szerző:
Gőgh Csilla
Tetszett a cikk?

Kinek jutna eszébe bárpultot építeni papundekli boros dobozokból egy, az elegáns Andrássy úton levő üzletben? Hát, egy boros étterem tulajdonosainak, akik valami eredetivel akarnak kirukkolni. A Bortársaság korábbi Vörös és Fehér nevű étterme teljesen átalakult…

© Gőgh Csilla
A Klassz borétterem egyedi eklektikus kinézetében a nagy tér dominál. A helyiségen belül két fajta színvilág érvényesül. Az különleges, nagymintás tapéták motívumai visszaköszönnek vissza a padlón is. A bejárattal szemben levő falon megint csak egyedi megoldás:  hatalmas üvegablakon át kísérhetjük figyelemmel a séfek szorgoskodását. Az egész üzlethelyiség virágos, bohó, vidám. Az is jó  ötlet, hogy vizespoharakként használják a Riedel cég legújabb kollekciós, talp nélküli borospoharait. A nem rég nyílt étterem  máris városszerte elhíresült bárpultja nem véletlen épült boros dobozokból. Kár, hogy azt rebesgetik, ez csak ideiglenes megoldás.

Itt minden a borokról szól. Több mint negyven féle – a kínálat folyamatosan változik - bort kóstolhatunk. Sőt, igény szerint a nedűkből elvitelre is vásárolhatunk a boltinál kedvezőbb áron. Nem is csoda, hogy a pálinkákon és a borokon kívül nem tartanak más szeszes italt.

Látszik azonban, hogy a nyitás óta még nem sok idő telt el, s még tovább alakulnak. Például a bárpult mellett nincs teljesen befejezve a kanapé, a lábtartók is hiányoznak róla. De ez legyen a legnagyobb gondunk… Hiszen onnantól kezdve, hogy az üzletbe lépünk egyszerűen nem tudjuk nem jól érezni magunkat. Kezdődik a kedves fogadtatással, s tart mindvégig valami baráti, de nem bratyizós gondoskodással. Ez vendéglátás! Nincs itt semmi felesleges procc, látszatprodukálás,”mintha” parádé. Mindenki hozzáértően, kis sportos vagánysággal teszi a dolgát.
Az ételválasztékuk nem túl nagy, de minden minőségi alapanyagokból készül. Egyszerűen, díszítés nélkül, annál nagyobb tartalommal kapjuk ételeinket is.

Életeltárlat:
A rugalmasan  változtatott étlap nyári slágere a meggy- leves citromos rizottóval. Az előételek közül kedvencünk lett a sült garnélarák salátával és nektarinnal. Igen ízletes kombináció, de tényleg csak előételnyi. Ha nem ódzkodunk a merész váltásoktól, akkor utána vállaljunk be, mondjuk egy báránycsülköt kínai kellel. A desszertek között újdonság a csokoládé mousse passió gyümölcs öntettel. Őszintén szólva a 70 százalékos csokoládé és a gyümölcsös szósz ízharmóniája nem tökéletes, továbbfejlesztésre javasoljuk. A crem bruleé és a sajttortájuk viszont verhetetlen volt.
A kenyérről nem szoktunk külön említést tenni az egyes éttermeknél, de itt figyeljünk oda, nehogy jól lakjunk a helyi készítésű, kívül ropogós, belül omlós barna és fehérkenyérrel mielőtt megkapnánk ételünket!

 

© Gőgh Csilla
Jellemzők:
Egy fő átlagfogyasztása itallal kb.: 4500-7000 Ft.
Egy presszó kávé ára: 280 Ft.
Hangulat: laza, könnyed
Konyha: nemzetközi
HVG tetszési index (max. 10X): XXXXXXX
Étterem: X Bár: X
Egyéb: bisztró
Bankkártyák elfogadása: minden kivéve Diners

Elérhetőség:
Cím: VI. ker. Budapest, Andrássy út 41.
Tel.: nincs.
Asztalfoglalás: nincs
Nyitva: 11.30-23 óráig,
vas. 11.30-18 óráig.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Gőgh Csilla Gasztro

Cheho: bevetés előtti hangulatalapozó

A budapesti Soho-nak vagy Broadway-nek nevezett Nagymező utcában "rejtőzködő" Cheho nem tipikus étterem, inkább a sportközvetítésekért rajongók találkozóhelye, a hétvége esti életének kiindulópontja. Lehetne kicsit többféle - főleg meleg - étel, de azért szerethető.

