Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"93b66bd8-334d-4a2b-9d02-f16807c15f09","c_author":"HVG","category":"kkv","description":"Főként a telekommunikációs szektor hozta a pénzt, az IT-divízió pedig erősebb évet zárt, mint 2023-ban.","shortLead":"Főként a telekommunikációs szektor hozta a pénzt, az IT-divízió pedig erősebb évet zárt, mint 2023-ban.","id":"20250303_Rekordevet-zart-a-4iG-2024-ben","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/93b66bd8-334d-4a2b-9d02-f16807c15f09.jpg","index":0,"item":"ea214493-c964-4092-b0b0-fd65feee1a52","keywords":null,"link":"/kkv/20250303_Rekordevet-zart-a-4iG-2024-ben","timestamp":"2025. március. 03. 18:15","title":"700 milliárd forint volt a 4iG bevétele 2024-ben","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"a5396a71-0b0f-4feb-8cf3-4336f62fe6e4","c_author":"Lenthár Balázs","category":"itthon","description":"A Demokrata főszerkesztője egy kellemetlenül ismerős térképbe ágyazva próbálta előadni a geopolitikai fejtegetéseit.","shortLead":"A Demokrata főszerkesztője egy kellemetlenül ismerős térképbe ágyazva próbálta előadni a geopolitikai fejtegetéseit.","id":"20250303_bencsik-terkep-szovjetunio","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/a5396a71-0b0f-4feb-8cf3-4336f62fe6e4.jpg","index":0,"item":"9e903797-0d57-4632-bc27-93ac44ae0a03","keywords":null,"link":"/itthon/20250303_bencsik-terkep-szovjetunio","timestamp":"2025. március. 03. 15:40","title":"Bencsik András a Szovjetunióra fenekedő Ursula von der Leyentől óvja követőit","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"054f813a-42b0-4bb9-912a-d0fe4ddce618","c_author":"Remotiv","category":"brandchannel","description":"Sokáig tartotta magát a mondás, hogy minden ember csupán öt kézfogásnyira van egymástól, vagyis bárki bárkivel összekapcsolható néhány ismerősön keresztül. A közösségi médiának köszönhetően ez a szám nagy valószínűséggel tovább csökkent, csupán egy kattintás, és szinte bárkivel összebarátkozhatunk. De valódi kapcsolatok ezek, amelyek aztán valódi közösséggé épülnek, vagy csak ámítás, és tulajdonképpen egyre magányosabbak vagyunk?","shortLead":"Sokáig tartotta magát a mondás, hogy minden ember csupán öt kézfogásnyira van egymástól, vagyis bárki bárkivel...","id":"20250129_Sosem-voltunk-ennyire-maganyosak-remotiv","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/054f813a-42b0-4bb9-912a-d0fe4ddce618.jpg","index":0,"item":"64ae3927-eac4-4ede-a4b5-ebfb0d74f06a","keywords":null,"link":"/brandchannel/20250129_Sosem-voltunk-ennyire-maganyosak-remotiv","timestamp":"2025. március. 02. 11:30","title":"Sosem volt ennyi barátunk, és sosem voltunk ennyire magányosak","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":true,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":true,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":"Remotiv extra","c_partnerlogo":"6b463ed1-d453-40c3-82fa-97c561a4b8eb","c_partnertag":""},{"available":true,"c_guid":"223679ee-861f-492e-800e-215bedf9ad8d","c_author":"hvg.hu","category":"hvgkonyvek","description":"A haladás lehetetlen kihívások nélkül, vagyis mielőtt sikerrel járnánk, előbb kudarcot kell vallanunk – mutat rá Adam Alter bestsellerszerző Lendülj túl a holtponton! című könyvében. Szerkesztett részlet a kiadványból.","shortLead":"A haladás lehetetlen kihívások nélkül, vagyis mielőtt sikerrel járnánk, előbb kudarcot kell vallanunk – mutat rá...","id":"20250302_Mi-koze-a-plafon-bamulasanak-a-sikerhez-Adam_Alter","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/223679ee-861f-492e-800e-215bedf9ad8d.jpg","index":0,"item":"d72182bf-e508-4d27-9e2c-d4f619311bf9","keywords":null,"link":"/hvgkonyvek/20250302_Mi-koze-a-plafon-bamulasanak-a-sikerhez-Adam_Alter","timestamp":"2025. március. 02. 19:15","title":"Mi köze a plafon bámulásának a sikerhez?