szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Pálinka? Akkor biztos szilva, körte vagy barack, gondoljuk. Ám bodzából, naspolyából, somból, berkenyéből vagy galagonyából is remek pálinka készülhet.

© PLT
Az utóbbiak íze, illata, aromája olyan, mintha az ember valódi gyümölcsöt kóstolgatna. Az élmény párosul a szesz markáns, erős hatásával, így kellő óvatossággal, de legfőképpen mértékletességgel kell ízlelgetni az 50 fokos alkoholtartalmú pálinkákat - tanácsolja Varga László pálinkafőzdés, aki Csetényben több mint húszféle párlatot állít elő. Szerinte   egy nekifutásra  hét félét lehet jól megkülönböztetni, utána az ízlelőbimbók elfáradnak.

- A különlegességek elkészítése nem egyszerű feladat. A bodzapálinka ízének kikísérletezése például nyolc évig tartott - meséli Varga László, aki először főként a bakonyi erdők gyümölcseiből készített párlatokat: kökényből, csipkebogyóból, galagonyából, vadkörtéből. Ezeket általában azok szeretik, akik a fanyar, savanykás ízeket favorizálják.  Később más gyümölcsökből, például szőlőből, mégpedig az Irsai Olivérből és a cserszegi fűszeresből készített pálinkát. Ugyancsak nagy az élvezeti értéke a birsalmából készült pálinkának, amelynél már a kóstolás pillanatában lehet érezni a gyümölcs jellegzetes aromáját. A feketeribizke azok kedvencévé válhat, akik kedvelik a gyógynövényre emlékeztető ízeket. Végül egy hiedelemtől is megfosztott bennünket a pálinka-gyáros:  lehűtve nem olyan finom a pálinka, mint szobahőmérsékleten, utóbbi esetben igazán érződnek az ízek, aromák.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu/MTI Gasztro

A brüsszeli borreformterv éles bírálata

A versenyfeltételek romlásához és koncentrációhoz vezethet az Európai Bizottság javaslata. Az európai borászat jelentős átalakításáról szóló jelentést az EU- parlament plenáris ülésén megszavazták a képviselők.

MTI Gasztro

Nagy bortermelõk tiltakozása

A Havaria Press értesülése szerint a nagy hazai bortermelõk a zárjegy nélküli borárusítással szemben miniszteri közbenjárást szorgalmaznak. Az erről szóló, a földmûvelésügyi miniszternek címzett nyilatkozatot az ország 38 vezetõ bortermelõje írta alá.

Gasztro

Majdnem mindenki lehet borkóstoló I.

Sorozatunk a laikus borkedvelőknek szól. Azoknak, akik szeretnének eligazodni a boltok polcain sorakozó, megszámlálhatatlanul sokféle bor között úgy, hogy közben a kóstolás tudományába is beletanulnak.

Kovács Gábor Gasztro

A jó sör nemcsak ízletes, hanem szép is

Mitől jó egy sör? Az igazi műkedvelők erre a kérdésre kapásból tudják a választ: ha jól esik inni, a habja tartós és finom állagú, íze harmonikus és tiszta.

Kovács Gábor Shake

Szent Patrik napi dínomdánom a fővárosban

Március 17-én ünneplik az írek Szent Patrik napját. Az ír védőszent köszöntése lassan Magyarországon is hagyománnyá válik: ír est a Budai Fonóban, akciós ír menűk a kocsmákban és táncház a Cream Music Clubban.

MTI Gasztro

Ígéretes szőlőtermés 2007-ben?

Fagykárok nélkül teleltek a szőlőültetvények a Dél-Dunántúlon. Ha enyhül a szárazság, kíváló lesz a termés az idén. Már 2006 is jobb volt a közepesnél.

Kovács Gábor Gasztro

A hollandok trappistája

Évszázadokkal ezelőtt még Európa számos kolostorában főztek sört. A sajtjukról is híres trappisták a legismertebb sörfőző barátok. Belgiumban öt trappista kolostorban készítenek sört a szerzetesek, a hatodik a határ túloldalán, Hollandiában található.

Gőgh Csilla Gasztro

Mindenkiből lehet borkóstoló II.

Szín, íz, illat, és ezek tökéletes kombinációja - egy borkostolónak a minőség számos ismérve alapján kell osztályoznia a vizsgált nedűt. Előny, ha valakinek jók az érzékszervei és ha van már mögötte némi tapasztalat.