Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"0c22cef2-89f7-45f1-bce4-64b623bab6e3","c_author":"hvg360","category":"360","description":"A Sonny Boy egy olyan ember memoárja, aki nem tart már semmitől, és nem akar többé a közönség előtt titkolózni. Al Pacino mozgalmas, megpróbáltatásokkal teli, művészileg kiteljesedett életében mindig is a céltudatosság és a szeretet volt az iránytű. Az egyes szám első személyben megírt életrajzban a színész egy különleges utazáson társául fogadja az olvasót. Őszintén feltárja előtte karrierje meghatározó pillanatait, nehéz döntései okát, és a legszemélyesebb érzéseit, gondolatait – annak történetét, hogyan lett a kis bronxi Sonnyból – ahogy a barátai becézték – Hollywood ünnepelt, Oscar-díjas színészfejedelme. Az önéletrajzot a HVG Könyvek jelenteti meg, ez bemutató sorozatunk utolsó epizódja. ","shortLead":"A Sonny Boy egy olyan ember memoárja, aki nem tart már semmitől, és nem akar többé a közönség előtt titkolózni. Al...","id":"20241130_sonny-boy-al-pacino-3-resz","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/0c22cef2-89f7-45f1-bce4-64b623bab6e3.jpg","index":0,"item":"61958511-1998-40ab-b82c-67ca1064d7c6","keywords":null,"link":"/360/20241130_sonny-boy-al-pacino-3-resz","timestamp":"2024. november. 30. 18:30","title":"Sonny Boy, Al Pacino élete – 3. rész: \"Mit szólnál, ha azt mondanám, egymillió van ebben a dobozban?\"","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"83f1e4b5-0a8f-4ab6-bf5f-ba22b3f19c84","c_author":"hvg.hu","category":"kultura","description":"Vadonatúj dalt jelentetett meg a decemberi arénakoncertje előtt a zenekar.","shortLead":"Vadonatúj dalt jelentetett meg a decemberi arénakoncertje előtt a zenekar.","id":"20241129_kispal-es-a-borz-hazibuli","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/83f1e4b5-0a8f-4ab6-bf5f-ba22b3f19c84.jpg","index":0,"item":"e6ea49ab-b914-4e9a-b1a8-7b16e84dabdd","keywords":null,"link":"/kultura/20241129_kispal-es-a-borz-hazibuli","timestamp":"2024. november. 29. 10:07","title":"Emlékeznek a Házibuli zenéjére? A Kispál és a Borz is felidézi az új dalában","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"cda3c20c-ef78-4a3b-bd8e-fcaf6ead6f36","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Japán kutatók egy olyan neurális hálózati modellt fejlesztettek, amelyik képes rekonstruálni egy domborművet. Ami az érdekes benne: ez a történelmi örökség valójában nem is látható, csupán egy szürkeárnyalatos kép van róla.","shortLead":"Japán kutatók egy olyan neurális hálózati modellt fejlesztettek, amelyik képes rekonstruálni egy domborművet. Ami...","id":"20241130_mesterseges-intelligencia-dombormuvek-rekonstrualasa-regi-fotokbol","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/cda3c20c-ef78-4a3b-bd8e-fcaf6ead6f36.jpg","index":0,"item":"b4728159-ca09-45f9-8fe4-1069bc298bbc","keywords":null,"link":"/tudomany/20241130_mesterseges-intelligencia-dombormuvek-rekonstrualasa-regi-fotokbol","timestamp":"2024. november. 30. 16:03","title":"Így tesz láthatatlan kincseket láthatóvá egy új technológia","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"aea95449-a45b-48b3-a7ca-fd11c0ecfa39","c_author":"Forgács Nóra","category":"360","description":"Az állami egyetemek magánosításának egyetlen “haszna” van, figyelmeztet a szerzőnk, az új rendszerben bárki kistafírozható az alapítványi rendszerben működő intézeteken keresztül. Vélemény.","shortLead":"Az állami egyetemek magánosításának egyetlen “haszna” van, figyelmeztet a szerzőnk, az új rendszerben bárki...","id":"20241130_Maganositott-kutatohalozatok-a-magyar-tudomanyos-elet-utolso-fejezete-velemeny","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/aea95449-a45b-48b3-a7ca-fd11c0ecfa39.jpg","index":0,"item":"ce08fa6b-a7ff-41e1-b02d-8ee25ea90151","keywords":null,"link":"/360/20241130_Maganositott-kutatohalozatok-a-magyar-tudomanyos-elet-utolso-fejezete-velemeny","timestamp":"2024. november. 