Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"e4deeda9-e9c6-4acb-83d7-25f9aec626d9","c_author":"HVG","category":"sport","description":"A brazil balhátvéd a Real Madridnál töltötte pályafutása legszebb éveit.","shortLead":"A brazil balhátvéd a Real Madridnál töltötte pályafutása legszebb éveit.","id":"20250206_labdarugas-real-madrid-marcelo-visszavonulas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e4deeda9-e9c6-4acb-83d7-25f9aec626d9.jpg","index":0,"item":"12c417ee-eaf7-40d6-ab59-c559b52eed84","keywords":null,"link":"/sport/20250206_labdarugas-real-madrid-marcelo-visszavonulas","timestamp":"2025. február. 06. 15:08","title":"Marcelo érzelmes videóban jelentette be, hogy visszavonul","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"25d0ddc7-9e20-40ee-939c-c1ed539278e1","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"4 százalékkal esett vissza az ipari termelés tavaly 2023-hoz képest. Komoly visszaesés volt a jármű- és akkumulátorgyártásban is.","shortLead":"4 százalékkal esett vissza az ipari termelés tavaly 2023-hoz képest. Komoly visszaesés volt a jármű- és...","id":"20250206_Zsinorban-ket-eve-zsugorodik-a-magyar-ipar-errol-is-a-nemetek-tehetnek-az-NGM-szerint","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/25d0ddc7-9e20-40ee-939c-c1ed539278e1.jpg","index":0,"item":"2024fd1c-3f05-45aa-806b-b63cab3163d8","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250206_Zsinorban-ket-eve-zsugorodik-a-magyar-ipar-errol-is-a-nemetek-tehetnek-az-NGM-szerint","timestamp":"2025. február. 06. 08:54","title":"Példa nélküli visszaesés: már második éve zsugorodik a magyar ipar","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"5a170f1c-3450-4590-ab64-c633a6cf6225","c_author":"Domány András","category":"itthon","description":"Pénzt már januárban adott a kormány, most az eljárást gyorsítják fel.","shortLead":"Pénzt már januárban adott a kormány, most az eljárást gyorsítják fel.","id":"20250207_miskolctapolca-barlangfurdo-helyreallitas-kiemelt-beruhazas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/5a170f1c-3450-4590-ab64-c633a6cf6225.jpg","index":0,"item":"58171fba-58fe-4ce4-b4bc-e5f6ec9b165f","keywords":null,"link":"/itthon/20250207_miskolctapolca-barlangfurdo-helyreallitas-kiemelt-beruhazas","timestamp":"2025. február. 07. 21:50","title":"Kiemelt beruházás lett a Miskoltapolca Barlangfürdő helyreállítása","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"f5681012-49aa-491b-98b3-c849df94aa8a","c_author":"Matalin Dóra","category":"360","description":"Sokszor tapasztalat, tehetség nélkül, érdemtelenül jut valaki támogatáshoz, de jó jeleket is lát a filmszakmában Havas Ágnes, aki 2011 és 2019 között volt a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója, Andy Vajna idején. A producer az újraéledő Magyar Filmszemle játékfilmes kategóriájának egyik zsűritagja. Interjú.","shortLead":"Sokszor tapasztalat, tehetség nélkül, érdemtelenül jut valaki támogatáshoz, de jó jeleket is lát a filmszakmában Havas...","id":"20250206_hvg-havas-agnes-producer-kurzusfilmek-filmszemle-interju","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/f5681012-49aa-491b-98b3-c849df94aa8a.jpg","index":0,"item":"3bb5693e-0911-4770-bc6c-3056c3ef5ab5","keywords":null,"link":"/360/20250206_hvg-havas-agnes-producer-kurzusfilmek-filmszemle-interju","timestamp":"2025. február. 06. 17:30","title":"„A magyar kultúrát kivéreztetni, karanténba rakni sajnos lehet, de elnyomni nem”","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"f20ce446-b682-4244-b18f-e948e5ead02b","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"Több mint tízezer hivatásos pozíció betöltetlen az országban.","shortLead":"Több mint tízezer hivatásos pozíció betöltetlen az országban.","id":"20250206_Mar-Szerbia-is-Sri-Lankarol-importal-soforoket","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/f20ce446-b682-4244-b18f-e948e5ead02b.jpg","index":0,"item":"7dd28441-5027-4470-86ee-ae8cbdf9eded","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250206_Mar-Szerbia-is-Sri-Lankarol-importal-soforoket","timestamp":"2025. február. 06. 07:16","title":"Már Szerbia is Srí Lankáról importál sofőröket","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"06823f21-08f2-49fc-bd95-f327c2ea0c10","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Egy demokrata és egy republikánus képviselő közösen készített törvényjavaslatot, ami kitiltaná a DeepSeek mesterséges intelligenciáját a kormányzati számítógépekről. A TikTok általános betiltása pontosan egy ilyen törvénnyel kezdődött.","shortLead":"Egy demokrata és egy republikánus képviselő közösen készített törvényjavaslatot, ami kitiltaná a DeepSeek mesterséges...","id":"20250207_deepseek-r1-mesterseges-intelligencia-tiktok-egyesult-allamok-nemzetbiztonsagi-kockazat","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/06823f21-08f2-49fc-bd95-f327c2ea0c10.jpg","index":0,"item":"4f358617-097a-4d94-a9ab-39849b8bf241","keywords":null,"link":"/tudomany/20250207_deepseek-r1-mesterseges-intelligencia-tiktok-egyesult-allamok-nemzetbiztonsagi-kockazat","timestamp":"2025. február. 