szerző:
Vétek György
Tetszett a cikk?

Sörre bor mindenkor, borra sör meggyötör! – tartja a mondás. De mi van akkor, ha a sör és a bor házasságra lép egymással? A sörfőzők ünnepelnek, a borászok pedig szentségtörést kiáltanak.

A Miskolci Kocsonyafesztiválon 2006 februárjában a felsőzsolcai sörfőzde bemutatott egy sört, amely tokaji aszú esszencia hozzáadásával készült. A Korty nevet kapta a keresztségben. A különleges sörital a fesztivállátogatók körében igen kedvező fogadtatásra talált. A hegyaljai borászok viszont az aszú megszentségtelenítését vélték felfedezni a dologban. Mára szerencsére lecsitultak a kedélyek, és a Korty nem csak a fesztivál, hanem Miskolc városának is a söre lett. Kereskedelmi forgalomba nem is kerülhet másutt, csak a borsodi megyeszékhelyen. Így aki kortyolgatni szeretne, annak ezúttal is Miskolcra kell elzarándokolnia (a 10. Miskolci Kocsonyafesztivál e hét végén, február 19-21-én lesz). Vagy Prágába, mert ott kapható még.

Tokajské pivo. Prágában ilyen néven keressük

A Korty szülőatyja Vaskó György, a Magyarországi Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének az elnöke, egy belgiumi sörfőzde-látogató túrát követően nézett körül szűkebb pátriájában, milyen speciális, a környékre jellemző „sörfűszerrel” tehetné egyedivé a sörét. (A belgák közismerten hajlamosak egészen elképesztő ízvilágot varázsolni söreikbe.) Így került képbe a tokaji bor, az aszú. A budapesti Corvinus Egyetem Söripari tanszékének (mert ilyen is van) munkatársai segítségével bő fél éves kísérletezgetés után Tokaji aszú kivonat és Hernád-völgyi maláta házasításából, miskolci karsztvíz hozzáadásával született meg a Korty. A 14 °B-os, testes Korty sötétebb mézes-borostyán-rubinba hajló színével, tartós habjával tökéletes sörélményt nyújt, a tokaji inkább csak az illatában és a kellemesen hosszan lecsengő utóízében érződik.

A sikeres bemutatkozás után egy hordónyi Korty Prágába is elkerült. Mi több, részt vett egy sörversenyen, amelyre belga, angol, német, osztrák, cseh, szlovák, lengyel és magyar kisüzemi sörfőzdék nevezték söreiket. A nemzetközi zsűri pedig úgy ítélte meg, hogy a nevezett nyolcvan sör között az első helyezést és az ezzel járó aranyérmet a Korty érdemelte ki. Született is egy megállapodás a miskolci Serforrás Kft. és a prágai Pivovarsky Dům között, hogy a felsőzsolcai sörfőzőmester minden decemberben kitelepül Prágába, és főz egy jó adag Kortyot, a prágaiak pedig október-novemberben Felsőzsolcán főznek egy India Pale Ale típusú sört.
Prágában azonban ne a Kortyot keressük, ott Tokajské pivo néven kortyolgathatjuk. 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Gasztro

A sörös fiúk nemzetközi porondra lépnek

A gasztronómia fővárosában, Párizsban 2010. február 11 – 15. között a világ legjobbnak ítélt gasztronómiai könyvei szállnak versenybe különböző kategóriákban a Gourmand díjért (Gourmand World Cookbook Awards, Paris 2010).

Kovács Gábor Gasztro

A sörkóstolás szabályai

A sörfőzők szorgoskodását kevesebb látványos felhajtás kíséri, mint a borászokét. Sörértőkről különösen alig hallani.

hvg.hu Gasztro

Sörfőzés: hamis a hab?

A sörminőség ellenőrzésének legrégibb dokumentuma az ókorból származik. A híres Hammurabi-Codex nemcsak a sörfőzést és a sörkimérést szabályozta, hanem azt is elrendelte, hogy a sörhamisítókat büntetésül saját, rossz sörükkel itassák halálra.

hvg.hu Gasztro

Minden, amit a sörről tudni kell

A német Bild újságírói összegyűjtötték mindazon indokokat, amelyek alátámasztják, hogy a sörfogyasztás egészséges. Meglehet, jótékony hatása maximum napi két pohár fogyasztása esetén érvényesül. A többi már nem gyógyszer, legfeljebb jólesik.