szerző:
hvg.hu

Azok az emberek, akik szívinfarktuson estek át vagy más szervi szívbajban szenvednek, gyakran szorulnak transzplantációra, mert a szívük a működésképtelenség határára jutott. Vajon szükség volna erre akkor is, ha képesek lennénk élő szövetekkel kijavítani a „törött” szíveket?

A szívtapasz (a demonstrációs ábrán sárga jel
mutatja a helyét) átveszi az elhalt szövetek
funkcióját. Növesztéstechnológiai áttörés
© Harvard-MIT
A biomérnökök már meglehetősen messzire jutottak az effajta fejlesztésekkel a New York-i Columbia Egyetem orvostudományi centrumában. Képesek olyan szöveteket növeszteni, amelyek felhasználhatók lesznek a szívproblémák „mérnöki” kezelésére. A kutatások jelenleg az állatkísérletek indításánál tartanak, s még legalább tíz évre van szükség, amíg embereken is alkalmazható lesz az új technológia. Az élő kötözőszer azonban már készen áll a felhasználásra, így ha átmegy a teszteken, emberek millióinak életét mentheti meg minden évben – írta a HealthDay News című orvosi folyóirat.

„Azzal szoktunk tréfálkozni, hogy ez pótalkatrész a törött szívekhez” – mondta a Belgrádból származó Gordana Vunjak-Novakovic, a Columbia Egyetem orvosműszaki fejlesztésekkel foglalkozó professzora, aki egyben a bethesdai   amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet Szövetfejlesztési Kutatóközpontjának is társigazgatója. Azért fogtak bele ezekbe a kutatásokba, mert mindenképpen megoldást kívántak találni az infarktus vagy más keringési zavarok következtében elhalt szívszövetek pótlására. A legsúlyosabb esetekben a gyógyszerek alig segítenek valamit, s ilyenkor a beteg legfeljebb a transzplantációban reménykedhet, illetve, hogy időben megtalálják a szükséges donorszervet.

Gordana Vunjak-Novakovic.
Rutinmunka lesz
© bme.columbia.edu
„Ez indított bennünket arra, hogy megpróbáljunk szívszövetet előállítani. A folyamat szinte teljesen úgy zajlik, mint a természetben, de itt a testi környezetet egy speciális kamrával, az úgynevezett bioreaktorral pótoljuk. A következő lépés a kutatásokban annak a kidolgozása, hogy a megfelelő pontra felhelyezett jelenleg aprópénz méretű mesterséges szövetdarabok hogyan vehetik át egyre inkább a károsodott szívszövet funkcióját. Jelenleg addig jutottak a kutatók, hogy patkányszíveken bizonyítottan működik az eljárás” – magyarázta Gordana Vunjak-Novakovic.

Meglehetősen nehéznek tűnik, hogy e szöveteket eredményes növesztése, ugyanis mindennek stimmelni kell. A szívsejteknek igen nagy sűrűségben kell növekedniük, s nagyon jó oxigénellátást kell kapniuk, éppen úgy, mint a fejlődő szívben. Ráadásul a sejteket mesterségesen elektromos stimulálásnak kell kitenni, hiszen az elektromos pulzálás, ami fenntartja a szívverést. A kutatók azonban már megoldották e biológiai és technikai nehézségeket, s az állatkísérleteknél a megfelelő úton járnak.

Vunjak-Novakovic szerint még éveket vesz igénybe, amíg az emberi kísérletek is elkezdődhetnek, de nem kétséges, hogy a „szívfoltozás” rutinművelet lesz a szívgyógyászatban.
MTI Világ

NHL: Lemieux újabb szívproblémái

Ismét rakoncátlankodik a szíve Mario Lemieux-nek, az észak-amerikai profi jégkorongligában (NHL) szereplő Pittsburgh Penguins veterán klasszisának, aki emiatt nem is utazott el csapata legutóbbi, buffalói mérkőzésére.

Csak páros számokat húztak ki az ötös lottón

Csak páros számokat húztak ki az ötös lottón

Kunhalmi: Jól vizsgázott az ellenzéki szövetség, ezt kell országosan továbbvinni

Kunhalmi: Jól vizsgázott az ellenzéki szövetség, ezt kell országosan továbbvinni

Lejárt a gyes, ráért politizálni, most pedig polgármester lesz, nem is akárhol

Lejárt a gyes, ráért politizálni, most pedig polgármester lesz, nem is akárhol

Borkai Zsolt lemondását követelték tüntetők Győrben

Borkai Zsolt lemondását követelték tüntetők Győrben

Babos párosban is kiesett Moszkvában

Babos párosban is kiesett Moszkvában

Hétfő éjjel nézzen fel az égre, a leghíresebb üstökös csillaghullását láthatja

Hétfő éjjel nézzen fel az égre, a leghíresebb üstökös csillaghullását láthatja