Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"9dc4eab9-94a0-4923-bf74-a48c3db6ddf4","c_author":"Ligeti Nagy Tamás","category":"360","description":"Egy nő, aki szerette a nácikat, meg nem is – dokumentumfilm készült Leni Riefenstahl eddig ismeretlen archívumából. A német film nácikkal különös kapcsolatot ápoló nagyasszonya fénnyel és árnyékkal dolgozott, és különös tehetséggel mosta egybe a kettőt.","shortLead":"Egy nő, aki szerette a nácikat, meg nem is – dokumentumfilm készült Leni Riefenstahl eddig ismeretlen archívumából...","id":"20250312_hvg-almaik-asszonya-leni_riefenstahl-film","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/9dc4eab9-94a0-4923-bf74-a48c3db6ddf4.jpg","index":0,"item":"fd01e51a-dae5-49c0-b102-dcb93b8964f1","keywords":null,"link":"/360/20250312_hvg-almaik-asszonya-leni_riefenstahl-film","timestamp":"2025. március. 12. 19:30","title":"„Amíg a zsidók filmkritikát írhatnak, addig nekem nem lehet sikerem” – Leni Riefenstahl, a tehetséges szolgálólány megható meséje","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"4ed44070-1467-4d8f-bd08-8d30f2f26ea9","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Zelenszkij barátjaként és Brüsszel katonájaként ábrázolják Magyar Pétert a félperces szösszenetben.","shortLead":"Zelenszkij barátjaként és Brüsszel katonájaként ábrázolják Magyar Pétert a félperces szösszenetben.","id":"20250312_Tamad-a-cica","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/4ed44070-1467-4d8f-bd08-8d30f2f26ea9.jpg","index":0,"item":"0c73a2fd-cddc-43db-b0ff-67f43b9a0061","keywords":null,"link":"/itthon/20250312_Tamad-a-cica","timestamp":"2025. március. 12. 13:55","title":"„Támad a cica” – Lázár János is reagált a Tisza Párt himnuszára","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"7b1d98e8-9ce8-4273-8879-8281c074d169","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"Hankó Balázs bejelentette, hogy a kormány kiterjesztené a 30 év alatti anyák szja-mentességét. Eltörölnék az átlagbérre vonatkozó korlátot, illetve több édesanya lehetne jogosult a kedvezményre? De mégis mennyivel több pénz maradna az anyáknál, és azt mire lehetne felhasználni?","shortLead":"Hankó Balázs bejelentette, hogy a kormány kiterjesztené a 30 év alatti anyák szja-mentességét. Eltörölnék az átlagbérre...","id":"20250312_szja-mentesseg-30-ev-alatti-anyak-jovedelem","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/7b1d98e8-9ce8-4273-8879-8281c074d169.jpg","index":0,"item":"a68e578b-0837-40e0-8df0-3f198a714572","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250312_szja-mentesseg-30-ev-alatti-anyak-jovedelem","timestamp":"2025. március. 12. 11:17","title":"Teljes szja-mentesség a 30 év alatti anyáknak – mennyivel emelkedhet emiatt a családok jövedelme?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"fd9cdfa3-b23f-4391-a84c-7e054a1cc359","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"Leginkább a jól bevált modellek jönnek szóba. ","shortLead":"Leginkább a jól bevált modellek jönnek szóba. ","id":"20250314_Ilyen-autokra-koltenek-a-munkashitelt-a-fiatalok","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/fd9cdfa3-b23f-4391-a84c-7e054a1cc359.jpg","index":0,"item":"6625e480-226d-4777-91aa-f7926d38edb6","keywords":null,"link":"/cegauto/20250314_Ilyen-autokra-koltenek-a-munkashitelt-a-fiatalok","timestamp":"2025. március. 14. 08:14","title":"Ilyen autókra költenék a munkáshitelt a fiatalok","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"d8982bab-9a2a-4f16-9165-bf9458b670f1","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"Az AUF 1 csatornával semelyik osztrák bank nem akart együttműködni, így jött képbe az MBH. ","shortLead":"Az AUF 1 csatornával semelyik osztrák bank nem akart együttműködni, így jött képbe az MBH. ","id":"20250313_Nem-bankolhatnak-tovabb-Meszarosnal-megszunik-az-osztrak-szelsojobboldali-tv","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d8982bab-9a2a-4f16-9165-bf9458b670f1.jpg","index":0,"item":"9c2f3243-efb3-4a24-a424-a76fe8667ca2","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250313_Nem-bankolhatnak-tovabb-Meszarosnal-megszunik-az-osztrak-szelsojobboldali-tv","timestamp":"2025. március. 