Gőgh Csilla Gasztro

A napos oldal: Sunny Bisztró

A korábbi Te+Én presszó neve hallatán negyventől felfelé sokan felkapják a fejüket: boldogult ifjúságuk kedvelt találkahelye volt. Homályos történeti okoknál fogva bezárásra ítéltetett a hely, hogy aztán olyan gyorsan változtasson címkéket és profilokat, amit egy elemében lévő kaméleon is megirigyelhet. Végül átkerült az élet “napos oldalára”: igényesen ráncbaszedték a régi kedvencet.

Gőgh Csilla Gasztro

Szerepzavar a Váci utcában: Cafe Pataya

Nincs abban semmi kivetnivaló, ha egy étterem a turistákból akar megélni. Főleg, ha a Váci utcában működik. Mindenféle kapható, a kérdés csak az, meg tudjuk-e fizetni, s megéri-e.

Gőgh Csilla Gasztro

Bor, mámor, Bock bisztró

„Kinek az étel öröm, öröm az élet is”- Alexander Brody idézetét olvashatjuk a bisztró heti menüt kínáló táblája fölött. Ez sok mindent elárul a Bock filozófiájáról.

Gőgh Csilla Gasztro

Kicsi, sárga, finom …: Mandarin étterem

Nagyon helyes kis Mandarin bújik meg a felkapott Liszt Ferenc tér közelében, az Operaház háta mögött. Kinézetével, családias hangulatával rögtön belopja magát a szívünkbe, még mielőtt belekóstolnánk a „ belsejébe”.

Gőgh Csilla Gasztro

Földi élvezetek az Andrássyn: Ultimate Wine & Coffee

Két legyet üthetünk egy csapásra, ha a három hónapja megnyitott Ultimate Wine & Coffee bárba térünk be mindjárt az Andrássy út elején. A helyi pörkölésű kávékülönlegességek mellett negyvenöt fajta bort kóstolhatunk. Sajnos az italokra jellemző minőség az ételkínálatban egyelőre nem mutatkozik.

Gőgh Csilla Gasztro

Minden időben Tisza cipőben szürcsöljük a Meggy Márkát

A Liszt Ferenc tér mára a gasztronomok mumusává vált. Főleg nyáron aggasztó a helyzet errefelé, legalábbis, ami a vendéglátást illeti. Ilyenkor mindegy, hogy mit, ki, milyen áron és hogyan kínál, a tér tömve van. A népek csak jönnek , jó mélyeket szívva e sajátos városi szubkultúra levegőjéből. Szó sincs arról, hogy egy bizonyos étteremhez ragaszkodnának, kulináris kalandokat keresnének. A Menza talán kivétel. Mindenestre üdítő színfolt a tér palettáján.

Gőgh Csilla Gasztro

Uszályétterem a Dunán

A veszteglő dunai uszályra épített Spoont nem a lapos pénztárcájú embereknek találták ki, az étterem mégsem panaszkodhat vendégforgalmára: felkapott hely lett Budapesten.

Kovács Gábor Gasztro

Sarki ízerőd: Rokfort étterem

Stabil lipótvárosi sarok. Valaha népszerű talponálló volt itt, majd Borsodi Söröző, ma pedig visszafogott ízléssel berendezett, jól szellőztetett, galériával bővített étterem, Rokfort néven.

Gőgh Csilla Gasztro

Mentaterasz inkognitóban

A hajdani Paksi halászcsárda alapos átalakuláson ment keresztül, mire tavaly decemberben megnyílhatott Mentaterasz néven az utóda. A névadás okára nem sikerült rájönnünk, talán a menta frisseségét akarják mintául venni a komplexum tulajdonosai.