szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Szilasfood-Lucullus Góbi-expedíció tagjai túl vannak tervezett ezer kilométeres távuk egyharmadán. Útjuk a Keselyűk völgyén át – ahol az óriási sziklák között vastag jégpáncél tette próbára a lovasokat – Bayanzagba, a világ leggazdagabb dinoszauruszcsont-lelőhelyére, majd Khongoriin Els-be, az „égigérő” dűnék vidékére vezetett.

© www.gobi.hu
Időközben több helyi ételspecialitással megismerkedtek. Ilyen a booz, a darált birkahússal töltött tésztatáska, és a borcog, a lisztből, vízből gyúrt, cukorral, sóval ízesített, marhafaggyúban kisütött   lepény, amit leginkább kecskehúshoz fogyasztanak.
 
Megkóstolták a cojvant, a kissé száraz, tésztás, burgonyás, juhhúsos egytálételt, amelyet a nomád családok lótrágyával fűtött, úgynevezett árvaganéj tűzhelyen főznek. Elkészült az első mongol-magyar fúziós fogás is: gulyásleves a helyi szárított birkahúsból, manzsinnal – karalábészerű gyökérrel – és hazai édes-nemes paprikával.
 
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Gasztro

Paprikás csirke a Góbi-sivatagban

Tudományos expedícióvá minősítették a Szilasfood-Lucullus Góbi-expedíció 2007-et, melynek célja, hogy felkutassa a lovas nomád gasztronómia hagyományait, a nomád népek életmódját, az egykori pusztai világhódítók birodalmának mindennapjait. A gasztronómiai kutatás mellett az expedíció orientalista, orvosi és rádiótechnikai méréseket végez, és a kutatási eredményeket elektronikus hordozókon dokumentálja.

Szikora Katalin Gasztro

Szeretünk enni, főzni és vendéglőbe is járunk

Habár a magyar lakosság túlnyomó többsége még mindig úgy tekinti, hogy a főzés hagyományosan a háziasszonyok feladata, a férfiak közül is egyre többen veszik veszik kezükbe a fakanalat – már amikor kedvük tartja. Ez derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet legújabb felméréséből.

hvg.hu Gasztro

Sörünnep a Budai Várban

Június 24-én, Szent Arnold napján először rendezik meg a sörkultúra ünnepét a Budai Vár gótikus udvarán.

hvg.hu Gasztro

Trópusi ízek az agárdi pálinkaműhelyből

Május végétől grillestek várják a gasztronómia kalandozóit Agárdon, ahol a hagyományos és a különleges pálinkák, valamint a hazai konyha ízei mellett kulturális programok is szerepelnek az étlapon.

hvg.hu Gasztro

Bországgyűlés a Városligetben, csülök a buciban

A VII. Bországgyűlés Városligeti Borfesztivál helyszíne a Vajdahunyad vár és környéke lesz június 8-tól 10-ig a Kós Károly sétánytól a Petőfi Csarnokig. A Vajdahunyad várat átszelő útszakaszon egészen a Hősök teréig korabeli magyar mesterségeket bemutató kézművesekkel találkozhatnak a látogatók.

Gasztro

Czigle Fesztivál 2007

Öt esztendeje határozták el Cegléd város honatyái, hogy minden június harmadik hétvégéjén kulturális és gasztronómiai fesztivált rendeznek. Lehetőséget teremtve Cegléd s vonzáskörzete hivatásos és amatőr együtteseinek, művészeinek, kézműves, sütő-főző mestereinek a bemutatkozásra.

MTI Plázs

Mi ellen véd az extraszűz olívaolaj?

Az extra szűz olívaolaj könnyen emészthető, serkenti az epeutak működését, és nem okoz telítettségérzést étkezés után, szemben azokkal a telített zsírsavakkal, amelyeket a vaj, a zsír vagy a húsok tartalmaznak.

hvg.hu Gasztro

Kedvenc földim az eper: eperfesztivál

A Néprajzi Múzeum "Faluforduló" címmel új rendezvénysorozatot indít, amelynek keretében Magyarország különböző településeinek adnak bemutatkozási lehetőséget.

Szikora Katalin Gasztro

Szakácspárbaj barokk módra

Európa legnagyobb gasztronómiai fesztiváljára kerül sor "A magyarok nagy asztala" címmel június 28. és július 1. között a Budai Várban.