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"d45b643b-1d2a-47a7-bacb-0b6dac80c65c","c_author":"HVG","category":"360","description":"Az illiberális magyar vezér hű marad két autokrata szellemi társához, Vlagyimir Putyinhoz és Donald Trumphoz. Ezzel messzemenően elszigetelődött Európában – írja a Frankfurter Rundschau elemzője.","shortLead":"Az illiberális magyar vezér hű marad két autokrata szellemi társához, Vlagyimir Putyinhoz és Donald Trumphoz. Ezzel...","id":"20250303_Europanak-Orban-elszigetelodes-trudeau-frankfurter-rundschau-lapszemle","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d45b643b-1d2a-47a7-bacb-0b6dac80c65c.jpg","index":0,"item":"f27632c5-b1dd-415a-8201-9392aef0c4b8","keywords":null,"link":"/360/20250303_Europanak-Orban-elszigetelodes-trudeau-frankfurter-rundschau-lapszemle","timestamp":"2025. március. 03. 15:45","title":"Német lap: Európának semmi szüksége nincs Orbán Viktorra","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"7e0ff4e9-7885-4956-8aa2-46e964abf339","c_author":"hvg.hu","category":"gazdasag","description":"Mától szombatig az adóhatóság fokozottan ellenőrzi az üzletek jogszerű működést.","shortLead":"Mától szombatig az adóhatóság fokozottan ellenőrzi az üzletek jogszerű működést.","id":"20250303_Nonap-NAV-ellenorzes-viragarus-ajandekarus","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/7e0ff4e9-7885-4956-8aa2-46e964abf339.jpg","index":0,"item":"f784c555-4ee0-46b6-aaf3-c5267c8e41c4","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250303_Nonap-NAV-ellenorzes-viragarus-ajandekarus","timestamp":"2025. március. 03. 10:24","title":"Nőnap NAV módra: fokozott figyelemre számíthatnak a virág- és ajándékárusok","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"adf8e8ca-3731-4a81-8bb1-05acac28948a","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"Sikerről, politikáról, rugdosásról és távlati célokról is beszélt a miniszterelnök, amikor engedte, hogy kérdezzék – no nem a sajtó, hanem a Pannon Egyetem diákjai.","shortLead":"Sikerről, politikáról, rugdosásról és távlati célokról is beszélt a miniszterelnök, amikor engedte, hogy kérdezzék – no...","id":"20250302_Orban-A-politika-olyan-sport-mint-a-boksz-ahol-meg-a-gyoztest-is-nagyon-megverik-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/adf8e8ca-3731-4a81-8bb1-05acac28948a.jpg","index":0,"item":"36ba5e5a-4175-46a2-bbbd-c414b65b3d82","keywords":null,"link":"/itthon/20250302_Orban-A-politika-olyan-sport-mint-a-boksz-ahol-meg-a-gyoztest-is-nagyon-megverik-ebx","timestamp":"2025. március. 02. 18:54","title":"Orbán: A politika olyan sport, mint a boksz, ahol még a győztest is nagyon megverik","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"a1a79f6a-080b-49af-9448-d0da3a197518","c_author":"Révész Sándor","category":"360","description":"13 ember életébe került, hogy ma 35 éve az Ózdi Kohászati Üzemek egyik új kemencéjénél vízzel érintkezett az izzó acél. Szemtanúk szerint némelyikükről az azbesztcsizma is leolvadt. Nem független a rendszerváltás eseményeitől, hogy az áldozatoknak és családjaiknak végül sosem szolgáltattak igazságot.","shortLead":"13 ember életébe került, hogy ma 35 éve az Ózdi Kohászati Üzemek egyik új kemencéjénél vízzel érintkezett az izzó acél...","id":"20250303_ozdi-kohaszat-tragedida-robbanas-tuz-1990-halottak-evfordulo","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/a1a79f6a-080b-49af-9448-d0da3a197518.jpg","index":0,"item":"863dd77d-51d0-4520-88d1-215c9a797db1","keywords":null,"link":"/360/20250303_ozdi-kohaszat-tragedida-robbanas-tuz-1990-halottak-evfordulo","timestamp":"2025. március. 03. 19:30","title":"Emberfáklyák az ózdi lángtengerben – sosem lett felelőse a magyar kohászat legsúlyosabb tragédiájának","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Ha gyorsan szeretnénk valamit az asztalra varázsolni, az egyik legjobb választás a főzelék. Az alábbi receptek talán azokkal is megkedveltethetik a főzeléket, akik nem tudták feledni gyermekkoruk menzás-kulimászos emlékeit.
