Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"fd049432-8c6d-4190-92c2-fce8124cd4cc","c_author":"Csizmadia Ervin","category":"360","description":"Deák Ferenc Húsvéti cikke volt a kiegyezés nyitánya, százhatvan évvel a megjelenése után a mai magyar politika viszonyaira is érvényes, amit akkor a “haza bölcse” az együttműködés esélyeiről mond. Vélemény.","shortLead":"Deák Ferenc Húsvéti cikke volt a kiegyezés nyitánya, százhatvan évvel a megjelenése után a mai magyar politika...","id":"20250416_Deak-Ferenc-husveti-cikk-kiegyezes-csizmadia-ervin","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/fd049432-8c6d-4190-92c2-fce8124cd4cc.jpg","index":0,"item":"1c076ab6-20b7-40e5-98d6-9477223019a2","keywords":null,"link":"/360/20250416_Deak-Ferenc-husveti-cikk-kiegyezes-csizmadia-ervin","timestamp":"2025. április. 16. 16:00","title":"Deák Ferenc, a régi és a mai magyar politika: aktuális-e ma a Húsvéti cikk, és ha igen, hogyan?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"7dcc8253-4e4d-4a87-8fe0-ed76de72a777","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"Az ország búcsút intett a Barátság vezetéknek.","shortLead":"Az ország búcsút intett a Barátság vezetéknek.","id":"20250417_csehorszag-oroszorszag-koolaj-baratsag-vezetek-levalas-transalpine","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/7dcc8253-4e4d-4a87-8fe0-ed76de72a777.jpg","index":0,"item":"9d715a96-548e-4038-b5aa-aeb1a34aa4dc","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250417_csehorszag-oroszorszag-koolaj-baratsag-vezetek-levalas-transalpine","timestamp":"2025. április. 17. 12:58","title":"Csehország teljesen levált az orosz olajról","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"a4296d62-24d1-47b9-93b1-e5ab897a184a","c_author":"Farkas Zoltán","category":"360","description":"Az Orbán-csapat Kollár Kingával akarja kiiktatni a közéletből Magyar Pétert. Ő az orbáni szavakkal támad vissza. A megosztott Magyarország kicsiben olyan, mint az USA a tavalyi választások előtt. Trump vámháborújának tétje az is, hogy ismét recesszióba süllyed-e a magyar gazdaság. Ez a Fülszöveg, az e heti HVG ajánlója. ","shortLead":"Az Orbán-csapat Kollár Kingával akarja kiiktatni a közéletből Magyar Pétert. Ő az orbáni szavakkal támad vissza...","id":"20250417_hvg-Farkas-Zoltan-Csataternepesseg-fulszoveg","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/a4296d62-24d1-47b9-93b1-e5ab897a184a.jpg","index":0,"item":"a261fd95-d49d-4799-9844-9a8791ff9e79","keywords":null,"link":"/360/20250417_hvg-Farkas-Zoltan-Csataternepesseg-fulszoveg","timestamp":"2025. április. 17. 08:00","title":"Farkas Zoltán: Magyarországon a csatatérnépesség voksaiért dúl a harc. A végsőkig","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"c9f59a8f-0256-40da-b8d5-85fa4dc6f26e","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"A technika kész van, az üzleti modellt kell kitalálni mögé, hogy ne legyen bukás. ","shortLead":"A technika kész van, az üzleti modellt kell kitalálni mögé, hogy ne legyen bukás. ","id":"20250416_Mazda-kesz-az-uj-Wankel-motoros-sportkocsink","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/c9f59a8f-0256-40da-b8d5-85fa4dc6f26e.jpg","index":0,"item":"8a904dbb-7f0a-417f-a087-2a39e546c5d9","keywords":null,"link":"/cegauto/20250416_Mazda-kesz-az-uj-Wankel-motoros-sportkocsink","timestamp":"2025. április. 16. 