szerző:
Kovács Gábor

Egyenesen az üvegből isszuk, és igenis tudjuk, hogy a palack nyakába egy cikk lime-ot szokás gyömöszölni. Miért is?

A lime és a sör viszonya némileg hasonló a kaviár-citrom viszonyához. Eredetileg azért adtak mindkettőhöz citromot, hogy elfedjék azok kellemetlen szagát és netán romlottságra utaló ízét. Ez még akkor is igaz, ha hamisítatlan sörivó németek is előszeretettel tesznek citromkarikát a búzasörbe, arról a gyalázatról nem is beszélve, amikor egy finom sört felöntenek limonádéval…

A manapság világszerte igen népszerű sör, a Corona – és vetélytársa, a Sol – születési helyén évtizedekig igénytelen, olcsó terméknek számított, amelyet szegényparasztoknak és ipari munkásoknak készítettek. Ezeknek a söröknek a receptje a kukorica- és az árpamaláta mellett körülbelül 40 százalék rizst ír elő. Az ily módon „leolcsósított” sör kevés hozzáadott komlóval készül, így keserűség-értéke – az úgynevezett IBU – 10-12. Ez fele, harmada az Európában megszokott sörökének.

Mexikói sör. Jéghidegen az igazi
©

Jéghidegen kiváló frissítő azoknak, akik kemény fizikai munkát végeznek. Ez az, ami nem jellemezte a jómódú, idejüket szörfözéssel, csajozással múlató, ifjú amerikaiakat, akik egyszer csak felfedezték a mexikóiak „üdítőitalát”.  Először az amerikaiak tettek citromkarikát vagy lime-gerezdet a sörbe, ami derültséget és megrökönyödést váltott ki Mexikóban, bár szomorúan kell megállapítanunk, hogy ezt a szokást azután a helyiek is átvették. A mexikóiak eredetileg csakis a dobozos Tecate sört itták sóval és lime-mal (a tequillahoz hasonlóan).

A könnyű sörök világkarrierjüket azoknak a yuppieknek köszönhetik, akik visszatérve a mexikói utazásból New Yorkba, Londonba, Párizsba, Münchenbe meghonosították, hogy egyenesen üvegből igyák a Coronát – ezt néhány országban,nálunk is Coronita néven forgalmazzák – és a Solt, a palack nyakába egy cikk lime-t nyomva. Magyarországon sem a sörkedvelők kedvenc itala, inkább diszkó italnak, buli sörnek számít. Latin-Amerikának egyébként  meglehetősen régi sörfőző hagyományai vannak. Ám a tradicionális söreik egyenlőre még nem jöttek divatba.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Napi merítés

2009 legjobb sörei

Eltelt 2 hónap a 2010-es évből, így a szakembereknek volt elegendő idejük kiválasztani a 2009-es év legjobb söreit - olvasható a Pivo blogon.

Gazdaság

Sok sörben sok pénz van: a Stella gyártója hasig áll a profitban

A világ legnagyobb söripari csoportja, a belga-brazil-amerikai Anheuser-Bush InBev adózott eredménye tavaly 2008-hoz képest közel két és félszeresére, 4,613 milliárd dollárra emelkedett 1,927 milliárdról, míg bevétele 6,1 százalékkal 36,758 milliárd dollárra csökkent 39,158 milliárdról.

Vétek György Gasztro

Mi lesz a sör és a bor házasságából?

Sörre bor mindenkor, borra sör meggyötör! – tartja a mondás. De mi van akkor, ha a sör és a bor házasságra lép egymással? A sörfőzők ünnepelnek, a borászok pedig szentségtörést kiáltanak.

Ez biztos csak vicc: felfestett földutat fotózott valaki Zalában

Ez biztos csak vicc: felfestett földutat fotózott valaki Zalában

Receptek viharfelhőben – káoszra leltünk az e-egészségügyben is

Receptek viharfelhőben – káoszra leltünk az e-egészségügyben is

Kásler kirakná a magánpraxisokat a kórházakból

Kásler kirakná a magánpraxisokat a kórházakból

Fasiszta hajlamú, veszélyes autokratának írja le Orbánt az Independent

Fasiszta hajlamú, veszélyes autokratának írja le Orbánt az Independent

Kíméletlen törzsi logikával politizál az Orbán-rezsim

Kíméletlen törzsi logikával politizál az Orbán-rezsim

Lebontották a Kétfarkúak pécsi buszmegállóját

Lebontották a Kétfarkúak pécsi buszmegállóját