A jövő héten szállítja vakcináit a Moderna, amely közben a forgalomba hozatali engedélyt is megkapta

A jövő héten szállítja vakcináit a Moderna, amely közben a forgalomba hozatali engedélyt is megkapta

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
EUrologus
Tetszett a cikk?

A most jóváhagyott Moderna-vakcinából Magyarország is részesedik. Az Európai Bizottság szóvivője Menczer Tamás kritikájára is válaszolt, és szerinte az inkább önkritikának illik be.

Néhány órával az erre vonatkozó javaslat után az Európai Bizottság már meg is adta a Moderna vakcinájának az ideiglenes uniós forgalomba hozatali engedélyt. Ezzel már két vakcina forgalmazása vált lehetővé, a Biontech-Pfizer 300 millió adagja egészül ki a Moderna 160 millió oltásával. A következő hetekben az Európai Gyógyszerügynökség újabb oltások esetében javasolhatja a forgalomba hozatalt, bár egyelőre nincs kitűzve újabb, erre vonatkozó időpont.

“Európa kétmilliárd adag potenciális Covid–19-oltást biztosított. Több mint elegendő biztonságos és hatékony vakcinával rendelkezünk minden európai védelme érdekében”

– jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. A Moderna az általa vállalt teljes mennyiséget 2021 első és harmadik negyedéve között szállítja le és juttatják el a tagállamokhoz abban az arányban, amekkora igényt bejelentettek. A cég szerdán kora este azt közölte, hogy az első vakcinaszállítmányok jövő héten érkezhetnek meg Európába. (A Moderna amerikai gyártó.) 

Az EUrológusnak bizottsági források elárulták, hogy Magyarország valamennyi vakcina esetében jelentett be igényt, de a pontos számot a tagállami hatóságoknak van lehetőségük közölni. A HVG erre vonatkozó kérdéseire a magyar kormány ugyan nem válaszolt, de szerdán az ATV-vel közölték, hogy 1 millió 744 ezer vakcinát rendeltek.

Hivatalos közlések alapján annyit lehet tudni, hogy Magyarország a december végi állapotok szerint 17,5 millió adag vakcinára jelentett be igényt. A portfólió összetétele nem ismert, így azt sem tudjuk, hogy ebben benne van-e a kormány által gyakran hangoztatott kínai, orosz és izraeli fejlesztés. Még november végén Gulyás Gergely kancelláriaminiszter azt közölte, hogy az addig lekötött 12 millió dózis összetétele a következő: AstraZeneca 6,5 millió, Janssen 4,36 millió, Pfizer 4,439 millió. Ebben az időpontban azonban még az EU nem kötött szerződést a Modernával. A számok értelmezésekor figyelembe kell venni, hogy az AstraZeneca vakcináján kívül valamennyi oltást két dózisban kell beadni a védettség elérése érdekében.

Brüsszelben az Európai Bizottság szóvivője reagált azok a kritikákra, amelyeket a magyar külügyminisztérium államtitkára fogalmazott meg. Menczer Tamás Facebookra feltöltött videója szerint az Európai Bizottság késve és rosszul kötött megállapodásokat, ezért nem kapott eddig több vakcinát. Eric Mamer szóvivő azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy az uniós szerződések előkészítése során minden tagállam jelen volt és rálátott a folyamatokra. Egy úgynevezett irányító testületet állítottak fel, amelyben a tagállamok képviselői ültek, ezeknek tett rendszeres jelentést a cégekkel kapcsolatot tartó tárgyalódelegáció.

“Ezeknek a testületeknek a munkájába mindenki be volt vonva, minden tagállam részt vett a munkában, úgyhogy ezt inkább önkritikának lehet felfogni”

– mondta a szóvivő. Stella Kyriakidész, az EU egészségügyi biztosa pedig arra hívta fel a figyelmet az Euronewsnak adott interjújában, hogy bármely tagállam dönthetett volna saját hatáskörben az engedélyezésről vészhelyzetre hivatkozva – ilyen lehetősége az uniós hatóságnak nincs. Ebben az esetben például Magyarországon körülbelül egy hónappal hamarabb elérhetővé vált volna a vakcina, ekkor azonban az összes felelősség és kártérítési igény a magyar kormányt terhelte volna.

Hozzászólások