13. 12:05","title":"Nem bankolhatnak tovább Mészárosnál, megszűnik az osztrák szélsőjobboldali tévécsatorna","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"f2d8b6fd-218b-477f-9d5d-a814918c249f","c_author":"HVG","category":"360","description":"Hiába ígért családi adóparadicsomot Orbán Viktor, és hiába hirdeti a Fidesz ezernyi jó hírét, a magyar választók 56 százaléka kormányváltást akar – derül ki a hétvégén zárult legfrissebb közvélemény-kutatásból. A Medián adatai szerint a kispártok közül csak a Mi Hazánknak van komoly esélye a parlamentbe jutásra.","shortLead":"Hiába ígért családi adóparadicsomot Orbán Viktor, és hiába hirdeti a Fidesz ezernyi jó hírét, a magyar választók 56...","id":"20250312_Median-Tisza-Part-Fidesz-part-preferenciak-nepszeruseg-felmeres","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/f2d8b6fd-218b-477f-9d5d-a814918c249f.jpg","index":0,"item":"ce10cbc7-24d3-46b5-b6dc-8eb3bc1f90f0","keywords":null,"link":"/360/20250312_Median-Tisza-Part-Fidesz-part-preferenciak-nepszeruseg-felmeres","timestamp":"2025. március. 12. 14:30","title":"Medián: Orbán erőfeszítései csak kozmetikázták a versenyt, 9 százalékos a Tisza előnye","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"07eb4238-4607-45e2-bb08-f1e4fe359d65","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"Sebián-Petrovszki László belenézhetett a szerződésekbe, azonban az adatok egy részét kitakarták, így nem derült ki, ki írta a szerződést és ki döntött róla.","shortLead":"Sebián-Petrovszki László belenézhetett a szerződésekbe, azonban az adatok egy részét kitakarták, így nem derült ki, ki...","id":"20250312_per-dk-olimpia-parizsi-luxusszalloda-sulyok-tamas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/07eb4238-4607-45e2-bb08-f1e4fe359d65.jpg","index":0,"item":"851ba0bb-b29b-4da3-96b7-17d0150b9da0","keywords":null,"link":"/itthon/20250312_per-dk-olimpia-parizsi-luxusszalloda-sulyok-tamas","timestamp":"2025. március. 12. 17:55","title":"Perre megy a DK, hogy kiderüljön, mi történt az olimpia alatt a párizsi luxusszállodai szobákkal, amit Sulyoknak szántak","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"3f6d6de0-c84a-4552-b35e-1e75cd76caa9","c_author":"Sztojcsev Iván","category":"360","description":"Aki még emlékszik a dotkomlufira vagy a 2007–2009-es válságra, kínosan érezheti magát, amikor azt hallja, hogy mekkora pénzeket visznek mostanában a mesterséges intelligencia fejlesztésébe vagy a kriptovalutákba. Mi van, ha egy gigantikus lufit fújunk épp, és honnan vehetjük észre, hol a határ a kockázatkeresés és az őrültség közt?","shortLead":"Aki még emlékszik a dotkomlufira vagy a 2007–2009-es válságra, kínosan érezheti magát, amikor azt hallja, hogy mekkora...","id":"20250312_egy-masik-kozgazdasag-valsag-lufi-tularazas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/3f6d6de0-c84a-4552-b35e-1e75cd76caa9.jpg","index":0,"item":"a779c1ba-20ae-4098-9c00-5ffdbfbf0107","keywords":null,"link":"/360/20250312_egy-masik-kozgazdasag-valsag-lufi-tularazas","timestamp":"2025. március. 12. 15:00","title":"A csúnya válság első jele: senki nem mer szólni, hogy válság jöhet","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Ha gyorsan szeretnénk valamit az asztalra varázsolni, az egyik legjobb választás a főzelék. Az alábbi receptek talán azokkal is megkedveltethetik a főzeléket, akik nem tudták feledni gyermekkoruk menzás-kulimászos emlékeit.