07. 09:03","title":"Lecsapna a kínai mesterséges intelligenciára Amerika, a TikTok sorsára juttatná a DeepSeek R1-et","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"062a1c49-b791-4754-af19-4278cbd66c40","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"A kórház állítja, elkülönítette a fertőzött betegeket.","shortLead":"A kórház állítja, elkülönítette a fertőzött betegeket.","id":"20250206_uzsoki-korhaz-fertozes-antibiotikumoknak-ellenallo-bakterium","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/062a1c49-b791-4754-af19-4278cbd66c40.jpg","index":0,"item":"f116daef-14b6-4c38-b0fb-d3b5fcb53413","keywords":null,"link":"/itthon/20250206_uzsoki-korhaz-fertozes-antibiotikumoknak-ellenallo-bakterium","timestamp":"2025. február. 06. 15:51","title":"A legerősebb antibiotikumoknak is ellenálló baktérium fertőzött meg betegeket az Uzsokiban","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"b33f10f6-5647-483d-829f-d66e16e3210a","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"A magyar családok egyre bátrabban és egyre többet költenek, csak ezt decemberben épp más országokban tették meg, emiatt 55 milliárd forint hiányzik a decemberi forgalomból.","shortLead":"A magyar családok egyre bátrabban és egyre többet költenek, csak ezt decemberben épp más országokban tették meg, emiatt...","id":"20250206_ngm-kozeposztaly-kiskereskedelem-csokkenes","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b33f10f6-5647-483d-829f-d66e16e3210a.jpg","index":0,"item":"f5b04fdc-dd0f-42ea-a420-9c2bf1c2054b","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250206_ngm-kozeposztaly-kiskereskedelem-csokkenes","timestamp":"2025. február. 06. 09:22","title":"Az NGM szerint decemberben nem keveset költött, csak külföldön volt a középosztály","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Már Erasmus is megmondta : „Egy ügyes szakács jó vacsorát tud készíteni köszörűkőből is.” A hálás elő- és utókor pedig feltalálta mindenkori kőlevesét - ami esetünkben kenyérből van.
Kezdetben vala a középkori kolostorok szegény, jó barátainak böjti eledele, a darabka árpakenyér és egy korsó víz. Nem tudjuk, nagy elhivatottságukban vigasztalták-e magukat azzal, amivel az egyszeri ember: kenyeret, haját, bélit enni, az mindjárt három fogás, vízzel keverve pedig maga a leves…
Ám a legszigorúbb perjelnek sem volt ellenére, ha ünnepnapokon a víz borrá változott. Az első igazi kenyérleves mindjárt be is került a Gyógyítás Könyvébe (!), azaz a XIV.-XV. századi kéziratos receptgyűjteménybe: "Végy szeleteket jófajta cipóból. Vedd a póréhagyma fehér törzsét és szeleteld fel, áztasd bor, olaj és só kevercsébe. Pirítsd meg a kenyeret és tedd szépen tányérra, merjed reá a levet és úgy tálalhatod.”
A serital kedvelői ezt persze nem hagyhatták annyiban. Naná, hogy föltalálták a sörös kenyérlevest: a vajas, világos rántást fele-fele arányban húslevessel, sörrel felöntik, felfőzik, sózzák, tíz percig forralják. Tejszínnel, szerecsendióval ízesítik, pirított kenyérkockákat adnak hozzá, és paprikával meghintve tálalják.
A „másnapos levesek” – szorul magyarázatra? – sorát a dél-cseh kyselo vezeti. Itt már meg sem kell sütni a kenyeret, elég, ha van negyed liternyi kenyérélesztőnk. (Félliteres lábosba negyed liter langyos vizet öntünk, szétmorzsolunk benne 3 dkg élesztőt, belekavarunk 3 púpozott evőkanál lisztet, hozzá hajintunk egy darabka kenyérhéjat, aztán letakarva sorsára hagyjuk másnapig.) Sós vízben maréknyi szárított gombát némi köménnyel puhára főzünk, besűrítjük a kenyérélesztővel, apróra vágott hagymával tányérokba merjük - na persze úgy, hogy az aljukon némi híg tojásrántotta foglal helyet.
Az erdélyi szászok igen takarékos népség, ők száraz fekete kenyérből és megsavanyodott tejből rittyentik a „kőlevesüket”. A szitán átszűrt savanyú tejet kevés liszttel elkeverik, enyhén sós vízzel felöntik, egyszer felforralják, s már zúdítják is a száraz kenyérre. Lefedve, gőzön türelmi időt kap, míg feltétlenül apróra vágott hagymát vajon világosra pirítanak feltétnek. Sőt, arra is képesek, hogy kenyérlevessel édesítsék az életet: a fehér fajtából szelnek vékony szeleteket, néhány tojássárgáját cukorral kikavarnak, óvakodva forró tejbe csurgatják, elkeverik, a kenyerekre öntik, néhány perc múlva a szájuk szélét nyalják.
