Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"f68dcbee-2194-43e7-8ac6-e6a28f3b266b","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"A Mi Hazánk képviselője szerint a kitörés napja „sajnos, nem kapja meg az illő tiszteletet”.","shortLead":"A Mi Hazánk képviselője szerint a kitörés napja „sajnos, nem kapja meg az illő tiszteletet”.","id":"20250211_kitores-napja-becsulet-emleknapja-novak-elod-javaslat","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/f68dcbee-2194-43e7-8ac6-e6a28f3b266b.jpg","index":0,"item":"399d1cc2-d4a4-41dd-be9e-dc3351cd2c48","keywords":null,"link":"/itthon/20250211_kitores-napja-becsulet-emleknapja-novak-elod-javaslat","timestamp":"2025. február. 11. 17:20","title":"Novák Előd a becsület emléknapjává nyilvánítaná február 11-ét, és az iskolákba vinné a megemlékezéseket","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"9600a090-7d66-4ed5-b170-4571881e1050","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Hogy a pókok megéreznek illatokat, az köztudott, azonban azt, hogy ezt miként teszik, régóta kutatják a szakemberek. Német és svéd kutatók csapata megoldotta a rejtélyt, rájöttek arra, hol található a pókok „orra”.","shortLead":"Hogy a pókok megéreznek illatokat, az köztudott, azonban azt, hogy ezt miként teszik, régóta kutatják a szakemberek...","id":"20250211_him-darazspokok-szagloszerve-labon","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/9600a090-7d66-4ed5-b170-4571881e1050.jpg","index":0,"item":"848c1988-aaa6-40f2-acfc-b84705941828","keywords":null,"link":"/tudomany/20250211_him-darazspokok-szagloszerve-labon","timestamp":"2025. február. 11. 11:03","title":"Nincsen orruk, mégis szagolnak a pókok, és most az is kiderült, hogy a lábukkal","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"768398fc-4455-43d0-9e96-9c4ba05d46d6","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"A mozikban kapható pattogatott kukorica titka javarészt a különleges összetevőkben rejlik, de az élményt pszichológiai tényezők is befolyásolhatják. A popcornevés furcsa módon még a film előtt látott reklámok befogadására is hatással van. ","shortLead":"A mozikban kapható pattogatott kukorica titka javarészt a különleges összetevőkben rejlik, de az élményt pszichológiai...","id":"20250211_miert-finomabb-a-mozis-popcorn-mint-a-hazi","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/768398fc-4455-43d0-9e96-9c4ba05d46d6.jpg","index":0,"item":"77aecc56-5c8e-47fa-b30d-b06a9ff939c8","keywords":null,"link":"/elet/20250211_miert-finomabb-a-mozis-popcorn-mint-a-hazi","timestamp":"2025. február. 11. 05:01","title":"Miért finomabb a mozis popcorn, mint a házi?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"67d37b72-3549-4b45-a888-51f72445b53f","c_author":"hvg360","category":"360","description":"A jobboldali populisták világszerte csodálják az orbáni állammodellt, benne a sajtó ellenőrzésével, az őskonzervatív családpolitikával, valamint a migráció elleni harccal. A kormányfőnek azonban nem csupán odahaza van szava, sok támogatót gyűjtött össze még az Atlanti-óceán túloldalán is – írja az osztrák lap budapesti tudósítója, Bognár Péter.","shortLead":"A jobboldali populisták világszerte csodálják az orbáni állammodellt, benne a sajtó ellenőrzésével, az őskonzervatív...","id":"20250210_Orban-hatalomgyara-Die-Presse-leltar-lapszemle","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/67d37b72-3549-4b45-a888-51f72445b53f.jpg","index":0,"item":"d50a1cc1-c930-4b0a-addf-74243f8dcd04","keywords":null,"link":"/360/20250210_Orban-hatalomgyara-Die-Presse-leltar-lapszemle","timestamp":"2025. február. 10. 