07:25","title":"Mazda: lényegében készen állunk egy új Wankel-motoros sportkocsira","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"e4af1ba9-a69b-4367-a4d6-a1cb8ef75b4c","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"Az amerikai elnök a saját közösségimédia-platformján kritizálta a független jegybank vezetőjét, mert a Fed szerinte nem siet eléggé a kamatcsökkentésekkel.","shortLead":"Az amerikai elnök a saját közösségimédia-platformján kritizálta a független jegybank vezetőjét, mert a Fed szerinte nem...","id":"20250417_Trump-nekitamadt-Powellnek-a-kamatok-miatt","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e4af1ba9-a69b-4367-a4d6-a1cb8ef75b4c.jpg","index":0,"item":"1155b0b9-8e74-4326-80c9-372cdcca01f5","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250417_Trump-nekitamadt-Powellnek-a-kamatok-miatt","timestamp":"2025. április. 17. 15:18","title":"Trump nekitámadt Powellnek a kamatok miatt","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"e13d1a13-cfb4-42dd-ae90-7e28db9637df","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Ez volt az első alkalom, hogy nem emberen gyökérkezelést hajtottak végre.","shortLead":"Ez volt az első alkalom, hogy nem emberen gyökérkezelést hajtottak végre.","id":"20250417_Foggyokerkezelesen-esett-at-egy-lajhar","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e13d1a13-cfb4-42dd-ae90-7e28db9637df.jpg","index":0,"item":"095727f5-e9d4-4d60-a662-0f3e54b2eaed","keywords":null,"link":"/elet/20250417_Foggyokerkezelesen-esett-at-egy-lajhar","timestamp":"2025. április. 17. 14:14","title":"Foggyökérkezelésen esett át egy lajhár","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"010d8748-aa33-49d7-bbf9-2cabba2e2590","c_author":"HVG","category":"kkv","description":"Trump vámháborúja miatt április 25-étől áremelés következik. Az amerikai vásárlóknak azt javasolták, vásároljanak még az áremelkedés előtt.","shortLead":"Trump vámháborúja miatt április 25-étől áremelés következik. Az amerikai vásárlóknak azt javasolták, vásároljanak még...","id":"20250417_temu-shein-vamhaboru-aremeles-figyelmeztetes","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/010d8748-aa33-49d7-bbf9-2cabba2e2590.jpg","index":0,"item":"41b133b2-9969-4b87-93ae-2a943aa9cf13","keywords":null,"link":"/kkv/20250417_temu-shein-vamhaboru-aremeles-figyelmeztetes","timestamp":"2025. április. 17. 07:59","title":"A Temu és a Shein áremelést jelentett be, pontos dátummal","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"dffa4373-7c10-4b35-a111-c777460c0653","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"A Gossip Girl és a Buffy, a vámpírok réme sztárja, Michelle Trachtenberg 39 éves korában halt meg idén februárban; hogy miért, az csak most derült ki.","shortLead":"A Gossip Girl és a Buffy, a vámpírok réme sztárja, Michelle Trachtenberg 39 éves korában halt meg idén februárban...","id":"20250417_Kiderult-mi-okozta-Michelle-Trachtenberg-halalat","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/dffa4373-7c10-4b35-a111-c777460c0653.jpg","index":0,"item":"6ebbcc86-3a76-407d-8fdc-287838128d58","keywords":null,"link":"/elet/20250417_Kiderult-mi-okozta-Michelle-Trachtenberg-halalat","timestamp":"2025. április. 17. 08:23","title":"Kiderült, mi okozta Michelle Trachtenberg halálát","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Hogy is szólt a régi sláger? Nekem csak Pest a Párizsom és a Balaton a riviéra? Oké, de időnként érdemes másfelé is kalandozni, pláne, ha jó konyhák után kutakodunk. Új sorozatunkban éppen ezeket keressük, az első kettőt alig „kőhajításnyira“ találtuk meg a fővárostól.
Etyeki teríték
Az Etyek-Budai borvidék gyöngyszeme a névadó falu, amit sokan felkeresnek remek borai okán. Tömegesen pedig a híres, szeptember végén zajló Kezes-Lábos Fesztivál idején, vagy a tavaszi, nyáreleji Nyított Pincék napjain. De az év bármely szakában, hét végén, csendes hétköznapon is megér egy ebédet, vacsorát. Mi a Rókusfalvy fogadóban kóstoltunk emlékezetes fogásokat.
