szerző:
Tetszett a cikk?

Az India Pale Ale (rövidítve az IPA) egy klasszikus angol felsőerjesztésű sörtípus. Anno egy olyan sört jelentett, amit Indiába szállítottak és azért, hogy a hosszú hajóutat épségben átvészelje, az átlagosnál erősebben komlózták.

A brit gyarmatbirodalom összeomlásának és a pasztörizálás bevezetésének következtében sokáig úgy tűnt, hogy az IPA a feledés homályába vész. Szerencsére azonban a huszadik század végén, köszönhetően az amerikai házi sörfőzőknek, feltámadt halottaiból és a sörínyencek egyik kedvencévé lépett elő. Nem véletlen, hiszen a komlóval és az alkoholtartalommal való játszadozásra, ha úgy tetszik kísérletezésre, abszolút alkalmas. A bőkezűen használt komló lehetőséget teremt arra, hogy az átlagos pilzeni keserűértékét minimum megduplázva egy alkoholfokban, azaz malátában is gazdag, ízbombát hozzanak a sörfőzők létre.

Az amerikai BridgePort IPA készítéséhez például nem kevesebb, mint öt komlófélét – cascade, chinook, golding, crystal, nordwest ultra – használnak. Ugyanakkor a legtöbb IPA jellemzője a komlókeserűség mellett felbukkanó, gyümölcsös – leginkább citrusos – aroma. Képzeljük el ezt a laboratóriumi körülményeket igénylő aprólékos íz-egyensúly teremtést nagyipari körülmények között. Ugye reménytelen?

Az IPA amerikai újjászületését követően Európában is ismét megélénkült az érdeklődés, a majdnem elfelejtett sörtípus iránt – és nemcsak Angliában kezdték meg újra a főzését, hanem még Japánban is. A prágai Pivovarsky Dum-ban is bekerült a szortimentbe és persze nem maradhatott ki a sorból a dán Mikkeller és a skót BrewDog sem.

Az európai IPA persze nem azonos az amerikaival, és ennek oka elsősorban az európai és az amerikai komló szignifikáns különbségeiben keresendő. Mindenesetre izgalmas sörkóstolást lehet rendezni a különféle IPÁ-k összevetéséből. Szerencsére a beszerzéshez nem kell Bécsig utazni, a Rákóczi úti sörkülönlegességek boltjában is többféle IPA kapható.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

V. Gy. Gasztro

Miért nem főzünk otthon sört?

Az egyszeri diák hazautazik hétvégére. Édesanyja a kapuban fogadja: vágtam két csirkét, fiam, mit főzzek belőlük? Sört, édesanyám! Sört!

Kovács Gábor Gasztro

Milyen sört főznek a trollok?

Amikor a múlt század nyolcvanas éveiben a házi sörfőzés jegyében valóságos sörforradalom bontakozott ki az USA-ban, senki sem gondolta volna, hogy az amerikaiak leglelkesebb követői Európában az olaszok lesznek.

hvg.hu Gasztro

Sörök, amelyeket nők főztek

Manapság a reklámokban a sörözéstől kifejezetten elijesztik a nőket, azt sugallva, hogy ez csak férfimunka, különösen meccsnézés idején. Bezzeg eleink a babiloniaktól a germánokig nagy becsben tartották a nők és a serital spirituális kapcsolatát.

Tóth Sándor Gasztro

Sörökről egy percben

Lehet, hogy télvíz idején nem a legaktuálisabb egy sörről szóló könyvet felemlegetni. De lehet, hogy éppen ilyenkor a legidőszerűbb, mert nem annyira a habzó ital hőmérséklete izgat minket, mint inkább az élmény, amely a kandalló mellett is megadatik.