szerző:
Gőgh Csilla
Tetszett a cikk?

A korábbi Te+Én presszó neve hallatán negyventől felfelé sokan felkapják a fejüket: boldogult ifjúságuk kedvelt találkahelye volt. Homályos történeti okoknál fogva bezárásra ítéltetett a hely, hogy aztán olyan gyorsan változtasson címkéket és profilokat, amit egy elemében lévő kaméleon is megirigyelhet. Végül átkerült az élet “napos oldalára”: igényesen ráncbaszedték a régi kedvencet.

© Gőgh Csilla
A vendégeket ma már nem annyira a szórakozás, mint a panoráma és a gasztronómiai kutakodás vonzza ide. Főleg – most is, mint anno –  a fiatalabbját. Hiába a falakon lógó plazmatévék, délutánonként csak néhányan lézengenek az étteremben, a vacsora  kedveltebb program errefelé. Elragadó élmény a teraszon,  kilátással a Parlamentre.

A belső helyiség összképét feldobják a bordó falak és az elegáns asztalokat elválasztó függönycsíkok. Ezen a részen még romantikázni is lehet, ha valakinek nem elég a Dunapart. A bárpultnál nem hemzsegnek a koktélozni vágyók este sem, pedig ez is elegáns és dekoratív. A shake-ek viszont jól fogynak, mivel friss gyümölcsből készülnek, már ameddig nem fogy ki a készlet.

Életeltárlat

Az étlap sokszínű. A “kedvencek” címszó alatt szendvicsek sorakoznak, tipikus amerikai burgerek s egyéb újvilági fogások. Stílustalannak, idegennek gondolnánk ettől a környezettől, ha nem tudnánk, hogy a Sunny nincs egyedül. Idősebb “testvérei” a Szentendrei úton és a Hűvősvölgyben valóban olyan amerikai típusú – útmenti –  éttermekre hasonlítanak, melyeknek étlapján joggal szerepelnek az ilyen jellegű, népszerű fogások. Csakhogy a Sunny hangulata teljesen más.

Kezdésnek kipróbálhatjuk a paradicsomlevest szezámmagos kecskesajt-golyókkal, s nem csak fogyókúrázóknak fog ízleni a kínai csirkés üvegtészta-saláta, még ha elsőre szokatlan is a kisütött üvegtészta íze. Ínyencek kedvence lesz a magvas kenyértésztában sütött fûszeres jérce baconnal, rozmaringos bor sabayonnal.

Magyar ízek is fellelhetők a talán túl szélesre is méretezett kínálatban. Meglehet, a mangalicakaraj, a vörösboros marhapörkölt vagy a harcsapaprikás nagyobb sikert arathat az amerikai kedvenceknél. A fogások elkészítése igényes, mentes minden exravagáns megoldástól. Senkit nem ér meglepetés, amikor meglátja kirendelt ételét, azt kapja, amit vár.

Az igazán édesszájúaknak is túl geil lehet a mézben sült indiai túrógombóc pirított dióval és mandulával, az egyszerű erdei gyümölcstorta mogyoróvaj-mártásban viszont nagyon a helyén van, meglepően finom.

© Gőgh Csilla
Jellemzők:
Egy fő átlagfogyasztása itallal kb.: 6000-7500 Ft.
Egy presszókávé ára: 320 Ft.
Hangulat: könnyed.
Konyha: nemzetközi.
HVG tetszési index (max. 10X): XXXX
Étterem: X Bár: X Egyéb: étel házhozszállítás
Bankkártyák elfogadása: minden

Elérhetőség:
Cím: II. ker. Budapest, Bem rakpart 30.
Tel.: 06-1-488-0115
Nyitva: minden nap 11-23 óráig
Web.: www.sunnybisztro.hu

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Gőgh Csilla Gasztro

Cheho: bevetés előtti hangulatalapozó

A budapesti Soho-nak vagy Broadway-nek nevezett Nagymező utcában "rejtőzködő" Cheho nem tipikus étterem, inkább a sportközvetítésekért rajongók találkozóhelye, a hétvége esti életének kiindulópontja. Lehetne kicsit többféle - főleg meleg - étel, de azért szerethető.

Gőgh Csilla Gasztro

Mentaterasz inkognitóban

A hajdani Paksi halászcsárda alapos átalakuláson ment keresztül, mire tavaly decemberben megnyílhatott Mentaterasz néven az utóda. A névadás okára nem sikerült rájönnünk, talán a menta frisseségét akarják mintául venni a komplexum tulajdonosai.

Kovács Gábor Gasztro

Sarki ízerőd: Rokfort étterem

Stabil lipótvárosi sarok. Valaha népszerű talponálló volt itt, majd Borsodi Söröző, ma pedig visszafogott ízléssel berendezett, jól szellőztetett, galériával bővített étterem, Rokfort néven.

Gőgh Csilla Gasztro

Uszályétterem a Dunán

A veszteglő dunai uszályra épített Spoont nem a lapos pénztárcájú embereknek találták ki, az étterem mégsem panaszkodhat vendégforgalmára: felkapott hely lett Budapesten.

Gőgh Csilla Gasztro

Minden időben Tisza cipőben szürcsöljük a Meggy Márkát

A Liszt Ferenc tér mára a gasztronomok mumusává vált. Főleg nyáron aggasztó a helyzet errefelé, legalábbis, ami a vendéglátást illeti. Ilyenkor mindegy, hogy mit, ki, milyen áron és hogyan kínál, a tér tömve van. A népek csak jönnek , jó mélyeket szívva e sajátos városi szubkultúra levegőjéből. Szó sincs arról, hogy egy bizonyos étteremhez ragaszkodnának, kulináris kalandokat keresnének. A Menza talán kivétel. Mindenestre üdítő színfolt a tér palettáján.

Gőgh Csilla Gasztro

Bor, mámor, Bock bisztró

„Kinek az étel öröm, öröm az élet is”- Alexander Brody idézetét olvashatjuk a bisztró heti menüt kínáló táblája fölött. Ez sok mindent elárul a Bock filozófiájáról.

Gőgh Csilla Gasztro

Szerepzavar a Váci utcában: Cafe Pataya

Nincs abban semmi kivetnivaló, ha egy étterem a turistákból akar megélni. Főleg, ha a Váci utcában működik. Mindenféle kapható, a kérdés csak az, meg tudjuk-e fizetni, s megéri-e.

Kovács Gábor Gasztro

Haxen Király Sörház-Étterem

Autentikus díszletek között ehetjük degeszre magunkat csülökkel és más bajor finomsággal, sőt hozzá még néhány korsó aljára is nézhetünk. A sörválaszték itt gazdag.

Gőgh Csilla Gasztro

Kicsi, sárga, finom …: Mandarin étterem

Nagyon helyes kis Mandarin bújik meg a felkapott Liszt Ferenc tér közelében, az Operaház háta mögött. Kinézetével, családias hangulatával rögtön belopja magát a szívünkbe, még mielőtt belekóstolnánk a „ belsejébe”.