30. 12:00","title":"Magánosított kutatóhálózatok: a magyar tudományos élet utolsó fejezete","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"e22c663c-54dc-4e0c-8a02-c78cfa68a6b2","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"A Medián ügyvezető igazgatója óvatosan beszélt Magyar Péter sikereiről, de az elmúlt 14 évben példa nélkülinek nevezte a Tisza Párt teljesítményét. ","shortLead":"A Medián ügyvezető igazgatója óvatosan beszélt Magyar Péter sikereiről, de az elmúlt 14 évben példa nélkülinek nevezte...","id":"20241129_hann-endre-magyar-peter-tisza-elony","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e22c663c-54dc-4e0c-8a02-c78cfa68a6b2.jpg","index":0,"item":"072db4a0-0ad3-46cd-8253-747db71efb9a","keywords":null,"link":"/itthon/20241129_hann-endre-magyar-peter-tisza-elony","timestamp":"2024. november. 29. 12:44","title":"Hann Endre: Úgy látszik, Magyar Péteren nem nagyon fog semmilyen próbálkozás","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"3e9bcc26-3536-4177-afdd-9d598c70e52c","c_author":"Bábel Vilmos","category":"vilag","description":"Váratlan fordulatok egy 12 éve tartó polgárháborúban. A szíriai rezsim szövetségeseinek pillanatnyi gyengeségét kihasználva a lázadók betörtek az ország második legnagyobb városába, és nemsokára már a kormányzó palotájában fotózkodtak. ","shortLead":"Váratlan fordulatok egy 12 éve tartó polgárháborúban. A szíriai rezsim szövetségeseinek pillanatnyi gyengeségét...","id":"20241130_A-sziriai-lazadok-a-semmibol-betortek-Aleppoba-es-Oroszorszag-es-Iran-most-nem-tud-segiteni-az-Asszad-rezsimen","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/3e9bcc26-3536-4177-afdd-9d598c70e52c.jpg","index":0,"item":"3ecd7879-8b8f-463d-8f97-2d11c3f46e3b","keywords":null,"link":"/vilag/20241130_A-sziriai-lazadok-a-semmibol-betortek-Aleppoba-es-Oroszorszag-es-Iran-most-nem-tud-segiteni-az-Asszad-rezsimen","timestamp":"2024. november. 30. 10:01","title":"A szíriai lázadók a semmiből betörtek Aleppóba, de Oroszország és Irán most nem tud segíteni az Aszad-rezsimen","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"28503ab7-f268-42e2-a73e-53ce18883b31","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Az oldalt valószínűleg feltörték. ","shortLead":"Az oldalt valószínűleg feltörték. ","id":"20241130_Ot-napja-csak-pornot-posztolnak-a-Jaszapati-Romai-Katolikus-Plebania-Facebook-oldalara","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/28503ab7-f268-42e2-a73e-53ce18883b31.jpg","index":0,"item":"1aa08a75-5797-4e1e-9dd8-ff6a570b7f82","keywords":null,"link":"/itthon/20241130_Ot-napja-csak-pornot-posztolnak-a-Jaszapati-Romai-Katolikus-Plebania-Facebook-oldalara","timestamp":"2024. november. 30. 11:38","title":"Öt napja csak pornót posztolnak a Jászapáti Római Katolikus Plébánia Facebook-oldalára","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"94c3c2ad-e1f3-4798-bb2d-1086585cd578","c_author":"HVG","category":"kultura","description":"Justin Sun azt mondta, hogy sokkal jobb volt, mint a többi banán, amit korábban evett.","shortLead":"Justin Sun azt mondta, hogy sokkal jobb volt, mint a többi banán, amit korábban evett.","id":"20241129_hatmillio-dollaros-szigszalagozott-banan-kinai-kriptovallalkozo","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/94c3c2ad-e1f3-4798-bb2d-1086585cd578.jpg","index":0,"item":"c0124791-b6bc-49f3-a85d-b3b1d2c61c4f","keywords":null,"link":"/kultura/20241129_hatmillio-dollaros-szigszalagozott-banan-kinai-kriptovallalkozo","timestamp":"2024. november. 29. 21:50","title":"Ha már megvette, meg is ette a hatmillió dolláros szigszalagozott banánt a kínai kriptovállalkozó","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Mindenki lehet borkóstoló V. - Miről ismerszik meg a jó pezsgő?
