szerző:
Haulitus Anikó
Tetszett a cikk?

Sokan vannak, akik úgy szeretik a mézet, mint Micimackó. Vagyis, kenyér semmi szín alatt nem kell hozzá. De ettől még a konyhában is csurgathatjuk sütéskor-főzéskor.

Már megint egy istenek eledele. De mit tegyünk, ha jó ízlésük volt odafönt. S eleink is hitték, hogy ha olimposzi babérokra nem is törhetnek vele, de a nektár vagy ambrózia valóságos életelixír. A méz több, mint 180 féle ásványi anyagot tartalmaz. Kiváló roboráló és immunerősítő hatású, és nyugtató hatással is bír. Természetesen ez csak a valódi mézről mondható el. Sajnos, a boltokban a magasan hőkezelt mézek többsége nem több felturbózott cukor sűrítménynél, vagy legalábbis jócskán tartalmaz úgy nevezett izocukorból készült mézpótlót. Így lehetőség szerint mindig győződjünk meg a méz valódiságáról, és vásároljunk inkább termelői mézet.

Az egyik leggyakoribb tévhit, hogy az ikrás, kikristályosodott méz nem valódi. Ez nem igaz, sőt az ilyen méz még csak nem  is gyengébb minőségű. Ellenkezőleg. Hiszen csupán arról van szó, hogy a mézben töményen jelen lévő szőlőcukor nehezen oldódik, és alacsony hőmérsékleten a cukor kristályos halmazállapotot vesz fel. Ha ez zavaró, akkor langyos vízbe állítva az üveget ( max. 40 C), a méz újra folyékony lesz. Az igazi méz nagyon sokáig – akár 10-15 évig is eláll. De ne csodálkozzunk, ha a nem nagyüzemi üveg címkéjén is fel van tüntetve valamely – többnyire egy-két éves – fogyaszthatósági határidő, erre ugyanis, ki tudja, milyen logika által vezéreltetve, kötelezik a termelőket. Így, ha legálisan forgalmazni akarják a mézüket, meg kell adniuk valami határidőt …

A mézet valóban érdemes csak úgy magában kóstolgatni,ha meg akarjuk ismerni teljes,természetes ízvilágát, és élettani hatása is akkor a legjobb, ha természetes formában fogyasztjuk. De nagyon is létjogosultsága van a konyhában. A hagyományos mézes süteményeken kívül nagyszerű ízesítője a saláta dresszingeknek, turmixoknak, húspácoknak, és helyettesítheti a cukrot. Először is vegyük sorba, hogy melyik fajta mézet, mikor érdemes használni.

Tippek, fortélyok

Ha sütemény sütéséhez használjuk a mézet, teljesen megfelelő a vegyes virágméz vagy az akácméz.De ez utóbbi már egy aromásabb mézfajta, így kevesebb is elég belőle, mint a vegyes virágmézből. Sütéshez ne használjunk hársmézet és gesztenyemézet, illetve édesharmat mézet  és egyéb drágább mézeket, mert az értékesebb tápanyagok a hőkezelés hatására károsodnak, és ízben nem is igazán érezzük a különbséget.

A cukrot bármilyen típusú ételnél helyettesíthetjük mézzel. 2 dl cukornak 1,75 dl méz felel meg, mivel a méz  jóval édesebb a cukornál. Ha olyan recept alapján dolgozunk,amelyben folyadék is van a hozzávalók között,és a cukrot mézzel helyettesítjük, akkor a folyadékot minden deci mézre számítva 2,5 cl-lel csökkentsük. Ha nincs a receptben folyadék, csak tojás, akkor 200 ml mézre számítva adjunk plusz 2-3 evőkanál lisztet, mint amit a recept ír, hogy a tészta megfelelő állagú legyen.
Ha a receptben bármilyen zsiradék szerepel, akkor a zsiradékot tegyük egy mérőedénybe, majd ugyanebbe mérjük ki a mézet. Az olajos felületre nem ragad-tapad rá a méz, így veszteség nélkül a teljes mennyiség kiönthető lesz.

Méz a csúcson

A séfek is megnyalják a mézet

A közelmúltban az ország három  ismert gasztronómiai szakembere is alaposan a mézes csupor aljára nézett, na jó, kanalazott. Nem csak egyszerűen az édes élet okán. Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök vendéglőse, Miguel Vieira a Michelin-csillagos Costes séfje és Segal Viktor, a Baldaszti’s tanácsadó séfje (a tetthelyet is utóbbi gourmet műhely biztosította a mézes szövetséghez) a Kőteleki Kaptár termelői mézeivel célozza meg a csúcsgasztronómiát. A következő hónapok során új receptek, új fogások, új mézes produktumok születnek kezük s ízlésük nyomán a közép-tiszai régió hungarikumnak számító, pergetett, sűrű, aromás mézeiből. A különleges végeredményekkel természetesen majd a vásárlók, a vendégek is megismerkedhetnek.

 

Miközben ők a  konyháikban kísérleteznek, bárki versenybe szállhat 20 évnyi, azaz 10 kiló akácmézért (Magyarországon ugyanis fél kiló alatt van az egy főre jutó éves mézfogyasztás). Elég egy, saját  mézes recepttel előrukkolni a szakmai zsűrinek március végéig, és jöhet a fődíj.

Részletek itt!

