez a sör egy pohár olvasztott cukorka, a laktóztól ráadásul olyan selymes, mintha nem egy bivalyerős, 10,5%-os italt innánk éppen („selymes, mint a tükörtojás lágy sárgája”, mondja Vince). Úristen, milyen lehet ettől berúgni! Mondjuk ami azt illeti, egy ilyen alkoholfok mellett elég könnyen menne. Ilyen lehet egy durva ereszd-el-a-hajam-parti a diliboltban!
Őrületfaktor: 9/10
Ára: 1390 ft
Szent András Sörfőzde Esthajnal ’21
„Egy becsületes meggyes-mákos rétes emlékét idézi fel. Semmi újítás, csak a tradíciók!” – mondja Mercédesz, akinek ezek szerint mostanra sikerült átállítani az agyát abba az üzemmódba, ami az ilyen sörökhöz kell: amelyben egy meggyes-mákos sör már teljesen természetes dolognak hangzik. Bizonyos tekintetben persze az is, mert az egyik legmegbízhatóbb, nagy múltú, békésszentandrási magyar főzde, a Szent András minden évben kijön egy karácsonyi sörrel Esthajnal néven, de azért akkor is: ez egy bejgli ízű sör. Ízlések és pofonok, de
én mondjuk el tudnék képzelni egy olyan karácsonyt, amikor minden bejglit sörrel helyettesítünk, bár lehet, hogy azt egyszerűen úgy hívnák, szombat este.
Itt megint előjönnek a nyelvek közti különbségek, mármint nem a bábeli zűrzavarra, hanem az ízek megtalálására vagy meg nem találására gondolok. Vince és Mercédesz érzi a mákot is a meggy mellett – Vince mondjuk valamiért hozzáteszi az „avas” jelzőt is, de szerintem neki mostanra elege lett a fura sörökből –, én nem. De végül is mindegy: egy nagyon karakteres, jól iható, mégis sajátos ízű porterről van szó, soha nagyobb bajom ne legyen, mint hogy nem találtam meg benne a mákot. You can’t always get what you want, énekelte Mick Jagger, bár van, aki szerint nem a magyar sörök összetevőire gondolt közben.
Őrületfaktor: 4/10
Ára: 1240 ft
Mad Scientist TCB Taking Care Of Business
A pesti Mad Scientist és a román Bereta kollabsörének a neve nem árul el sokat a tartalomról, legfeljebb a címkéje utal rá, hogy az alapötletet itt egy cozonac nevű, tradicionális román és kelet-európai sütemény, egy kicsit a babkára hasonlító, csokis édes kenyér adta, amit amúgy inkább húsvétra szokás enni, de hát az is mindjárt itt van a nyakunkon, nem?
És a csokis süti, az csokis süti, az gyerekké tesz: ahogy szisszen a doboz, egy emberként olvadunk el, mint étcsoki a kandalló mellett.
Hát ennek tényleg olyan illata van, mint amikor a nagymama sütit süt, és már csak pár percet kell várni, hogy kivegye a sütőből, mi meg már meg sem próbálunk úgy tenni, mintha érdekelne bármi más szelete a világnak. És ami még jobb, az íze is pont olyan, mint azé a sütié, érződik benne a piskóta, a sűrű csokis töltelék, a tetején a kakaó, egyesek szerint a rum is, mások szerint a csokilikőr, bár lehet, hogy csak a 9%-os alkoholtartalom miatt. „Ha hárman szétdobnak egy dobozzal, az éppen elegendő desszertnek”, mondja Gábor, mondjuk ha engem kérdeznek, én nem adnék belőle senkinek.
Őrületfaktor: 6/10
Ára: 1290 ft
Reketye & One Beer Sacher Torta
„Erre nem emlékszem, biztos ajándékot csomagoltam”, mondja Gábor, és ha az ember épp tíz sört kóstol, akkor ha elhangzik a „nem emlékszem” szókapcsolat, nem lenne nagyon elrugaszkodott dolog más okot keresni az emlékezetkiesésre, mint az ajándékcsomagolás. De sajnos a kistarcsai családi főzde és a One Beer sörbolt közös söre esetében lehet hinni Gábornak: ez nem egy emlékezetes sör.
Már az gyanús, hogy nincs illata, az viszont egyenesen megbotránkoztató, hogy még íze se nagyon. Erős, 10%-os porterről van szó cuki címkével, de több jót nehéz elmondani róla: érezni benne egy kis visszafogott kakaós ízt, de az állítólag szintén benne lévő sárgabarackot talán valódi Sacher-torta készítéséhez használták fel, esetleg pálinka lett belőle, mindenesetre közülünk senki nem fedezte fel ebben a sörben.
Ez inkább Sóher-torta, az az igazság, kispórolták belőle a lelket is.