A tulajdonos nyolc éve várja vendégeit a hangulatos fogadóba, amit nemrégiben fel-és megújított, megnyerve a konyha élére Vidák Zoltánt. Egy olyan séfet, aki maximalizmussal és modern technológiával lát hozzá nap mint nap a főzésnek. Miközben a környékre jellemző alapanyagokból hagyományos ételek újraolvasatát fedezhetjük fel a tányérokon. Hogy hál’istennek gombamániás, az biztos. Az étlapon az erdei gombaleves mellett ott a gombafasírt, a gombás-csirkemájas rizs, a rókagombás veseragu, a szarvasragu gerebengombával, de még a vargányás rétes is. A húsokhoz lángost süt aszaltszilvás céklával, rozmaringgal. A lencséből gulyást rittyent, gesztenyével tuningolva köretnek kínálja, a vörös fajtából salátát bűvöl a szélben szárított etyeki sonka mellé. A túrógombócot szilvával tölti, mákba forgatja, a környékbeli házi sajtokhoz gyümölcsmustárt kever.
Előételnek nekünk házi savanyúsággal, paradicsomlekvárral és póréhagymakrémmel kísért hasaljaszalonnát és marinált zöldségekkel tálalt malacfej carpacciót kínált. Gazdag, fűszeres ízek, igazi étvágygerjesztő fogások. A folytatásban érkeztek a levesek. A tejföllel és konfitált hagymával készült paradicsomleves a mi ízlésünknek kicsit édes, nem úgy mint a kecskesajtos rétessel kísért szederleves. Meglehet, a rétes talán valamely krémesebb sajttal könnyebben csúszna, de íze kétségkívül illeszkedik a meseszerű szederleveshez, mellyel – szerintünk – sokan nem tudnának betelni. Ritka, hogy egy gyümölcsleves ne legyen desszertszerű, ez igazi meglepetés.
A főétel kacsamell és szárnycomb rókagombás tésztával. A kacsa a hosszú konfitálásnak köszönhetően vajpuha. A valódi tökéletességet a következő fogás malac császára képviseli. Csodálatosan ízes hús, a sous vide technológia itt mutatja meg magát igazán. Önkéntelenül adódik a kérdés: ha így is lehet, minek másképp csinálni? Persze remek kísérőket is kapott: zelleres burgonyapürével és párolt almás savanyú káposztával teljesedik ki. A desszert nyitánya narancsos-szilvás palacsinta vanília fagylalttal. A fagylalt íze nem elég karakteres, viszont rendhagyó a palacsintában olivaolajt szerepeltetni a narancsolaj mellett. A másik édesség mandulás aranygaluska – ahogy a nagykönyvben meg van írva: a külseje ropogós, a belseje puha. Jó lett volna a fogásokhoz belekóstolni a ház pincészetének saját boraiba is… legközelebb a sofőrszolgálatra bízzuk magunkat.
Szigetmonostori titkok (Oldaltörés)
A hetvenes évek végén, a nyolcvanas évek elején, amikor még s már a legvidámabb barakk voltunk a nagy testvér táborában, sok minden jóban volt részünk - a többiekhez képest -, de ínyenckedésről szó sem volt. A pesti körúti vendéglők sert. sült, párkáp, pírburg (fiatalabbak kedvéért: sertés sült párolt káposztával és pirított burgonyával – a szerk.) tipusú fogásai voltak hívatottak kulinaris ízlésünket formálni. S akkor egy Szikora Imre nevű szakácsmester francia stílű salátákkal, olasz tésztákkal, grillezett húsokkal, könnyű, zöldséges köretekkel, gyümölcsös desszertekkel kezdte csábítgatni a fogékony népeket Szentendrére. Az „Andreas-íz“ rövidesen fogalom lett. Ma az ízmester és hűséges „fegyverhordozója“, azaz felesége, Nagy Ágnes Szigetmonostoron fogadós.
