Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"ff24dbfb-53eb-41c7-97b0-8ea5780e704f","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"A 47 éves forgatókönyvíró-rendező az eddigi információk alapján múlt héten öngyilkos lett.","shortLead":"A 47 éves forgatókönyvíró-rendező az eddigi információk alapján múlt héten öngyilkos lett.","id":"20250107_Megszolalt-ferje-halala-kapcsan-Aubrey-Plaza","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/ff24dbfb-53eb-41c7-97b0-8ea5780e704f.jpg","index":0,"item":"6a6b8c18-8ce6-473c-b81b-051a6547fe1e","keywords":null,"link":"/elet/20250107_Megszolalt-ferje-halala-kapcsan-Aubrey-Plaza","timestamp":"2025. január. 07. 13:28","title":"Aubrey Plaza elképzelhetetlen tragédiának nevezte férje, Jeff Baena halálát","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"7b864490-8d88-41e9-9e36-9b5ae5d0dfe9","c_author":"hvg.hu","category":"vilag","description":"Egy állatmentő szervezet adatai szerint a katasztrófa óta legalább 61 emlős pusztult el, amelyek közül 32 állat halála valószínűleg az olajszennyezésnek köszönhető.","shortLead":"Egy állatmentő szervezet adatai szerint a katasztrófa óta legalább 61 emlős pusztult el, amelyek közül 32 állat halála...","id":"20250106_30-halott-delfin-olajszennyezes-okologiai-ktasztrofa-oroszorszag-olajszivargas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/7b864490-8d88-41e9-9e36-9b5ae5d0dfe9.jpg","index":0,"item":"db8d2bba-fe66-40b8-bce7-635a8c9f75ec","keywords":null,"link":"/vilag/20250106_30-halott-delfin-olajszennyezes-okologiai-ktasztrofa-oroszorszag-olajszivargas","timestamp":"2025. január. 06. 15:11","title":"Több mint 30 delfin pusztult el az oroszországi olajszennyezés miatt","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"ba50bd17-a70e-4224-8264-cb8e6ac794ec","c_author":"HVG","category":"360","description":"A paradicsomtermesztés egyik legnagyobb kihívása, hogy kompromisszumot kell kötni az íz és a termelékenység között, ugyanis az édesebb és így jobb ízű paradicsomhoz általában alacsonyabb termésátlag tartozik.","shortLead":"A paradicsomtermesztés egyik legnagyobb kihívása, hogy kompromisszumot kell kötni az íz és a termelékenység között...","id":"20250106_hvg-edesebb-paradicsom-termeshozam-genmodositas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/ba50bd17-a70e-4224-8264-cb8e6ac794ec.jpg","index":0,"item":"71fe011d-e8af-4b30-8062-282c783edb10","keywords":null,"link":"/360/20250106_hvg-edesebb-paradicsom-termeshozam-genmodositas","timestamp":"2025. január. 06. 12:15","title":"Így lesz 30 százalékkal édesebb a paradicsom úgy, hogy közben sok terem belőle","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"2ee70235-6092-4808-a5a7-d5fb93b19e4f","c_author":"HVG","category":"360","description":"","shortLead":"","id":"20250106_hvg-jon-lonoff-centirol-centire-szinhaz-eloadas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2ee70235-6092-4808-a5a7-d5fb93b19e4f.jpg","index":0,"item":"871dbf0e-e20d-4a5f-bb13-4eb58b2a405b","keywords":null,"link":"/360/20250106_hvg-jon-lonoff-centirol-centire-szinhaz-eloadas","timestamp":"2025. január. 06. 16:00","title":"„Ez az a szellemes és komolyan vett vígjáték, amelyre minden évad vár”","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"58286161-f3d6-45f9-b683-3413850fbf17","c_author":"MTI/hvg.hu","category":"sport","description":"A listavezető Liverpool hazai pályán 2-2-es döntetlent játszott a Manchester Uniteddel az angol labdarúgó-bajnokság 20. fordulójának vasárnapi rangadóján.","shortLead":"A listavezető Liverpool hazai pályán 2-2-es döntetlent játszott a Manchester Uniteddel az angol labdarúgó-bajnokság 20...","id":"20250105_liverpool-manchester-united-angol-bajnoki-merkozes-harry-maguire","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/58286161-f3d6-45f9-b683-3413850fbf17.jpg","index":0,"item":"c6ab2f52-9bde-45b4-b4d4-2b8958105550","keywords":null,"link":"/sport/20250105_liverpool-manchester-united-angol-bajnoki-merkozes-harry-maguire","timestamp":"2025. január. 05. 