„A magyar zöldségételek kifejezetten nagyszerűek. Kedvencem a tökfőzelék, ami igazi magyar leleményességgel varázsol valódi gasztronómiai élményt a közönséges, vizes tökből” – vallja Quentin Crewe 1980-as, ma már klasszikusnak számító Nemzetközi Étlapkalauzában. Hát, igen a főzelék jellegzetesen magyar ételféleség, mondhatni, hungarikum. Olyannyira az, hogy nemcsak az idézett világjáró gasztronauta, de a legtöbb, országunkról szóló útikönyv szerzője felhívja az idelátogató turisták figyelmét, el ne mulasszák megkóstolni ezt a magyar specialitást. Kivált a tökfőzeléket, jó kaprosan…
A főzelék azért a mostani formájában nem „őshonos” nálunk. A 19-20. század fordulóján nyert polgárjogot a városi konyhákon, majd beférkőzött a paraszti tűzhelyekre is. Kezdetben még nem is főzeléknek nevezték, hanem az elkészítés módjától és az alapanyagtól függően például habart paszuly, sűrű bab, tárkonyos sűrű krumpli névvel illették különböző változatait... A főzelék elkészítésének módja, s az hogy feltéttel vagy anélkül tálalják, attól is függött, hogy ünnepi asztalra, vagy hétköznapi ételnek szánták- e.
Igazi népszerűségre a két világháború között tett szert. A kisvendéglők, étkezdék elmaradhatatlan fogásai lettek a különböző főzelékek feltéttel, friss, foszlós fehér kenyérrel. Ebben az időszakban lett sok magyar ember kedvenc eledele az olcsó, tápláló, egészséges főzelék, mely igazán ízletes ételnek számított a nehéz időkben is. Hogy a főzeléket manapság sokan lenézik, annak az iskolai menzán, vagy üzemi étkezdében, szoc.reál önkiszolgálókban méltatlan módon elkészített kulimászok ízének és állagának kitörölhetetlen emléke lehet az egyik, nyomós oka. De hogy él s virul, legfőképpen pedig eszi a drukkerek népes tábora, s a főzelék kezdi visszanyerni régi dicsőségét, azt bizonyítják az ország szinte minden városában telt házzal működő főzelékbárok is. No, meg majdnem csillagos élséfjeink,akik újragondolásra érdemesnek tartják a főzelékeket.
A legjobb persze mégis az lehet,amit magunk kavarunk. Sokféle elkészítési módja változatossá teheti az otthoni, gyorsan elkészíthető ebédek, vacsorák sorát. Ásványi anyag- és magas rosttartalma miatt kimondottan egészséges, és amennyiben megfelelő módon – gőzben vagy párolással – készítjük elő a főzelék alapjául szolgáló zöldséget, magas vitamintartalma sem elhanyagolható. Az sem elhanyagolható szempont, hogyha párolással készül a főzelék alapja, sokkal finomabb is lesz, a zöldség megtartja természetes aromáit. A hüvelyes főzeléknövényektől – bab, borsó, lencse – eltekintve a főzelékek kalóriatartalma is alacsony.
