Magyarország Kína érdekében vétózott egy uniós nyilatkozatot

Magyarország Kína érdekében vétózott egy uniós nyilatkozatot

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
EUrologus
Tetszett a cikk?

Az EU hétfőn szerette volna elítélni Kínát azért, mert Hongkongban továbbra is egy önkényeskedésre lehetőséget adó törvény alapján tartóztatna le ellenzéki politikusokat. Magyarország miatt ez lekerült a napirendről.

A Reuters értesülései szerint Magyarország blokkol egy olyan uniós nyilatkozatot, amelyben az EU Hongkong miatt szerette volna bírálni Kínát. A tervek szerint a jövő héten hétfőn tartandó uniós külügyminiszteri ülésen döntöttek volna erről az állásfoglalásról, azonban Magyarország arra hivatkozva, hogy az “EU-nak már így is túl sok vitája van Kínával”, leállította ezt a folyamatot. Külügyi kérdésekben csak egyhangúsággal, tehát valamennyi tagállam támogatásával lehet döntést hozni, Magyarország pedig nem első esetben blokkolja ezzel a módszerrel az EU egységes nemzetközi fellépését. Legutóbb például a Navalnij-ügyben egyedül Magyarország nem támogatta, hogy az EU felhozza ezt a témát az EBESZ állandó tanácsának ülésén Oroszországot bírálva. Akkor Szijjártó Péter az Indexnek azt mondta, hogy:

nem gondolom, hogy az Európai Unió szavának a súlyát feltétlen növeli, ha – kis túlzással – mindennap elfogad egy nyilatkozatot valamiről.

Visszatérve a mostani ügyre, a Reuters felidézi, hogy Magyarország nagy kedvezményezettje a kínai befektetéseknek, és már múlt hónapokban is vonakodva támogatott Kínával szembeni szankciókat.

Hong Kong rendkívül fontos az uniós külpolitika számára, az elmúlt hónapokban háromszor is tárgyaltak róla az uniós külügyminiszterek. Az EU nagyon hamar elő fog állni egy kemény politikai válasszal

- tudta meg az EUrologus egy magas rangú uniós tisztviselőtől. A forrás szerint az uniós külügyminiszterek nem hétfői, soron következő videokonferenciájukon, hanem a legközelebbi ülésükön tárgyalják ismét a kérdést, összhangban a hong kong-i nemzetbiztonsági törvény hatályba lépésével. A diplomata egyébként semmilyen tagállami döntést nem kívánt kommentálni.

A kínai népgyűlés tavaly fogadott egy Hongkongra vonatkozó új nemzetbiztonsági törvényt, amely alapján – többek között a rendkívül homályos megfogalmazás miatt – szeparatizmus, vagy terrorizmus miatt akár életfogytiglani börtönre is ítélhetnek hongkongiakat.

Hozzászólások