„A magyar zöldségételek kifejezetten nagyszerűek. Kedvencem a tökfőzelék, ami igazi magyar leleményességgel varázsol valódi gasztronómiai élményt a közönséges, vizes tökből” – vallja Quentin Crewe 1980-as, ma már klasszikusnak számító Nemzetközi Étlapkalauzában. Hát, igen a főzelék jellegzetesen magyar ételféleség, mondhatni, hungarikum. Olyannyira az, hogy nemcsak az idézett világjáró gasztronauta, de a legtöbb, országunkról szóló útikönyv szerzője felhívja az idelátogató turisták figyelmét, el ne mulasszák megkóstolni ezt a magyar specialitást. Kivált a tökfőzeléket, jó kaprosan…
A főzelék azért a mostani formájában nem „őshonos” nálunk. A 19-20. század fordulóján nyert polgárjogot a városi konyhákon, majd beférkőzött a paraszti tűzhelyekre is. Kezdetben még nem is főzeléknek nevezték, hanem az elkészítés módjától és az alapanyagtól függően például habart paszuly, sűrű bab, tárkonyos sűrű krumpli névvel illették különböző változatait... A főzelék elkészítésének módja, s az hogy feltéttel vagy anélkül tálalják, attól is függött, hogy ünnepi asztalra, vagy hétköznapi ételnek szánták- e.
Igazi népszerűségre a két világháború között tett szert. A kisvendéglők, étkezdék elmaradhatatlan fogásai lettek a különböző főzelékek feltéttel, friss, foszlós fehér kenyérrel. Ebben az időszakban lett sok magyar ember kedvenc eledele az olcsó, tápláló, egészséges főzelék, mely igazán ízletes ételnek számított a nehéz időkben is. Hogy a főzeléket manapság sokan lenézik, annak az iskolai menzán, vagy üzemi étkezdében, szoc.reál önkiszolgálókban méltatlan módon elkészített kulimászok ízének és állagának kitörölhetetlen emléke lehet az egyik, nyomós oka. De hogy él s virul, legfőképpen pedig eszi a drukkerek népes tábora, s a főzelék kezdi visszanyerni régi dicsőségét, azt bizonyítják az ország szinte minden városában telt házzal működő főzelékbárok is. No, meg majdnem csillagos élséfjeink,akik újragondolásra érdemesnek tartják a főzelékeket.
A legjobb persze mégis az lehet,amit magunk kavarunk. Sokféle elkészítési módja változatossá teheti az otthoni, gyorsan elkészíthető ebédek, vacsorák sorát. Ásványi anyag- és magas rosttartalma miatt kimondottan egészséges, és amennyiben megfelelő módon – gőzben vagy párolással – készítjük elő a főzelék alapjául szolgáló zöldséget, magas vitamintartalma sem elhanyagolható. Az sem elhanyagolható szempont, hogyha párolással készül a főzelék alapja, sokkal finomabb is lesz, a zöldség megtartja természetes aromáit. A hüvelyes főzeléknövényektől – bab, borsó, lencse – eltekintve a főzelékek kalóriatartalma is alacsony.
