szerző:
Vétek György
Tetszett a cikk?

Az elfogyasztott sör mennyiségét és a résztvevők számát tekintve nem mérhető a müncheni Oktoberfest-hez, azonban a sörök változatosságában messze felülmúlja előbbit a Great British Beer Festival: a londoni Earls Court-ban augusztus elején öt napon át, több mint négyszáz csapon engednek szabad folyást a söröknek.

A Great British Beer Festival-t először az 1970-es évek közepén rendezték meg Londonban, majd egy jó évtizeden keresztül különböző nagyvárosokkal (Leeds, Birmingham, Manchester) felváltva fesztiváloztak. A kilencvenes években azután rögzítették a helyszínt és az időpontot is: minden évben London egyik nagy kiállítási csarnokában rendezik augusztus első teljes hetében. Így az idén augusztus 4-8. között az Earls Court-ban.

A Nagy Brit Sörfesztivál látogatottságában sem mérhető a münchenihez, de így is naponta tízezren fordulnak meg a „világ legnagyobb pubjába”, ahogyan a rendezvényt szokták nevezni. A GBBF rá is szolgál erre a jelzőre, hiszen a több mint négyszáz sörcsapon körülbelül ötszázféle brit sört csapolnak. Bő másfél évtizede külföldi – elsősorban észak-amerikai, belga, német és cseh – sörfőzdék is képviseltetik magukat nyolcvan-száz sörmárkával. S mivel a brit pubokhoz a cider is hozzátartozik, egy külön szekcióban nagyjából százféle cidert is kimérnek.

A Brit Sörfesztivál ennek ellenére – vagy talán éppen ezért – nem az esztelen ivásról szól. Folyamatosak a szakemberek által vezényelt sörkóstoló kurzusok, az interaktív sörfőzde-bemutatók, sörismereti előadások. A legújabb fogyasztási trendeknek megfelelően a sörfőzdék kiemelt figyelmet fordítanak a hölgyek, mint sörfogyasztók megnyerésére. Számukra Melissa Cole, ismert brit sörszakértő tart kóstolóval egybekötött eligazítást a sörök világában. A fesztiválhoz ezen túl kiállítások, koncertek és más kulturális események is kapcsolódnak. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

Kiváló hidratáló a sör

Hatékonyan pótolja a sportoláskor elveszített folyadékmennyiséget a testedzés után elfogyasztott sör, a benne található antioxidánsok csökkentik a testedzés következtében fellépő izomlázat és fáradtságot - állapította meg egy spanyol tanulmány, amelyet egy alicantei sportegészségügyi konferencián ismertettek.

MTI Tech

Miért szeretjük a sört?

Müncheni élelmiszerkémikusok rájöttek, hogy az ember a nyelv mely érzékelőivel észleli, és hogyan dolgozza fel a sör keserű ízét.

hvg.hu Tech

Nem a sörtől lesz sörhasunk

Egy új kutatás szerint az alkoholfogyasztás, bár hizlal, nem tehető egyértelműen felelőssé a pocak kialakulásért.

Vétek György Gasztro

Sörmentén Prága - Budapest

Prágában május 22. és 31. között rendezték meg a második Cseh Sörfesztivált, ahol harminc sörfőzde több mint hetvenféle csapolt sört vonultatott fel. Budapest – ezen a téren igyekezve nem lemaradni –, szintén másodszor tartotta meg múlt hét végén a bohémiai sörök fesztiválját.