Tippek és trükkök
Az igazán ízletes főzelék elkészítésének nyitja a minőségi alapanyag. Ha csak lehet, a szezonnak megfelelő, friss zöldségből főzzük. Ha erre nincs mód, akkor inkább a mélyhűtött zöldséget és ne konzervet használjunk. A konzervként tartósított zöldségek állaga már puha és a tartósító létől kapott íz sok esetben nem válik a főzelék előnyére…
A másik legfontosabb mozzanat és a végeredményt nagyban befolyásoló tényező a tökéletes főzelék elkészítésénél a sűrítés fajtája, módja. A két legismertebb és leggyakrabban használt sűrítési forma a rántás és a habarás.
A rántás talán az elterjedtebb, bár korántsem a legegészségesebb eljárás. A háború utáni időszakban lett népszerű, az élelmiszerhiány idején ezzel tették laktatóbbá. A rántás alapja, hogy kevés felhevített olajon megpirítjuk a lisztet, majd egy kis vízzel – vagy a főzelék levével – simára dolgozzuk és állandó keverés mellett a főzelékhez öntjük.
A habarás a főzelék fajtájától függően többféle lehet. Legegyszerűbb fajtája, amikor egy kis vízzel kikeverjük a lisztet és ezt adjuk a főzelékhez. Sokkal finomabb viszont, ha a lisztet tejfölbe, joghurtba vagy tejszínbe keverjük – íze jóval finomabb, állaga krémesebb, színe tetszetősebbé lesz ezáltal. A rántásnál és habarásnál is fontos, hogy mielőtt hozzáöntjük a főzelékhez, adjunk hozzá a főzelék főzővízéből egy keveset, így nem ugrik, nem csomósodik össze, mert megtörténik a hő-kiegyenlítődés. Ha tutira akarunk menni, hogy a készülő étel csomómentes legyen, akkor egy szitán eresszük át a rántást vagy habarást.
Két kevésbé ismert sűrítési mód a hintés és a manierozás. A hintésnél a lisztet egyszerűen a főzelék alapját képező párolt zöldégre szórjuk és jól megforgatjuk, utána öntjük fel vízzel. A manierozás (manírozás) alapja, hogy a liszttel előre összegyúrt vajat kicsit engedik fel és úgy adják a főzelékhez.
A legkevésbé gyakorolt, de a legfinomabb és legegészségesebb sűrítési fajta, amikor a főzeléket a saját alapját képező zöldségfajtájával sűrítjük. Ennek módja, hogy a készülő, már puha zöldség körülbelül negyedét kivesszük és összetörjük, pépesítjük, mixeljük. Ehhez adhatunk tejszínt vagy tejfölt és így öntjük vissza a főzelékhez. Az így elkészített főzelék rostokban nagyon gazdag, könnyebben emészthető, ízletesebb, egészségesebb. A sűrítés a saját alapon kívül burgonyával is kiváló lehet. Van pár olyan zöldség, amely saját anyagából való sűrítésre alkalmatlan: például A kelkáposzta, saláta, spenót, sóska és a zöldbab. Ilyenkor a burgonyát az adott zöldséggel kezdjük el főzni, és amikor a sűrítésre kerül a sor, a krumplit kiszedjük, összetörjük és ezzel sűrítünk.
A spenót sűrítése készülhet tejbe áztatott zsemlével is. A zsemléket kockára vágjuk, jól nyakon öntjük tejjel és hagyjuk, hogy megszívják magukat. Ezután lehúzzuk a tűzről a spenótot, hozzáadjuk a zsemlekockákat és botmixerrel simára keverjük.