07:20","title":"Leltárt készített a Die Presse Orbán hatalomgyáráról","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"a3ed513e-545d-4a55-9cbf-6c71808cbd1f","c_author":"Keresztes Imre","category":"360","description":"Regionális háborúval fenyegetnek a kelet-kongói harcok, melyek a több évtizedes tuszi–hutu ellentétben gyökereznek. A térség rendkívül gazdag fontos fémekben, ami élezheti a konfliktust.","shortLead":"Regionális háborúval fenyegetnek a kelet-kongói harcok, melyek a több évtizedes tuszi–hutu ellentétben gyökereznek...","id":"20250210_keletkongoi-haboru-tuszihutu-viszaly-asvanykincsek-nem-allnak-le","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/a3ed513e-545d-4a55-9cbf-6c71808cbd1f.jpg","index":0,"item":"30b7bd67-8f55-47c8-a9bc-20e5ac288f2a","keywords":null,"link":"/360/20250210_keletkongoi-haboru-tuszihutu-viszaly-asvanykincsek-nem-allnak-le","timestamp":"2025. február. 10. 15:30","title":"A Nyugat szigorral és némi pénzmegvonással megállíthatná a kelet-kongói mészárlást, Obamának egyszer már sikerült","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"055e56bf-876c-4ac5-b8ec-64f0a3838295","c_author":"Marabu","category":"gazdasag","description":"","shortLead":"","id":"20250211_Marabu-Feknyuz-Lenyomtuk-az-inflaciot-Nagy-Marton","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/055e56bf-876c-4ac5-b8ec-64f0a3838295.jpg","index":0,"item":"03d9f1f9-cb02-429c-ada2-96ab38a994a2","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250211_Marabu-Feknyuz-Lenyomtuk-az-inflaciot-Nagy-Marton","timestamp":"2025. február. 11. 16:01","title":"Marabu Féknyúz: Sikerült víz alá nyomni az inflációt!","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"87fe7863-927f-4146-95e4-411bd13d53da","c_author":"Dulai Péter","category":"360","description":"A vád szerint az ipolysági Gyönyör Teréz több alkalommal, szánt szándékkal, lesből nézte végig, ahogy az általa megmérgezettek életveszélyes állapotba kerülnek. Az asszony, akiről eddig jogerős ítélet mondta ki, hogy embereket akart ölni, szakmai hibák miatt nemrég kiszabadult, és most akár a helyi élelmiszerboltban is összefuthat feltételezett áldozataival. Barak Dávid dunaszerdahelyi újságíróval, a Halálgyönyör című könyv szerzőjével arról beszélgettünk, milyen volt egy feltételezett sorozatgyilkos konyhájában ülni, hány áldozat lehet valójában, és milyen ember Gyönyör Teréz.","shortLead":"A vád szerint az ipolysági Gyönyör Teréz több alkalommal, szánt szándékkal, lesből nézte végig, ahogy az általa...","id":"20250211_Gyonyor-Terez-szlovakia-emberoles-szabadulas-szakerto-barak-david-interju","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/87fe7863-927f-4146-95e4-411bd13d53da.jpg","index":0,"item":"332f92b8-81a3-4628-b50e-7dd2fca70c18","keywords":null,"link":"/360/20250211_Gyonyor-Terez-szlovakia-emberoles-szabadulas-szakerto-barak-david-interju","timestamp":"2025. február. 11. 19:30","title":"„Eldöntöttem, hogy nem fogadok el tőle sem ételt, sem italt” – Barak Dávid arról, milyen volt az ipolysági méregkeverőnek tartott Gyönyör Teréz konyhájában","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"d5f9d7ee-2daf-40ef-8160-65f17a2318f2","c_author":"Balla István","category":"360","description":"A Pázmány Péter Katolikus Egyetem most induló gazdálkodási és menedzsmentképzését áthatja majd a katolikus szellemiség, de egyben meg kell felelnie a sztenderd szakmai követelményeknek is – mondja Botos Máté dékán. Interjú.","shortLead":"A Pázmány Péter Katolikus Egyetem most induló gazdálkodási és menedzsmentképzését áthatja majd a katolikus szellemiség...","id":"20250210_hvg-botos-mate-pazmany-peter-egyetem-dekan","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d5f9d7ee-2daf-40ef-8160-65f17a2318f2.jpg","index":0,"item":"71a4df14-22ed-4560-822c-5372f9b26ecc","keywords":null,"link":"/360/20250210_hvg-botos-mate-pazmany-peter-egyetem-dekan","timestamp":"2025. február. 10. 17:40","title":"Katolikus szellemiségű gazdaságtudományi képzéssel rukkol elő a Pázmány","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
A régi cukrászdák kínálatából nem hiányozhatott az égetett tésztából készült, sárgakrémes, kakaóhabos finomság. Manapság, ha nem akarunk legalább a szomszédos Ausztriába átugrani érte, akkor hozzuk a saját konyhánkba.