20:24","title":"Döntetlen lett a Liverpool - Manchester United rangadó, óriási ziccert hibázott az utolsó pillanatban Maguire – videó","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"627a4dce-03bb-476e-87f3-9b70857ac8ad","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"Biden betiltja a partmenti olajkitermelést az Egyesült Államok jelentős területén, ami felfelé nyomhatja a földgáz árát, ez pedig Európát is érzékenyen érintheti.","shortLead":"Biden betiltja a partmenti olajkitermelést az Egyesült Államok jelentős területén, ami felfelé nyomhatja a földgáz...","id":"20250106_Olyan-dontes-hozott-a-lekoszono-Biden-ami-nem-csak-Trumpnak-de-nekunk-is-fajhat","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/627a4dce-03bb-476e-87f3-9b70857ac8ad.jpg","index":0,"item":"11400f48-fefc-42d8-8b0a-c8749fa6e2e3","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250106_Olyan-dontes-hozott-a-lekoszono-Biden-ami-nem-csak-Trumpnak-de-nekunk-is-fajhat","timestamp":"2025. január. 06. 20:34","title":"Olyan döntést hozott a leköszönő Biden, ami nemcsak Trumpnak, de nekünk is fájhat","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"0a80a435-37bf-4ec6-8fbc-74bf4300d0c7","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"A Kajmán-szigeteknél, 1054 méteres mélységben sikerült videóra venni annak a cápafajnak az egyedeit, amit eredetileg Japánnál fedeztek fel, és eddig csak a halászok fogásai alapján sikerült megvizsgálni.","shortLead":"A Kajmán-szigeteknél, 1054 méteres mélységben sikerült videóra venni annak a cápafajnak az egyedeit, amit eredetileg...","id":"20250107_capa-tengerbiologia-video-karib-tenger-kajman-szigetek","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/0a80a435-37bf-4ec6-8fbc-74bf4300d0c7.jpg","index":0,"item":"2d955a7b-0822-4538-8dd6-c07e716dc3cb","keywords":null,"link":"/tudomany/20250107_capa-tengerbiologia-video-karib-tenger-kajman-szigetek","timestamp":"2025. január. 07. 12:03","title":"Itt az első videó a cápáról, ami a Karib-tenger mélyén úszkál","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"3a1c5d6d-dd41-40c7-8744-33c47fdefb8c","c_author":"Az Év Gondoskodó Munkahelye Díj","category":"brandcontent","description":"<strong>Egyre több munkáltató ismeri fel azt, hogy milyen sokat jelenthet munkavállalóinak, ha az általános jólléti és egészségügyi juttatások mellett azok hosszú távú anyagi biztonságával is törődik. Az Év Gondoskodó Munkahelye Díj 2024 nyerteseinek gyakorlati megoldásait elemezzük a díj egyik zsűritagjával, Fata László juttatási szakértővel.</strong>","shortLead":"<strong>Egyre több munkáltató ismeri fel azt, hogy milyen sokat jelenthet munkavállalóinak, ha az általános jólléti és...","id":"20241211_hosszu-tavu-anyagi-biztonsag-gondoskodo-munkahely","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/3a1c5d6d-dd41-40c7-8744-33c47fdefb8c.jpg","index":0,"item":"35766df0-a22c-4889-8bab-62599c8f11df","keywords":null,"link":"/brandcontent/20241211_hosszu-tavu-anyagi-biztonsag-gondoskodo-munkahely","timestamp":"2025. január. 07. 09:30","title":"Egy munkáltató, amely tényleg megbecsüli a dolgozóit","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":true,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":true,"c_isbranded":true,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Édes, erős-pikáns, esetleg picit savanykás. Készülhet különféle zöldségekből, gyümölcsökből, gazdagon fűszerezve. Így jellemzi a mostanság nálunk is egyre népszerűbb fúziós konyhák különleges csemegéjét, a csatnit az Encyclopedia Britannica. A hindi eredetű szó – chutney – jelentése: nyalni. És valóban, aki megkóstolja valamelyik változatot, megnyalja utána mind a tíz ujját.
A varázslatos ízvilágú indiai konyha leleménye, de manapság előszeretettel készítik szerte a világon. A különböző nemzetiségű séfek saját ízkombinációikba adaptálják az alapreceptet. Európába a gyarmatosítás idején hozták be a britek. Angol nyelvterületen mindenütt kapható kisebb üvegekben, hosszú eltarthatósággal, mint a lekvár.
