szerző:
Kovács Gábor

A csehországi sörözők egyik legkedveltebb sörkorcsolyája a nakládaný Hermelin, ez a vöröshagymával, fokhagymával, szemes borssal, peperoni paprikával fűszerezett és olajban 3-4 napig érlelt camembert sajt, amit friss barna kenyérrel tálalnak. A sajtok pácolása azonban Európa-szerte elterjedt.

A pácolt sajtokat elsősorban alacsony zsírtartalmú, savanyú tejből készült sajtokból készítik, amelyek finoman harmonizálnak az ecetből és olajból készült pácokkal. A mediterrán országokban a legfinomabb olívaolajokkal teszik még ízesebbé a sajtot, míg Közép-Európában előszeretettel savanyítják a különféle sajtokat. Ehhez egy kevés citromlevet, vagy balzsamecetet használnak. Többnyire ehhez is lágyabb sajtokat választanak, de a keményebb sajtok, mint például az ementáli is nagyon jó ízűek savanyítva, különösen, ha frissen csapolt sört kínálnak hozzá. A tehén- vagy juhtejből készített kemény sajtok, mint a parmezán, egy kevés finom olívaolajon kívül nem igényelnek mást.

A sajtokat a pácolással tartósítani is lehet, tehát tovább eláll, ugyanakkor a sajt és a pác fűszerezése, egy újfajta harmonikus ízélményt is ad. A sajt állaga is megváltozik némileg, kenhetőbb lesz, de a cél egy gazdagabb ízélmény elérése, amit mint az alábbi receptek is bizonyítják, számtalan variációban elérhető.

Receptek

Üvegben pácolt sajt

50 dekagramm sajt (camamber, brie, kecskesajt, mozzarella)
olívaolaj, friss rozmaring, friss bazsalikom, fokhagyma, egész tarkabors, lilahagyma szeletek, babérlevél

A sajtokat hasonló vastagságú szeletekre vágjuk. Az üvegbe öntünk egy kevés olívaolajat, majd sajtot, ezután a fűszereket, a fokhagymát és a lilahagymát, majd a rétegezést addig ismételjük, amíg az üveg megtelik. 2-3 napig, hogy az ízek összeérjenek, hűtőben tároljuk. Pirítóssal vagy friss kenyérrel egyaránt finom.

Ecetes sajt

25 dkg cheddar és 25 dkg feta sajt kockára vágva
2 dl olívaolaj, 1,5 dl fehérborecet, 1 piros kaliforniai paprika, apró kockákra vágva, 1-2 tk. bazsalikom és petrezselyem és zöldhagyma, 5-6 gerezd fokhagyma, apróra vágva 1 ek. cukor, kevés frissen őrölt fekete bors,

Egy tálban jól keverjük össze az olajat, az ecetet, a fűszereket és a zöldfűszereket. Öntsük egy zárható üvegben a felét és kezdjük el belerakni a kockára vágott sajtokat, egy réteg cheddar sajt, egy réteg feta sajt, amíg a sajt el nem fogy. A végén öntsük az üvegbe a páclé másik részét, jól zárjuk le, tegyük hűtőbe és legalább 4-5 napig hagyjuk érni.

Paradicsomos mozarella

50 dekagramm paradicsom, 25 dekagramm mozarella, bazsalikom, só, bors, olívaolaj, olajbogyó és 1 ek. sózott kapribogyó

A megmosott paradicsomot és a sajtot egyforma vastagságú szeletekre vágjuk, majd tányérra rendezzük. Megszórjuk az apróra vágott vagy tépkedett bazsalikomlevelekkel, sózzuk, borsozzuk és ízlés szerint, jó minőségű olívaolajjal meglocsoljuk. Fekete olívabogyót és kapribogyót adunk hozzá.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kovács Gábor Gasztro

A tökéletes sörsajt – recept

Legelőször a sörsajt fogalmát kell tisztáznunk, hogy a kedves olvasó maga is hozzáláthasson a saját ízlése szerinti tökéletes sörsajt elkészítéséhez. Az igazi sörsajthoz ugyanis – bármilyen meglepő – két dolog szükséges: sör és sajt! Az összes többi már csak hab a sajton, mivel a lényeg, hogy a sörsajtot mindenki magának készíti el.

Demeter Márta felszáll vagy lezuhan? Videó az LMP kongresszusáról

Demeter Márta felszáll vagy lezuhan? Videó az LMP kongresszusáról

Fotók: Olyan alacsony a vízállás, hogy kibukkant egy autó a Dunából

Fotók: Olyan alacsony a vízállás, hogy kibukkant egy autó a Dunából

Roham hűtőért, fagyasztóért, mosógépért: újraindul az Otthon melege program

Roham hűtőért, fagyasztóért, mosógépért: újraindul az Otthon melege program

Nem tartotta be a súlykorlátozást a busz, majdnem leszakadt alatta a híd – videó

Nem tartotta be a súlykorlátozást a busz, majdnem leszakadt alatta a híd – videó

Elképesztő őrület! Hajdú Péter is tanácsot ad Orbán Viktornak!

Elképesztő őrület! Hajdú Péter is tanácsot ad Orbán Viktornak!

Schwarzenegger a magyar birkózóknak szurkol

Schwarzenegger a magyar birkózóknak szurkol