Itáliában minden faluban röttyentenek zuppa pavese-t, azaz kenyérlevest. Szikkadt kenyérszeleteket tejjel öntözve, felvert tojással lezúdítva, sózva, borsozva, reszelt parmezánnal megszórva tepsiben átsütnek. Valamely húslét felmelegítve tányérokba mernek, és mindegyikbe jókora szelet sült, tojásos, sajtos kenyeret kerítenek. Bőven hintik rá az apróra metélt snidlinget. Az ínyenc toszkánok persze paradicsommal házasítják kenyerük maradék javát. Darabolnak pár fej lilahagymát, húsos, édes paprikát, zellerszálat, legalább három kövér, lehajazott paradicsomot. Olívaolajon megfuttatják, liter vizet öntenek rá, összefőzik szép lassan a rakományt. Közben fokhagymával bedörzsölt kenyeret pirítanak, óvatosan tojássárgáját csúsztatnak rá, tányér aljára ügyeskedik. A levest rámerik, sajttal bőven meghintik.
A spanyolok meg a portugálok nem lacafacáznak. Jókora kenyeret kerítenek a tálakba, majdhogynem csak sós, borsos forró vizet zúdítanak rá, s a tetejére ütik a tojást.
A kenyérleves akkor s attól lesz trendi, hogy egy neves konyhamester étlapra szedi, mert a maradékokkal kezdeni akar valamit. Például Bíró Lajos (Bock bistro, executív chef) is sajnálta kidobni – hála az ízlésének – a pácok, párolások sok zöldséges melléktermékét. Összeturmixolta, zöldborsót, spenótot mindig hozzáadva, hogy markáns zöld stichet adjon a holminak. Juliannra vágott zellerszárral megszórta, pirítósra ültetett buggyantott tojással megkoronázta, fokhagymás olívaolajjal körbecsurgatta, és beetette népével „kőlevesét”. Így az új kenyér ünnepe táján ajánljuk jó szívvel mindenkinek, tűzijáték előtt s után.
A hazai sörözőkben sajnos divatjamúlttá vált a sörkorcsolya. Pedig komoly vendégmarasztaló lehet a szendvicsekből, falatkákból, olcsó, egyszerű zónaételekből összeállított kínálat.
A finom, borsos illatú, aromás fűszernövényről már a 16. századi fűvészkönyvek is említést tesznek. A Közép-, Dél- és Délkelet-Európában őshonos borsikát Magyarországon, római örökségként a kolostori barátok kezdték termeszteni. Sokféle népies neve ismert: hívják bécsi rozmaringnak, borsfűnek, borsos szatorjának, csombornak és hurkafűnek, németül babfűszernek.
Nyáron egyszerű a főzés. A piacokon tucatjával válogathatunk a friss zöldségekből, gyümölcsökből, hogy gyorsan összeüssünk valami könnyű ebédet, vacsorát. S lehet nagyszerű is, ha kicsit odafigyelünk arra, hogyan készítjük, mit mivel kínálunk. Sőt, még a klasszikus fogásokról sem kell lemondanunk.
A legenda szerint kizárólag Kréta szigetén, Ida hegyén termett meg a málna, ezért nem csoda, ha nagy becsben tartották az ókori görögök a nyár e „közönséges” gyümölcsét. A középkorban kolostorkertekben nevelték a málnabokrokat, csak később terjedt el a világi gyümölcsösökben.
Formájában, ízében, színében hihetetlenül gazdag és változatos - hagyma mind, és mindegyik más. Ehető nyersen vagy sütve, főzve, töltve, savanyúságnak elkészítve, de leginkább ételeinket fűszerezzük, ízesítjük vele. Bakos Tóth Zoltán, a Lidó Casino éttermének fiatal séfje jobbnál jobb változatokat ötöl ki, de ő maga legjobban nyárson sütve szereti.
Különleges receptet kreált a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete augusztus 20-ára, az Ország Születésnapjára. Az „új hungarikum” alkotóihoz csatlakozott Budai Bernadett kormányszóvivő és számos hazai médiasztár – Karsai Zita, Csollány Szilveszter, Schobert Norbert, Magony Szilvi, Palcsó Tamás, Lola –, akik a Miniszterelnöki Hivatal felhívására tortát sütnek az ünnepre.
Száz éve azonosították, de csak néhány éve fogadják el ötödik alapíznek a rejtélyes umamit, amelyről a nemrég Pécsett megrendezett élettani konferencián is sok szó esett.
Vöröses szára, hatalmas levele akár dísznövénnyé is előléptethetné a számunkra inkább gasztronómiai szempontból érdekes rebarbarát, amelynek nem a gyökerét vagy a levelét, hanem a levélnyelét fogyasztjuk. A piacokon, zöldségeseknél arról ismerjük fel a friss rebarbarát, ha a levélnyél roppanós és lédús. Ne tároljuk sokáig, elég gyorsan megfonnyad.