Az eklerfánk (éclair) a 19. századból származó, hagyományos francia édesség, aminek manapság is nagy kedvelői a belgák, németek, osztrákok, olaszok, spanyolok is. Közeli rokonságban áll a képviselőfánkkal, profiterollal. A hosszúkás fánkot égetett, forrázott tésztából sütik (előbbi a magas sütési hőmérsékletre, utóbbi a tésztakészítés módjára utal), amit klasszikusan úgynevezett cukrászkrémmel (sárgakrém) töltenek be és csokimázzal csurgatnak meg.
Képzeljenek el egy hosszúkás képviselőfánkot csokival csurgatva és vaníliakrémmel megtöltve. Máris tudják, milyen is az eklerfánk. Szokták még kávéhabbal tölteni, karamell fondannal bevonni, de a franciák például előszeretettel pakolják meg sós krémekkel is. Mi már a karácsonyra gondolva narancsízesítéssel dobtuk fel a tölteléket. Egy kis őrölt fahéj vagy szegfűszeg hozzáadásával ünnepi desszertként is tálalhatjuk. Bár több részletből tevődik össze, elkészítése viszonylag egyszerű. Nagy előnye, hogy fánk létére nem olajban sütik, így könnyebb kategóriát képvisel az édességek sorában.
Hozzávalók a krémhez
Rapp Eszter
1,25 dl tej 1,25 dl narancslé 1 narancs héja fél rúd vanília kikapart belseje 60 g cukor 2 tojássárgája 2 evőkanál liszt Hozzávalók az égetett tésztához 80 g liszt 50 g vaj 1,2 dl víz egy csipet só 2 teáskanál cukor 2 tojás Hozzávalók a csoki mázhoz 100 g étcsokoládé 4 evőkanál tejszín
A krém elkészítése
Egy tálban keverjük el a sárgájákat a cukorral és a liszttel. Egy lábosban keverjük el a tejet, a narancslevet, a vaníliát és a narancs lereszelt héját, majd forraljuk fel. Ha felforrt, kis adagokban folyamatosan kevergetve csurgassuk a tojásos masszához, hogy biztosan csomómentesre tudjuk keverni. Öntsük az egészet vissza a lábosba és forraljuk fel újra, ezalatt kellően be is sűrűsödik a krém. Hagyjuk kihűlni, közben készítsük el a fánkokat.
Az égetett tészta elkészítése
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A vizet forraljuk fel a vajjal, a sóval és a cukorral. Adjuk hozzá a lisztet és keverjük jól el. Addig kavargassuk kis lángon, amíg a tészta össze nem áll és el nem válik az edény falától. Ha egy kicsit kihűlt, egyenként keverjük el benne a tojásokat. Habzsákkal nyomjunk a kivajazott, lisztezett tepsire kisebb vagy nagyobb rudakat, egymástól viszonylag messze, mert sütés közben háromszorosra is megnőhetnek a darabok (mi minieklereket sütöttünk, nagyjából 5 cm-es rudakból). Előmelegített sütőben mérettől függően 25-35 perc alatt sül készre.
A csokimáz elkészítése
A tejszínt forraljuk fel (esetleg mikróban is felmelegíthetjük), majd olvadásig keverjük el benne a feldarabolt csokit. Várjuk meg, amíg a fánkok teljesen kihűlnek, majd a habzsákkal (kis lyukú fejjel) a rudak egyik végét lyukasszuk ki. Töltsük meg őket a narancsos krémmel. A fánkok tetejére lapos késsel kenjük a csokimázat. Hűtőben hagyjuk kicsit összeérni az ízeket.
A brownie, azaz a tömény, rettentően csokis sütemény, ami eredetileg az amerikai tűzhelyek szülötte, meghódította az egész világot. Ám, ha unjuk a barnát, váltsunk szőkére!
Hiányzik a kerek, a puha, a ropogós, a kicsi, a nagy, a magos, a sajtos, a sós. Mégsem mehetünk mindig moziba, csak a perec kedvéért, amit az ottani büféken kívül máshol nem nagyon majszolhatunk. De otthon miért is ne?