szerző:
Vétek György
Tetszett a cikk?

Sörre bor mindenkor, borra sör meggyötör! – tartja a mondás. De mi van akkor, ha a sör és a bor házasságra lép egymással? A sörfőzők ünnepelnek, a borászok pedig szentségtörést kiáltanak.

A Miskolci Kocsonyafesztiválon 2006 februárjában a felsőzsolcai sörfőzde bemutatott egy sört, amely tokaji aszú esszencia hozzáadásával készült. A Korty nevet kapta a keresztségben. A különleges sörital a fesztivállátogatók körében igen kedvező fogadtatásra talált. A hegyaljai borászok viszont az aszú megszentségtelenítését vélték felfedezni a dologban. Mára szerencsére lecsitultak a kedélyek, és a Korty nem csak a fesztivál, hanem Miskolc városának is a söre lett. Kereskedelmi forgalomba nem is kerülhet másutt, csak a borsodi megyeszékhelyen. Így aki kortyolgatni szeretne, annak ezúttal is Miskolcra kell elzarándokolnia (a 10. Miskolci Kocsonyafesztivál e hét végén, február 19-21-én lesz). Vagy Prágába, mert ott kapható még.

Tokajské pivo. Prágában ilyen néven keressük

A Korty szülőatyja Vaskó György, a Magyarországi Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének az elnöke, egy belgiumi sörfőzde-látogató túrát követően nézett körül szűkebb pátriájában, milyen speciális, a környékre jellemző „sörfűszerrel” tehetné egyedivé a sörét. (A belgák közismerten hajlamosak egészen elképesztő ízvilágot varázsolni söreikbe.) Így került képbe a tokaji bor, az aszú. A budapesti Corvinus Egyetem Söripari tanszékének (mert ilyen is van) munkatársai segítségével bő fél éves kísérletezgetés után Tokaji aszú kivonat és Hernád-völgyi maláta házasításából, miskolci karsztvíz hozzáadásával született meg a Korty. A 14 °B-os, testes Korty sötétebb mézes-borostyán-rubinba hajló színével, tartós habjával tökéletes sörélményt nyújt, a tokaji inkább csak az illatában és a kellemesen hosszan lecsengő utóízében érződik.

A sikeres bemutatkozás után egy hordónyi Korty Prágába is elkerült. Mi több, részt vett egy sörversenyen, amelyre belga, angol, német, osztrák, cseh, szlovák, lengyel és magyar kisüzemi sörfőzdék nevezték söreiket. A nemzetközi zsűri pedig úgy ítélte meg, hogy a nevezett nyolcvan sör között az első helyezést és az ezzel járó aranyérmet a Korty érdemelte ki. Született is egy megállapodás a miskolci Serforrás Kft. és a prágai Pivovarsky Dům között, hogy a felsőzsolcai sörfőzőmester minden decemberben kitelepül Prágába, és főz egy jó adag Kortyot, a prágaiak pedig október-novemberben Felsőzsolcán főznek egy India Pale Ale típusú sört.
Prágában azonban ne a Kortyot keressük, ott Tokajské pivo néven kortyolgathatjuk. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gasztro

A sörös fiúk nemzetközi porondra lépnek

A gasztronómia fővárosában, Párizsban 2010. február 11 – 15. között a világ legjobbnak ítélt gasztronómiai könyvei szállnak versenybe különböző kategóriákban a Gourmand díjért (Gourmand World Cookbook Awards, Paris 2010).

Kovács Gábor Gasztro

A sörkóstolás szabályai

A sörfőzők szorgoskodását kevesebb látványos felhajtás kíséri, mint a borászokét. Sörértőkről különösen alig hallani.

hvg.hu Gasztro

Sörfőzés: hamis a hab?

A sörminőség ellenőrzésének legrégibb dokumentuma az ókorból származik. A híres Hammurabi-Codex nemcsak a sörfőzést és a sörkimérést szabályozta, hanem azt is elrendelte, hogy a sörhamisítókat büntetésül saját, rossz sörükkel itassák halálra.

hvg.hu Gasztro

Minden, amit a sörről tudni kell

A német Bild újságírói összegyűjtötték mindazon indokokat, amelyek alátámasztják, hogy a sörfogyasztás egészséges. Meglehet, jótékony hatása maximum napi két pohár fogyasztása esetén érvényesül. A többi már nem gyógyszer, legfeljebb jólesik.

Problémás csírázóképesség, kevés mag – letesztelte a Nébih a paprikavetőmagokat

Problémás csírázóképesség, kevés mag – letesztelte a Nébih a paprikavetőmagokat

Kihajítják a Premier League testületeiből a Szuperligába jelentkező klubok vezetőit

Kihajítják a Premier League testületeiből a Szuperligába jelentkező klubok vezetőit

Reagált a Szuperliga a kilépésekre: átalakítják a terveket

Reagált a Szuperliga a kilépésekre: átalakítják a terveket