Tetszett a cikk?

A bécsi vendéglátásban és szállodaiparban várható változásokról beszéltek azok a szakemberek, akik az április 15-18. között megrendezett szakkiállítás, az Alles für den Gast egyik konferenciájának előadói voltak.

© sxc.hu
Hans D. Turnovszky, az Austria Hotels International ügyvezető igazgatója, aki a Bécsi Szálloda Kamarát képviselte és Hermann Prilisauer bécsi étteremtulajdonos, ötödik generációs vendéglős, a Bécsi Gasztronómiai Kamara igazgatója.

Elhangzott többek között, hogy osztrák szomszédainknál a vendéglátásban a németországinál is erősebb piaci versenyt az olasz és a japán üzletek élezték ki. A „kezdő rúgást” persze itt is a kínai éttermek adták, amelyek olcsó tömegetetésükkel elszipkázták a hagyományos bécsi helyekről a vendégeket. Ezt a folyamatot akarja megállítani az erős és összefogott szakma azzal, hogy meghirdette a bécsi vendéglátás reneszánszát. Hamburger, pizza és sushi helyett vissza a bécsi virslit, tányérhúst, sniclit és császármorzsát! - szólt a manifesztó. 

A városvezetés úgy támogatja a közös törekvést, hogy a helyieket otthon tartó programok sorozatát időzíti a nyári, kerthelyiséges szezonra. A bécsi Városháza előtti téren esténként tízezer embert szolgálnak ki, a Duna szigetre pedig tömeg- rendezvényeket hirdetnek meg. Az új, világlátott, jól képzett bécsi vendéglős generáció képviselői pedig igyekeznek a gasztronómiát vizuális élménnyé fejleszteni.
 
 Az osztrák fővárosban 22-23 ezer szállodai szoba működik, a többségük négycsillagos. Nagy változásokra, erős polarizációra számít három éven belül Hans D. Turnovszky: ha Bécsben is megjelennek a luxusszállodák, akkor a piaci igények a legfelsőbb és a legalsóbb kategóriák felé mozdulnak el, és a mostani két-háromcsillagosoknak bealkonyul. Kihasználtságuk csökkenése öngyilkos árcsökkenésbe szoríthatja a tulajdonosokat. 
 
 A bécsi szállodások már most is azt tapasztalják, hogy egyre nagyobb az igény a design-hotelek iránt (amelyeknek nemcsak miliőjük, hanem éttermi szolgáltatásuk is különleges), valamint a kicsi, szolgáltató szállodák iránt, amelyek eldugott utcákban nyújtanak minimális szolgáltatást.  Áremelkedést prognosztizálnak a szakemberek az éttermi vendéglátás minden helyszínén is: a tradicionális kávéházakban és a sörkertekben, a borozókban, ahová korábban csak a nyugdíjasok jártak, most viszont minden korosztály.

Szikora Katalin
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Gasztro

Paprikás csirke az égben

Őrült ötletek kivitelezésének csak a képzelet szab határt. Egy éve Túróczi Gábor a Lucullus Baráti Társaság alelnöke az Északi-sarkon paprikás csirkét főzött, most ennek megünneplésére készül: április 22-én vasárnap újra elkészítik az ételt, ám most 50 méter magasan.

hvg.hu Gasztro

A kék színt egészségesnek gondolják a fogyasztók

Egy neves színszakértő bevonásával végzett felmérés azt derítette ki, hogy az egészségtudatos európaiak a kék csomagolású élelmiszereket választják - függetlenül attól, mi van a csomagolásban.

MTI Gasztro

Sajtparádé és pincérverseny

Száz nemes sajt közül válogathatnak a vendégek az egyik belvárosi ötcsillagos szállodában. A most zajló francia kulináris és kulturális programoknak keretében a sajtparádé mellett jótékony célú pincérversenyen mérik össze tudásúkat a legjobbak.

MTI Gasztro

Naspolyapálinka és társai

Pálinka? Akkor biztos szilva, körte vagy barack, gondoljuk. Ám bodzából, naspolyából, somból, berkenyéből vagy galagonyából is remek pálinka készülhet.

MTI Gasztro

Sajtérlelő valóságshow

Londonban három hónap alatt több mint félmillió nézője volt a „sajttévének”, amely a valóságshow-khoz hasonlóan, élőben közvetíti megállás nélkül egy sajt érését.

MTI Világ

Az osztrákok bronzérmesek sörivásban

Az osztrákok nemzetközi összehasonlításban továbbra is a harmadik helyen állnak sörivásban a németek és a csehek mögött: fejenként évente 108-109 liter árpalét eresztenek le a torkukon.

hvg.hu Gasztro

Böllérnaptól a fakanál forgatásig

Legyen az pálinkafesztivál, sólet expressz, díszmagyarba öltözött étteremajánló, túrófesztivál esetleg fakanálforgató főzőverseny, a lényeg, hogy mindegyiknek a fő mogzatórugója a gasztronómia. A következőkben tartalmas programokat ajánlunk korhatár nélkül nem csak gasztróguruknak.

Gőgh Csilla Gasztro

Ízek, amelyekért érdemes meghalni

Már vártuk. Máshonnan nem is indulhatna el a legújabb antitrend őrület, mint az egészségmániás Amerikából. Állítólag államok szerte egyre többen követik az arizonai Tempe város Heart Attack - Szívroham - grilljének a filozófiáját: „ Ízek, amelyekért érdemes meghalni.”