szerző:
Gőgh Csilla
Tetszett a cikk?
A pezsgőt a legnemesebb italként szokták emlegetni. Ha jól belegondolunk, csak különleges alkalmakkor isszuk, s szinte biztos, hogy a legtöbbünknél vár egy üveg a megfelelő alkalomra. Azt azonban kevesen tudják, hogy mitől Champagne, pezsgő, habzóbor, vagy gyöngyöző bor egy nedű.
Valamikor a XVII. század második felében esett meg, hogy egy szerzetes a pincéje félreeső zugában felejtett néhány üveg bort. Dom Perignonnak (1635-1715) valószínűleg fogalma sem volt róla, hogy eme bornak magasabb a cukortartalma, így az utóerjedés során szénsavval telítődött és habzó-pezsgő ital keletkezett. A kitűnő italra hamar rákapott az udvar, nem maradt a kolostor falai között a felfedezés. Dom Perignon pedig a világ máig legdrágább pezsgőjének lett a névadója.
Valószínűleg a kezdetben palackozott kevés mennyiség mellett, elkészítésének munkaigényessége miatt is csak különleges alkalmakra tartogatták ezt a nedűt. A kitüntetett szerepet bizonyítja, hogy a nemesi családok sorra kezdték előállítani a saját pezsgőjüket. A Romanoff-család például saját pezsgőt készíttetett magának a Champagne vidéken Roederer Christal néven. Ám a pezsgő elterjedését az angoloknak köszönheti a világ, mivel a brit földek nem kedvezőek a szőlőtermesztéshez, így főleg a spanyoloktól és a franciáktól vásárolták és adták tovább a bort.
Nem mind Champagne, ami gyöngyözik A klasszikus pezsgő Franciaország Champagne vidékéről származik, csak az ott termelt pezsgőket nevezhetik Champagne-nak. Az összes többit a habzó bor, a pezsgő bor és a gyöngyöző bor elnevezés illet. A Champagne-ban készült italokhoz csak három szőlőfajta bora használható. Ezek a Chardonnay, a Pinot Noir és a Pinot Meunier. Az első fehér szőlő, míg a második és harmadik vörös szőlő, melyből gyors feldolgozással fehérbort készítenek. A Chardonnay eleganciát, a Pinot Meunier gyümölcsösséget, míg a Pinot Noir testet, tartást ad a pezsgőnek.
Mi micsoda? Pezsgőnek azokat a bor vagy must alapú széndioxidos italokat nevezzük, amelyekben a szén-dioxid csak erjedésből származik. S amelyek palackjában minimum 3 bar, átlagban 4-6 bar a nyomás. Ezzel szemben a habzóboroknál megengedett a szén-dioxid hozzáadása. Ám ezek a buborékok durvábbak és sokkal gyorsabban távoznak az italból, a nyomás itt is minimum 3 bar kell legyen. A gyöngyöző bornál a széndioxid-tartalom származhat az erjedésből, de megengedett a hozzáadott gáz használata is. Ezen italoknál a palackban mérhető nyomás 1-2,5 bar között lehet. Kóstolás során az összbenyomást az is befolyásolja, hogy mennyire tartós a gyöngyözése a nedűnek, és a széndioxid hogyan viselkedik a szájban. A jó pezsgő széndioxid-tartalmát krémes habként érzékeljük a kóstolás során. Tévhit, hogy a rosszabb minőségű borokból készítik a pezsgőt, hiszen a széndioxid miatt az ízeket, illatokat sokkal intenzívebben érezzük. Fontos, hogy könnyű, tiszta ízű, finom zamatú, inkább neutrális jellegű bor szükséges a pezsgőkészítéshez.