Még sima porterből is könnyű izgalmasabbat találni, nemhogy desszertsörből. Le vagyunk sújtva, mintha dobostortát kértünk volna, mire a felsőtohonyádi klubzenekar dobosa szolgálta volna fel a teszkógazdaságos piskótaszeletet.
Őrületfaktor: 1/10
Ára: 1290 ft
Fehér Nyúl Jingle Nuts
A Fehér Nyúl olyan ebben az évben, mint bármelyikünk anyukája: annyit főz a karácsonyi szezonra, hogy az az összes családtagnak biztosan elég legyen, és még hazavinni is tudjanak tuppervárban. A forralt boros és a fenyőtűs mellett itt a Jingle Nuts is, hogy valami képviselje a tradicionális konyhát: zserbós sörről van szó, ami így kimondva persze rögtön nem hangzik annyira tradicionálisnak.
Vannak azok a zserbók, amikről inkább nem mondunk semmit:
a nagyi többé már nem süt nekünk, és igenis nagyon kedves dolog attól a rokontól, hogy magára vállalta a feladatot, még ha az igazi nyomába se érhet.
Hát ez a rokon most a Fehér Nyúl, lehetne kritizálni, de minek, meg amúgy is, karácsony van. Csokis porterről van szó, visszafogott illatokkal, visszafogott ízzel, úgyhogy ehhez mérten visszafogott lelkesedéssel kóstoljuk, és négyen végül összeadjuk az összetevőket: van, aki megérzi benne a diót is, van, aki barackot. Van, aki még a mogyorót is, de egyikünknek sincs kedve elmondani neki, hogy az nincs benne. A szándék a fontos, meg hát 9,5%-os alkoholtartalommal az ember hajlamos megbocsátóbbnak lenni, az se véletlen, hogy ilyen sörök után szokás felhívni az exbarátnőket és expasikat. Ne tegyék, nem jó ötlet.
Őrületfaktor: 4/10
Ára: 1290 ft
SØRT. Winter Onion
Hát ilyen nincs, és mégis van, hangzik Török László sportriporter híres felkiáltása a kézműves sörökről, és mi se mondhattuk volna szebben. Ez a sör totális hátrányból indul, és mégis mindent visz. Szerelmesek vagyunk, és az érzés másnap is kitart. Zseniális és felülmúlhatatlan. Igen, mindezt egy lilahagymalekváros sörre írom. És ez nem fantázianév vagy aroma: a főzethez 110 kiló lilahagymalekvárt használt fel a szinte teljesen ismeretlen nagytarcsai főzde.
Kinyitod a dobozt, és olyan hagymaillat tölti be a szobát, hogy könnyezni kezdesz.
Először a hagymától, az első korty után viszont már a meghatottság miatt. Belekortyolsz, és azt hinnéd, hogy ez lehetetlen, de az ízek mégis harmonikusak. Igen: csodálatosan illeszkedik a sörhöz a hagyma és a fűszerek íze. Mercédesz fűszeres párolt hagymát vizionál könnyes szeme fátyolán át, Gábor már egyenesen hagymás marharagut – ami szerinte a cozonacos sörrel pont ki is tenne egy kétfogásos menüt –, én meg kis, de tényleg csak egy egész kis túlzással a megváltó eljövetelét. „Én lepődtem meg a legjobban, hogy mennyire bejött, bár még nem világos, milyen hangulat kell ahhoz, hogy pont ezt kérjem ki a pultnál”, gondolkodik el Gábor.
Hát kell hozzá egy kis bolondság, az tény, de megéri. Hát nem ezt mondják magára az életre is?
Őrületfaktor: 10/10
Ára: 1390 ft
Tavaly karácsonykor mézeskalácsos, kecsketejes-csokis, Snickers-ízű, szilvás gombócos, madártejes. baklavás, marcipános, zserbós, fenyőtűs és almás pités söröket kóstoltunk; az ezekről szóló cikkünk itt érhető el:
Mézeskalács, zserbó, baklava, fenyőtű: megkóstoltuk a legelvetemültebb söröket
Van, aki már egy meggyes vagy áfonyás sört is túlzásnak tart, pedig az még semmi a sósmogyorós-karamelleshez vagy a diós-baracklekvároshoz képest. Egy komplett cukrászda desszertkínálata kijönne csak a magyar kézműves sörök ízeiből. Na jó, de vajon ihatóak is?
Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:
HVG-előfizetés digitálisan is!
Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!
Mézeskalács, zserbó, baklava, fenyőtű: megkóstoltuk a legelvetemültebb söröket
Van, aki már egy meggyes vagy áfonyás sört is túlzásnak tart, pedig az még semmi a sósmogyorós-karamelleshez vagy a diós-baracklekvároshoz képest. Egy komplett cukrászda desszertkínálata kijönne csak a magyar kézműves sörök ízeiből. Na jó, de vajon ihatóak is?
Róma történelmének egyik legdrágább sörét fogyasztotta el két amerikai fiatal
Hétfő hajnalban beszöktek egy sörre a római Colosseumba.