Tippek és trükkök
Az igazán ízletes főzelék elkészítésének nyitja a minőségi alapanyag. Ha csak lehet, a szezonnak megfelelő, friss zöldségből főzzük. Ha erre nincs mód, akkor inkább a mélyhűtött zöldséget és ne konzervet használjunk. A konzervként tartósított zöldségek állaga már puha és a tartósító létől kapott íz sok esetben nem válik a főzelék előnyére…
A másik legfontosabb mozzanat és a végeredményt nagyban befolyásoló tényező a tökéletes főzelék elkészítésénél a sűrítés fajtája, módja. A két legismertebb és leggyakrabban használt sűrítési forma a rántás és a habarás.
A rántás talán az elterjedtebb, bár korántsem a legegészségesebb eljárás. A háború utáni időszakban lett népszerű, az élelmiszerhiány idején ezzel tették laktatóbbá. A rántás alapja, hogy kevés felhevített olajon megpirítjuk a lisztet, majd egy kis vízzel – vagy a főzelék levével – simára dolgozzuk és állandó keverés mellett a főzelékhez öntjük.
A habarás a főzelék fajtájától függően többféle lehet. Legegyszerűbb fajtája, amikor egy kis vízzel kikeverjük a lisztet és ezt adjuk a főzelékhez. Sokkal finomabb viszont, ha a lisztet tejfölbe, joghurtba vagy tejszínbe keverjük – íze jóval finomabb, állaga krémesebb, színe tetszetősebbé lesz ezáltal. A rántásnál és habarásnál is fontos, hogy mielőtt hozzáöntjük a főzelékhez, adjunk hozzá a főzelék főzővízéből egy keveset, így nem ugrik, nem csomósodik össze, mert megtörténik a hő-kiegyenlítődés. Ha tutira akarunk menni, hogy a készülő étel csomómentes legyen, akkor egy szitán eresszük át a rántást vagy habarást.
Két kevésbé ismert sűrítési mód a hintés és a manierozás. A hintésnél a lisztet egyszerűen a főzelék alapját képező párolt zöldégre szórjuk és jól megforgatjuk, utána öntjük fel vízzel. A manierozás (manírozás) alapja, hogy a liszttel előre összegyúrt vajat kicsit engedik fel és úgy adják a főzelékhez.
A legkevésbé gyakorolt, de a legfinomabb és legegészségesebb sűrítési fajta, amikor a főzeléket a saját alapját képező zöldségfajtájával sűrítjük. Ennek módja, hogy a készülő, már puha zöldség körülbelül negyedét kivesszük és összetörjük, pépesítjük, mixeljük. Ehhez adhatunk tejszínt vagy tejfölt és így öntjük vissza a főzelékhez. Az így elkészített főzelék rostokban nagyon gazdag, könnyebben emészthető, ízletesebb, egészségesebb. A sűrítés a saját alapon kívül burgonyával is kiváló lehet. Van pár olyan zöldség, amely saját anyagából való sűrítésre alkalmatlan: például A kelkáposzta, saláta, spenót, sóska és a zöldbab. Ilyenkor a burgonyát az adott zöldséggel kezdjük el főzni, és amikor a sűrítésre kerül a sor, a krumplit kiszedjük, összetörjük és ezzel sűrítünk.
A spenót sűrítése készülhet tejbe áztatott zsemlével is. A zsemléket kockára vágjuk, jól nyakon öntjük tejjel és hagyjuk, hogy megszívják magukat. Ezután lehúzzuk a tűzről a spenótot, hozzáadjuk a zsemlekockákat és botmixerrel simára keverjük.