Itt a cukor, hol a cukor Míg a boroknál csak szárazat, félszárazat, félédest és édest különböztetünk meg, a pezsgőknél sokkal több száraz fajtát találunk és a félszáraz után már csak az édes kategória következik. A Brut Nature tartalmazza a legkevesebb cukrot, azaz maximum 3 grammot literenként. A másodlagos erjesztéshez egyáltalán nem adható cukor. Csak összehasonlításként: száraz borokban maximum 4 g/l lehet.
Ezt követi az Extra Brut maximum 6 g/l cukortartalmával, majd a Brut, mely egészen 15 g/l-ig engedélyezett. Létezik még egy száraz kategória, mely némi átfedést enged a korábbival, ez az Extra Dry (extra száraz) 12-20 g/l cukrot tartalmazó pezsgők elnevezése. A Dry vagy Sec (száraz) 17-35 g/l, a Demi Sec (félszáraz) 33-50 g/l, míg a Doux minimum 50 g/l cukrot tartalmaz. Utóbbi kategóriát édes pezsgőnek nevezzük.
A készítési eljárás szerinti pezsgőtípusok: méthode traditionnelle /palackos erjesztés/, méthode transvase /tartályos erjesztés után palackban érlelt/, méthode charmat vagy cuve close /tankpezsgő/.
Sorozatunk Dr. Botos Ernő a Kecskeméti Szőlészeti és Borászati Intézet igazgatója, Romsics László borakadémikus, a Master of Wine angol iskola hallgatója, Rákóczi János, a Helvécia Borászati Integrál Rt. igazgatója, Quirin Károly a Törley pezsgőpincészet pezsgőmestere, Vida Péter, a Vida pincészet borásza, Árvay János a 2003-as év bortermelője, Gulyás Csaba párlatszakértő előadásai alapján készült, melyet Hollandi Gábor sommelier és Bartucz Gábor a Bolygó Hollandi borértői tanfolyam vezetői szerveznek.
Hogy ki, melyik fajtájú és színű bort részesíti előnyben, ízléstől és a mellé felszolgált ételtől függ. Egyes vélekedések szerint bonyolultabb a fehér borból nagyot alkotni, mert míg a vörös szőlő íze, illatjegyei meghatározóvá teszik a karakterét, a fehér szőlőhöz nagyon kell érteni, hogy előcsaljuk a megfelelő ízt.
Már azt is nagy misztérium övezi, hogy mikor kell leszedni a szőlőszemeket, hogy a legjobb minőségű bort készítsék el belőle. A szőlőszüret után még az eljárás és az érlelés mikéntjéről is dönteni kell. A borászoknak, azaz a borkészítő mestereknek megérzéseik, szaktudásuk és tapasztalataik alapján kell cselekedniük. Hogy milyen eredménnyel, az csak később derül ki, amikor a bor elkészült.
Egy hosszú ellentmondásos folyamat lezárásaként hétfőn megoldódott a bor közösségi marketingjének magyarországi finanszírozása. A járulékfizetésből számottevő bevétel előreláthatóan csak ez év utolsó negyedévében várható.
Szín, íz, illat, és ezek tökéletes kombinációja - egy borkostolónak a minőség számos ismérve alapján kell osztályoznia a vizsgált nedűt. Előny, ha valakinek jók az érzékszervei és ha van már mögötte némi tapasztalat.
Sorozatunk a laikus borkedvelőknek szól. Azoknak, akik szeretnének eligazodni a boltok polcain sorakozó, megszámlálhatatlanul sokféle bor között úgy, hogy közben a kóstolás tudományába is beletanulnak.