szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szőlészek, borászok, vincellérek kalendáriumában ugyancsak jeles dátum január 22., védőszentjük, Szent Vince névnapja. A népi megfigyelések szerint ennek a napnak az időjárásától függ, milyen lesz az őszi szőlőtermés: „Ha csorog Vince, tele kamra, tele pince. Ha fénylik Vince, megtelik a pince, ha nem csorog, üres lesz, ha csak csepeg, csorog, kevés lesz a borod”.

© www.borkorona.hu
Ha a házak ereszéről nem csurog is a hólé, azért mindenképpen megünneplik ezt a napot, amelyet a középkor óta úgy is tisztelnek, mint amely legyőzi a tél sötét hatalmait és előkészíti a lassan közeledő tavasz útját.
Ennek a hagyománynak a szellemében rendezik meg a II. Vince-napi Borrandevút január 19-20-án a budapesti Mezőgazdasági Múzeumban (Vajdahunyadvár).

A kétnapos program során egyebek mellett  találkozhatnak az érdeklődők az Év Bortermelőjével, Frittmann Jánossal és az Év  Pincészete díjat elnyert Bock Pincészet képviselőivel. Jobbnál jobb borokat kóstolhatnak, érdekes előadásokat hallhatnak, tárlatvezetéseken vehetnek részt a múzeum borászati kiállításán. Részt vesz a borrandevún a pannonhalmi bencés apátság is a monostori termékekkel: gyógyborok, likőrők, teák, fűszerek,
illóolajok. S természetesen nem maradhat el a kézműves- és biotermékek vására sem.
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Gasztro

Új bor, új generáció

Az ínyencek szerint csak lassan, ráérősen szabad ízlelgetni a kellőképpen kiérlelt sajtokat, leginkább egy pohár nemes bor társaságában. Erre kiváló alkalom az immár negyedszerre megrendezendő Magyarországi Újbor- és Sajtfesztivál, ahol két napon át, november 24-25-én egy helyen, a Vörösmarty téri Gerbeaud házban találkozhatnak az érdeklődők a legjobb hazai bor- és sajttermelőkkel.

hvg.hu Gasztro

A bor és a pálinka kezet fogott

A Pannon Bormíves Céh és a Pálinka Céh Egyesület képviselői együttműködési szerződést kötöttek a tradíciók ápolása, a minőségvédelem s mindenekelőtt annak érdekében, hogy a magyar borok és pálinkák visszanyerjék méltó helyüket a kulturált italfogyasztásban határainkon innen és túl.

hvg.hu Gasztro

A csoki Mikulás a legnépszerűbb

A karácsonyi édességek forgalma várhatóan idén is meghaladja a 2 milliárd forintot. Míg a Mikulás figurára több mint 1 milliárd forintot költöttek a fogyasztók 2006 telén, addig a Mikulás csomagokra csak 400 milliót.

Lőrincz Zsolt Gasztro

Hogyan készítsünk tojáslikőrt?

Közeleg a karácsony, és sokaknak elképzelhetetlen az ünnep egy pohárka sűrű, édes, de mégis erős tojáslikőr nélkül.

Gasztro

Klikkelj, spórolj, egyél jót!

A közel egy éve indult, világújdonságnak számító fapadosetterem.hu online foglalási rendszer, amelyet a diszkont légicégek mükődésének mintájára dolgoztak ki, a mindennapos étterembe járás népszerűsítését tűzte ki célul.

hvg.hu Gasztro

A Bor Női Arca

Elmúlt már az az idő, amikor a pincér valami „finom kis női bort” ajánlott a hölgyeknek, mert biztos volt benne, hogy a gyengébb nem képviselői csak az édes bort szerethetik, meg amúgy sem értenek a szőlő levéhez. Az utóbbi években egyre-másra tűnnek fel a borászatokban, kereskedésekben, vendéglátásban az értő női szakemberek.

Gőgh Csilla Gasztro

Szeretjük a biot, de drágának tartjuk

Egy kutatás szerint a legtöbb magyar saját egészsége érdekében vásárol kisebb-nagyobb rendszerességgel bio terméket. „Kedvelnénk, de drága” – mondja minden második válaszadó.

Vétek György Gasztro

A vendéglátás mesterei

Vigyázz, kész, rajt! Megindult az ilyen tájt szokásos karácsonyi (szakács)könyvözön. A boltok polcai roskadásig a kínálattal. Mi is választottunk egyet, amelyet elsősorban az különböztet meg az egyéb receptgyűjteményektől, hogy szerzői nem hivatásos szakácskönyvírók, hanem gyakorló séfek.