szerző:
Tetszett a cikk?

Tulajdonképpen minden körömközé való nevezhető sörkorcsolyának, ha evés közben is zavartalanul bámulhatjuk, hogy a foci vébé bírói micsoda ostoba ítéletekkel befolyásolják a mérkőzések eredményeit.

Persze, ha az a csapat a tévedés áldozata, amelyiknek éppen drukkolunk, könnyen torkunkon akadhat a falat. Az általunk ajánlott sörkorcsolya éppen ezért szigorúan filézett halból készül, így abszolút veszélytelen. Elkészítése különösebb szakértelmet nem igényel, csak egy kis pepecselést, de ha jól sáfárkodunk a sörrel és az idővel, megéri fáradozni vele. Melegen is fogyasztható, igazából hidegen élvezhetjük. Úgyis mindjárt a nyakunkon a szerdai fociszünet, másnapra pont jó lesz.

Fél kilónyi pangasius halfilét vágjuk egész apró darabokra. Áztassunk be egy nagyobb szelet kenyeret másfél deci, könnyű, világos sörbe. Ha a kenyér szétázott, nyomjuk ki belőle a sört, és egy mélyebb edényben keverjük össze az apróra vágott hallal. Adjunk hozzá egy egész tojást, egy fej   apróra vágott hagymát, néhány összenyomott fokhagymagerezdet, két csomag felaprított petrezselyem zöldet és hasonló mennyiségű citromfüvet. Sózzuk, borsozzuk, majd kézzel jól dolgozzuk össze az egészet,   s ne törődjünk azzal, hogy a hal kicsit darabos marad. Ha szükséges önthetünk hozzá még sört, hogy sűrű krémes állagú legyen. Ezután már nincs más dolgunk, mint a masszát egy vajjal kikent őzgerincformába öntve, előmelegített sütőben, 180 fokon, harminc perc alatt készre sütni.

Melegen is megkóstolhatjuk, de lehűtve az ízei jobban érvényesülnek, különösen ha vajas rozskenyérrel, vagy friss császárzsemlével fogyasztjuk – és esetleg mustárral vagy kapros majonézzel gazdagítjuk szendvicsünket. A legfinomabb egy szűretlen világos sörrel, de jól illik hozzá a Radler is. Ha azonban csak  jól behűtött pilsenink van, azt sem fogja szégyellni.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Kovács Gábor Gasztro

Sörkorcsolya, borszánkó

Azt nagyjából tudjuk, hogy a krumpli elterjedése a Kárpát-medencében az 1780-as években kezdődött, amikor II. József adókedvezménnyel támogatta a termesztését. Arról azonban semmilyen adatunk nincs, hogy kinek jutott először eszébe lereszelni, majd liszttel, borssal és sóval összekeverve zsírban kisütni.