A csatni tulajdonképpen sűrű mártás. Egyes fajtái pürészerűek, mások inkább dzsemre emlékeztetnek, felismerhetők benne a gyümölcs- vagy zöldségdarabkák. Alapanyaga tehát gyümölcs és/vagy zöldség, a leggyakrabban mangóból, hagymából, fokhagymából, sárga- és őszibarackból, paradicsomból és korianderlevélből készül, de létezik kókuszos is. Fűszerezéséhez sót, cukrot, csilit, borsot, gyömbért, kurkumát, köményt, citromlevet és ecetet használnak, persze mindezt nem egyszerre. Indiában szinte minden étkezéshez frissen készítik a legkülönfélébb csatnikat. Készülhet hideg és meleg eljárással is, a felhasznált alapanyagtól függően. Elkészítéséhez nem kell különösebb konyhai előismeret. Inkább csak fantázia, hiszen nagyon szabadon variálható, az egyéni ízlésnek, a pillanatnyi hangulatnak megfelelően.
Az alábbiakban adunk egy-két tippet, addig is, amíg kikisérletezik saját receptjeiket. Garantált a siker egy baráti vacsora alkalmával. S most igazán szezonja van a csatninak, hiszen a belevaló legízesebb gyümölcsök éppen érnek.
Mihez kínáljuk? Adhatjuk hideg és meleg, sült és főtt húsokhoz, különlegesebb sajtokhoz, sörtésztában sült vagy grillezett zöldségekhez. A vegetáriánusok fogyaszthatják önmagában, egy kis barna- vagy vadrizzsel körítve. Kenhetjük kenyérre, leginkább a frissen sült barna, magvas kenyérrel remek.
Receptjeink nem tartalmaznak nehezen beszerezhető alapanyagokat, és húsz perc alatt elkészíthetők. Zárt üvegben, hűtőszekrényben akár egy hétig is elállnak a „nyalnivalóink”. Díszesebb üvegbe töltve remek ajándék is lehet egy-egy különleges csatni.
Barackcsatni borsmentával Olívaolajon megpirítjuk a nagyobb kockákra vágott vöröshagymát, zúzott fokhagymát, szezámmagot, durvára vágott diót. Majd hozzáadjuk a felkockázott őszibarackot, fűszerezzük csipetnyi sóval, fahéjjal, őrölt szegfűszeggel, csilivel és végül az apróra vágott borsmentalevelekkel. Lekvárállagúra sűrítjük.
Szilvacsatni Mehet minden egyszerre az edénybe: kb. 50 deka szilva, fél, nagy kockára vágott hagyma és alma, 10 deka paradicsom, egy evőkanál reszelt gyömbér, fél teáskanál fahéj, egy gerezd fokhagyma, fél evőkanál só, egy evőkanál ecet, 12 deka cukor, egy kupica whisky, fekete bors ízlés szerint. Az egészet lekvárállagúra főzzük.
Különleges receptet kreált a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete augusztus 20-ára, az Ország Születésnapjára. Az „új hungarikum” alkotóihoz csatlakozott Budai Bernadett kormányszóvivő és számos hazai médiasztár – Karsai Zita, Csollány Szilveszter, Schobert Norbert, Magony Szilvi, Palcsó Tamás, Lola –, akik a Miniszterelnöki Hivatal felhívására tortát sütnek az ünnepre.
A lecsó annyira alapétele a magyar konyhaművészetnek, hogy a legtöbb szakácskönyv nem is foglalkozik az elkészítésével. És amelyik mégis, az röviden elintézi azzal, hogy az üvegesre pirított hagymára ráborítjuk a paprikát, majd rövidest a paradicsomot, sózzuk és ezt az egyveleget megfőzzük.
Száz éve azonosították, de csak néhány éve fogadják el ötödik alapíznek a rejtélyes umamit, amelyről a nemrég Pécsett megrendezett élettani konferencián is sok szó esett.
Már Erasmus is megmondta : „Egy ügyes szakács jó vacsorát tud készíteni köszörűkőből is.” A hálás elő- és utókor pedig feltalálta mindenkori kőlevesét - ami esetünkben kenyérből van.
A nyár hamvas gyümölcse a barack. Persze ez is frissen, nyersen a legfinomabb, a legegészségesebb. Gyakorló háziasszonyok legfeljebb krémlevest rittyentenek belőle. A profi szakács szerint a barackkrémlevesnél élvezetesebb a frissen készült ivólé. Az asztalra pedig izgalmas ízvariációkban vonulhat fel a barack. Erre ad példákat - némi történeti háttérrel - Dunszt Zsolt, az Aranyszarvas-Gomba Kft. séfje, grill világbajnok.