-gy-

A mézet a sütemények tésztájához mindig vékony sugárban csurgassuk, mert így sokkal könnyebben összedolgozhatóak az alapanyagok. Ha cukor helyett méz került a tésztába, akkor a recept által javasolt hőmérsékletnél kb. 15-20 C fokkal alacsonyabb hőmérsékleten süssünk, mert magasabb hőmérsékleten a méz erősen megbarnul. Ha a recept nem tartalmaz tejterméket, akkor adjunk hozzá ¼ teáskanál szódabikarbónát, hogy a méz savasságát kiegyensúlyozzuk. Ha nincs mérlegünk, akkor érdemes tudni, hogy 1 dl méz körülbelül 14 dkg, 10 dkg méz pedig 0,69 dl. A mézet nem szabad forralni, túlhevíteni, mert károsodik és a zamatából is veszít.

A méz sokszínű íz- és illatanyagai változatosabbá teheti ételeinket. Például kiváló reggeli lehet a klasszikus joghurt müzlivel, ha egy kis mézzel csurgatjuk meg. Ha egy átlátszó üvegpohárba rétegezzük, és gyümölccsel díszítjük a tetejét, látványban és ízben desszertként is megállja a helyét. Igazán feldobja a méz a salátaöntetet is. A hagyományos salátalébe cukor helyett használjunk mézet, keverjük simára, és nyakon öntve a sokféle zöldséget egészen bársonyos ízhatást lehet elérni vele. A káposztasalátához amúgy igazán csak ez az édesítő való.

Lehet, elsőre meglepő, de a főzeléket is ízesíthetjük mézzel, és a mártásoknak is egy kevéske méz egészen pikáns ízkontrasztot adhat. A méz édességét a húsok is szeretik. Kitűnő pácot készíthetünk mézzel együtt – ha bekenjük vele a húst, kicsit állni hagyjuk, majd sütőbe rakjuk, a méz karamellizálódik, és finom kérget képez a húson. Természetesen különböző fűszerekkel variálva nem a méz édessége lesz a domináns. Édesen szép az élet! – tartja a mondás. Ha mézzel tesszük édesebbé, akkor még egészségesek is maradhatunk. Elő a mézes csuprokat, és fakanalakat, tegyük próbára az istenek eledelét.

 

[[ Oldaltörés (Recept) ]]

 

Recept

Sült hal fűszeres-mézes pácban

Ennek a receptnek egy olyan pác a lényege, ami gyakorlatilag bármilyen húshoz alkalmazható. Mi kipróbáltuk hallal.

Hozzávalók:
1 kiló pangasius filé

A páchoz:
8 gerezd fokhagyma
hal grillfűszer keverék ( só, bors, pirospaprika, bazsalikom, kakukkfű)
2 teáskanál mustár
2 evőkanál olívaolaj
4 evőkanál méz

A pác összetevőit simára keverjük, majd a papírtörlővel leszárított halszeletek mindkét oldalát bekenjük vele és olívaolajjal kikent tepsibe egymás mellé fektetjük. Állni hagyjuk 40-45 percig. Ezután 180 fokos sütőbe tesszük, és 15-20 perc alatt puhára sütjük. Az utolsó 5 percben ( ha van a sütőn ilyen funkció), akkor már csak a tetejét süssük. Rizzsel és burgonyával egyaránt tálalható.

Mézes krémes

Tésztához:
70 g zsír
150 g cukor
1 tojás
2 evőkanál méz, megolvasztva
2 evőkanál tej
1 kávéskanál szódabikarbóna
400 g liszt

Krémhez:
3 dl tej
1 citrom reszelt héja
1 evőkanál vaníliaeszencia
200 g vaj
170 g cukor
3 púpozott evőkanál liszt

A liszt kivételével a tészta hozzávalóit öntsük egy tálba és állandó keverés mellett gőz fölött főzzük 10 percig. Vegyük le a gőzről és keverjük hozzá lisztet, majd jól gyúrjuk össze. Osszuk a tésztát 3 egyforma részre, formáljuk őket 3 cipóra, és hagyjuk állni 45 percig. Nyújtsuk ki fél centi vastagra, akkorára, amekkora a sütőlap. Fektessük egy kikent, kilisztezett sütőlapra, szurkáljuk meg villával, és süssük arany barnára 200 fokra előmelegített sütőben max. 10 percig. Időnként nézzünk rá, mert hirtelen megéghet. A második és harmadik lapot is süssük ugyanígy, csak vegyük le a hőmérsékletet 160 fokra. A tésztalapokat sütés után azonnal vegyük le a sütőlapról, mert utána megkeményedik és töredezik.

A krémhez keverjük össze a vajat és a cukrot, a reszelt citromhéjat és a vaníliaeszenciát. Tegyük félre. A tejet és a lisztet állandó keverés mellett alacsony lángon főzzük sűrűre. Vegyük le a tűzről, és állandó keverés mellett addig keverjük, amíg kihűl. Ha kihűlt, akkor keverjük hozzá kanalanként a vajas-cukros keveréket.
A krémmel megkenjük a lapokat, rétegezzük, és legalább 1 napig állni, így a tészta kellőképpen megpuhul. A tetejét ízlés szerint bevonhatjuk csokoládémázzal.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Gasztro

30 kilogramm mézet termeltek a bécsi Opera méhei

A bécsi operaház rendhagyó ötlettel rukkolt elő idei Operabáljára: vendégei egy csupor mézet kapnak ajándékba. Méghozzá abból a mézből, amely az operaház tetőterében új otthonra lelt szorgos méhektől származik.

Haulitus Anikó Gasztro

A tökéletes mézeskalács – recept

Karácsony előtt a legtöbb családnál a mézeskalács illata jelzi: közeledik az ünnep. Érdemes belőle bőségesen készíteni, hiszen nemcsak finom, de díszíthetjük vele a fenyőfát, mutatós asztali dísz és kedves ajándék.