Bár kevésbé alkalmazott, de nagyszerű kiegészítői, aromaanyagai a főzelékeknek a zöldfűszerek. Ha lehet, friss fűszert használjunk. A tökfőzeléknél a kapor elmaradhatatlan, a lencse- és zöldborsófőzelékhez kiváló a friss petrezselyem, a kelkáposztához a majoranna, kömény, a burgonyafőzelékhez a babérlevél, a tárkony vagy a rozmaring. A spenóthoz nagyszerű a friss bazsalikom. A zöldbabfőzelék habarásához, ha hozzáadunk – bármilyen bizar ötletnek is hangzik – egy-két evőkanál sárgabaracklekvárt, egészen pikáns ízhatást érhetünk el. Pár csipet szerecsendió szinte minden – tejtermékes habarással készült – főzeléknek kiemeli az ízét. A hétköznapi főzelékek így mindjárt olyan eredeti ízekkel lepnek meg bennünket, hogy még az ínyencek kedvenc fogásai közé is bekerülhetnek.
Recept (Oldaltörés)
Vörös lencse-főzelék
25 dkg vörös lencse 1 evőkanál paradicsompüré 1 közepes fej vöröshagyma apró kockára vágva 4 evőkanál olaj 1 evőkanál liszt 1,5 dl főzőtejszín 1 dl tej 1 evőkanál apróra vágott friss mentalevél őrölt fehér bors római kömény só
A vörös lencse jóval apróbb szemű és puhább, mint a barna lencse, így nem kell beáztatni, sokkal gyorsabban elkészül. A lencsét átmossuk, annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi, és feltesszük főni. Az olajat felhevítjük, rádobjuk az apróra vágott hagymát, majd amikor üveges lett, hozzáadjuk a mentalevelet és megfuttatjuk. Állandó keverés mellett hozzáadjuk a paradicsompürét. A lencsét a levével együtt ráöntjük, és amikor éppen csak forrni kezd, besűrítjük. Habarás: a tejet és a főzőtejszínt összekeverjük, hozzáadjuk a lisztet és simára keverjük, majd hozzáadunk két-három evőkanállal a főzelék levéből. Simára keverjük, állandó keverés mellett visszaöntjük a főzelékhez, és addig főzzük lassú tűzön, kevergetve, amíg besűrűsödik. Sóval, római köménnyel és fehér borssal ízesítjük.
1 kg kelkáposzta, vékony csíkokra vágva 30 dkg krumpli kockára vágva 1,5 dl olaj 1 nagyobb fej vöröshagyma, apró kockára vágva 3-4 gerezd fokhagyma összezúzva víz őrölt köménymag majoránna édes pirospaprika só bors
Egy klasszikus, kicsit másként: az olajat felhevítjük, a hagymát és a fokhagymát megpirítjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott krumplit és kb. 10 percig pároljuk. Öntsük fel annyi sós vízzel, amennyi ellepi. Ha a krumpli megpuhult, szedjük ki, és a felét törjük pépesre. A főzővízbe tegyük bele a csíkokra vágott kelkáposztát. A káposzta kb. 15-20 perc alatt megpuhul. Adjuk hozzá az összetört krumplit, a fűszereket, és a kockára vágott, főtt krumplit. További 5 percig főzzük, hogy ízek összeérjenek. Feltétként sült kolbász, virsli illik hozzá.
Póréhagyma-főzelék
3 szál póréhagyma vékony karikákra szeletelve 8 dkg vaj 2,5 dl tejszín 1 dl tej 1 evőkanál liszt 1 dl forró víz 1 kávéskanál curry őrölt szerecsendió só bors
A vajat felolvasztjuk. és rádobjuk a karikára vágott póréhagymát. Hozzáadjuk a sót és puhára pároljuk. Hozzáadjuk a curryt, a szerecsendiót, majd jól átforgatjuk, a tejszínes habarással felöntjük, és állandó keverés mellett kis lángon addig főzzük, amíg besűrűsödik. Habarás: a tejet és a tejszínt, a forró vizet összekeverjük, majd állandó keverés mellett hozzáadjuk a lisztet és simára keverjük.