A gasztrobarátok kedvelt úticélja a FINOmÁNIA főzőkurzusoknak is otthont adó szigetmonostori Rosinante Fogadó, ahol mostanság éppen szüreti ételek képezik a tananyagot, s már ott a tantervben a birsalma meg az őszi zöldségek kavalkádja. Minket Szikoráék főszakácsa, Gál Zsolt- társa a konyhán Klein Miklós – „okított“ egy ebéd erejéig. Az általa vezettett konyha szűkebb, havonta-másfél havonta megújuló, szezonális étlappal dolgozik, hogy mindig az idénynek megfelelő alapanyagokkal főzhessen. De amit mindig biztosan megtalálunk, az egyebek mellett itt is a parasztsonka, csak éppen bazsalikomos paradicsom szorbettel, tökmagos brióssal. S olasz tésztafogás sem maradhat le az étlapról, mondjuk, erdei gombakrémmel töltött gnocchi sült parmezánnal.
Mi kezdésnek pirítóson halmozodó padlizsánkrémet kaptunk. Azt a fajtát, amiben kiérződik a leheletnyi majonéz, s nem, hogy eltömit, de meghozza az étvágyat. A folytatásban leveseket kóstoltunk. Zöldborsó krémleves sonkachips-szel, vajhab galuskával és tejfölös, kakukkfüves vargányagombóc leves – csodásan hangzó kreációk, melyeket picivel több pepecseléssel és nagyobb bátorsággal lehetett volna tökélyre vinni: az alaplevesek sósabbak voltak a kelleténél, a gombóc és a galuska sokkal több fűszert is elbírt volna. Meg is hökkentettük a kérdéssel szakácsunkat, mi szerint: mitől fél? Kis polemizálás után visszavonulót fújtunk, hallván, hogy a tapasztalatok szerint, a vendégek többsége nem kívánja a markánsabb fűszerezést (Tán, mert sok közöttük a nászutas meg a fejtágító tréningre érkező?)
A főételeknél viszont kezdtük igazán kapisgálni a Rosinante titkait. A tengeri harcsafilé sült fokhagymával és zöldséges salzburgi galuskával fantasztikus élménnyel ajándékozott meg minket – a hal egyszerűen tökéletes volt, a kést nem is kellene hozzá kirakni a terítékre. Az egybesütött fél fej fokhagyma egyszerű, mégis remek kiegészítő (abszolút tetten érhető francia hatás). A leginkább inkább édességként ismert, itt zöldséges, salzburgi galuska pedig teljesen újszerű felfogása a köretnek. A következő fogásnál megtanultuk, hogy nem érdemes alkotórészeire bontva értékelnünk a felszolgáltakat. Az önmagában karakterszegény, bőrén grillezett csirkemell forró vegyes gyümölcs-chutney-val, füstös parázsburgonyával alkotott teljes egészet. S még csak ezután következett a főfogások nagyágyúja, a leginkább kedvünkre való: konfitált malacsült pikáns pórékrémmel gratinírozva, kemencés káposztás lángossal. Ez utóbbi kissé fojtósnak tűnt, de erről egy szempillantás alatt el is feledkeztünk, amint megkóstoltuk. A malac szinte szétolvadt a szánkban, a gyűrközésre fölmért lángosfalatokat boldogan tunkoltuk a mártásba.
A gyomrunk tele, de hiába fogadkoztunk, nem tudtunk ellenállni a desszertnek. A dupla csokoládétorta selymes eperraguval a megszállott csokibarátok álma. A madártej és kávéparfé marcipánnal s csokoládéval a kevésbé édesszájúakat is biztosan megnyeri magának. Az utóbbi egy különösen szellemes kreáció, mely remek arányérzékkel egyensúlyoz az ízek között, miközben látványnak sem utolsó. Mit mondjunk? Visszajövünk, vacsorázni, főzést tanulni, töltekezni a szigetre, ahol “mindenre tudnak egy mosolygós megoldást”.