Bár kevésbé alkalmazott, de nagyszerű kiegészítői, aromaanyagai a főzelékeknek a zöldfűszerek. Ha lehet, friss fűszert használjunk. A tökfőzeléknél a kapor elmaradhatatlan, a lencse- és zöldborsófőzelékhez kiváló a friss petrezselyem, a kelkáposztához a majoranna, kömény, a burgonyafőzelékhez a babérlevél, a tárkony vagy a rozmaring. A spenóthoz nagyszerű a friss bazsalikom. A zöldbabfőzelék habarásához, ha hozzáadunk – bármilyen bizar ötletnek is hangzik – egy-két evőkanál sárgabaracklekvárt, egészen pikáns ízhatást érhetünk el. Pár csipet szerecsendió szinte minden – tejtermékes habarással készült – főzeléknek kiemeli az ízét. A hétköznapi főzelékek így mindjárt olyan eredeti ízekkel lepnek meg bennünket, hogy még az ínyencek kedvenc fogásai közé is bekerülhetnek.
Recept (Oldaltörés)
Vörös lencse-főzelék
25 dkg vörös lencse 1 evőkanál paradicsompüré 1 közepes fej vöröshagyma apró kockára vágva 4 evőkanál olaj 1 evőkanál liszt 1,5 dl főzőtejszín 1 dl tej 1 evőkanál apróra vágott friss mentalevél őrölt fehér bors római kömény só
A vörös lencse jóval apróbb szemű és puhább, mint a barna lencse, így nem kell beáztatni, sokkal gyorsabban elkészül. A lencsét átmossuk, annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi, és feltesszük főni. Az olajat felhevítjük, rádobjuk az apróra vágott hagymát, majd amikor üveges lett, hozzáadjuk a mentalevelet és megfuttatjuk. Állandó keverés mellett hozzáadjuk a paradicsompürét. A lencsét a levével együtt ráöntjük, és amikor éppen csak forrni kezd, besűrítjük. Habarás: a tejet és a főzőtejszínt összekeverjük, hozzáadjuk a lisztet és simára keverjük, majd hozzáadunk két-három evőkanállal a főzelék levéből. Simára keverjük, állandó keverés mellett visszaöntjük a főzelékhez, és addig főzzük lassú tűzön, kevergetve, amíg besűrűsödik. Sóval, római köménnyel és fehér borssal ízesítjük.
1 kg kelkáposzta, vékony csíkokra vágva 30 dkg krumpli kockára vágva 1,5 dl olaj 1 nagyobb fej vöröshagyma, apró kockára vágva 3-4 gerezd fokhagyma összezúzva víz őrölt köménymag majoránna édes pirospaprika só bors
Egy klasszikus, kicsit másként: az olajat felhevítjük, a hagymát és a fokhagymát megpirítjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott krumplit és kb. 10 percig pároljuk. Öntsük fel annyi sós vízzel, amennyi ellepi. Ha a krumpli megpuhult, szedjük ki, és a felét törjük pépesre. A főzővízbe tegyük bele a csíkokra vágott kelkáposztát. A káposzta kb. 15-20 perc alatt megpuhul. Adjuk hozzá az összetört krumplit, a fűszereket, és a kockára vágott, főtt krumplit. További 5 percig főzzük, hogy ízek összeérjenek. Feltétként sült kolbász, virsli illik hozzá.
Póréhagyma-főzelék
3 szál póréhagyma vékony karikákra szeletelve 8 dkg vaj 2,5 dl tejszín 1 dl tej 1 evőkanál liszt 1 dl forró víz 1 kávéskanál curry őrölt szerecsendió só bors
A vajat felolvasztjuk. és rádobjuk a karikára vágott póréhagymát. Hozzáadjuk a sót és puhára pároljuk. Hozzáadjuk a curryt, a szerecsendiót, majd jól átforgatjuk, a tejszínes habarással felöntjük, és állandó keverés mellett kis lángon addig főzzük, amíg besűrűsödik. Habarás: a tejet és a tejszínt, a forró vizet összekeverjük, majd állandó keverés mellett hozzáadjuk a lisztet és simára keverjük.