szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Édesszájúak és a sós ételek kedvelői egyaránt örülhetnek, mert ingyen derelyét kóstolhatnak május 19-én az Egerhez közeli Nagytályán, az ország első derelye fesztiválján.

A sváb telepesek által alapított falu lakói ilyen módon  követelnek maguknak helyet az idegenforgalmi attrakciókban gazdag kistérség turisztikai térképén.

 A fesztivál csúcspontja természetesen az a derelyefőző és -sütő verseny lesz, amelyben nyolc csapat méri össze szakácstudományát. A nagytályaiak mellett más magyarországi sváb települések, a többi között a vecsésiek, a kompolitiak és az aldebrőiek is rajthoz állnak a bajnokságon.

Mint azt Lovasi Ferenc, a 865 lakosú falu polgármestere elmondta: a török időkben elnéptelenedett a település, és 1771-ben sváb telepesekkel népesítettek be újra. Az ő fő étkük volt a derelye, amelyet minden formában, lekvárral, krumplival, túróval, hússal, tökös túróval és sajttal-tejfellel is fogyasztottak. Ezen variációk mindegyikét végigkóstolhatják a fesztivál résztvevői, akik a kulináris örömök mellett gazdag kulturális programon is részt vehetnek. Lesz egyebek között képzőművészeti és kézműves kiállítás, íjászat, lovaglás és motoros bemutató. Nem maradhatnak el a zenei produkciók sem. A Derelye Fesztivál sztárvendége Koncz Gábor színművész.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Világ

Az osztrákok bronzérmesek sörivásban

Az osztrákok nemzetközi összehasonlításban továbbra is a harmadik helyen állnak sörivásban a németek és a csehek mögött: fejenként évente 108-109 liter árpalét eresztenek le a torkukon.

hvg.hu Tech

Japán találmány: hideg vízzel forró rizst

Egy környezetvédelmi tanácsadó cég és néhány fejlesztő olyan minőségét hosszan megőrző ételcsomagolást fejlesztett ki, mely gőzölgő főtt rizst készít kizárólag hidegvíz hozzáadásával.

hvg.hu Gasztro

Elnökválasztástól a borfaluig

A borról mindenkinek jó élményei vannak. Legyen szó a Magyar Szőlő-és Bortermelő Szövetség új elnökéről, a magyar-szlovák borúrtól vagy egy borfaluról Veszprémben, a lényeg, hogy szervesen kapcsolódjon a borokhoz...

hvg.hu Gasztro

Az Első Pesti Borrandevú

A tavalyi két, nagy sikerű fesztivál után az idén márciusban a Falk-Art-tal nyitották a szezont a galériások. Legutóbb április 12-én a Pintér Galériában került sor az Első Pesti Borrandevúra.

Gasztro

Az osztrákok kampányt kezdenek a bécsi szeletért

A bécsi vendéglátásban és szállodaiparban várható változásokról beszéltek azok a szakemberek, akik az április 15-18. között megrendezett szakkiállítás, az Alles für den Gast egyik konferenciájának előadói voltak.

MTI Gasztro

Sajtparádé és pincérverseny

Száz nemes sajt közül válogathatnak a vendégek az egyik belvárosi ötcsillagos szállodában. A most zajló francia kulináris és kulturális programoknak keretében a sajtparádé mellett jótékony célú pincérversenyen mérik össze tudásúkat a legjobbak.