szerző:
Krisztina O'Brien

A közelmúltban kutakodni kezdtünk, milyen magyar ételek főnek külföldi fazekakban. Ígéretünkhöz híven most folytatjuk. Maradunk egyelőre az emblematikus gulyásnál, amelynek rengeteg variációja kering a világban.

Hogy egy alföldi gazda másképpen készíti el ezt az ételt, mint egy menő magyar étterem séfje, az biztos. De attól az még a „mi gulyásunk”. A világhálón viszont előfordulnak meglehetősen bizarr ötletek is. Persze a kritika nem azt jelenti, hogy az étel rossz – akár érdemes is kipróbálni –, csak azt, hogy nem magyar, és nem gulyás.

Magyar csirkegulyás (Cooks.com)

©

1 kiló kicsontozott csirke csíkokra vágva
liszt, só, bors
1/3 csésze olaj
1 hagyma
1 ½ csésze paradicsomlé
1 nagy konzerv darabolt paradicsom
1 teáskanál vegeta vagy 1 csirkeleveskocka
2 teáskanál paprika
½ teáskanál kakukkfű
1 doboz tejföl
tészta

Sózzuk-borsozzuk a csirkét, majd megforgatjuk a lisztben a darabokat. Süssük barnára az olajban, adjuk a csirkéhez a hagymát és a fokhagymát, és dinszteljük egy kicsit, mielőtt a tejföl és a tészta kivételével az összes többi hozzávalót hozzáadjuk. Főzzük az egészet 20-25 percig, majd keverjük bele a tejfölt is, de ezután már ne forraljuk. A kifőzött tésztával tálaljuk.

Kritika. Szerintünk erre a receptre a paradicsomos csirke név jobban illene. A gulyás hozzávalóiból ugyanis csak a paprika és a hagyma van jelen, ám ez sajnos nem elég ahhoz, hogy egy ételt gulyásnak hívjunk. A kifőtt tésztáról már nem is szólva.

A Cooks.com megörvendeztet minket egy másik  recepttel is, ráadásul originálisnak ígérve, hiszen mi más is lehetne, ha még a (magyar) nagypapától van.

Nagypapa magyar gulyása

1 – 1 ½ kg pörkölt hús
1 kaliforniai paprika (apróra vágva)
2 szelet szalonna (apróra vágva)
1 kis fej vöröshagyma (felaprítva)
¼ teáskanál édes magyar paprika
1 dl száraz fehérbor
só és bors
marhahúsleves-kocka
tészta

Pirítsuk meg a szalonnát, majd szedjük ki a zsírjából és tegyük félre. Ezután a szalonna zsírjában pirítsuk meg a marhahúst, majd ezt is szedjük ki és tegyük félre. A következő a paprika és a hagyma, amíg meg nem dinsztelődik. Tegyük vissza a szalonnát és a paprikát, és adjuk hozzá a bort, a leveskockát, egy kis vizet és a paprikát, sózzuk-borsozzuk ízlés szerint. Főzzük a gulyást lassú tűzön úgy 4 órán(!) át. Ha pedig megfőtt, akkor szedjük ki a húst és sűrítsük be a levét egy kis liszttel. Főtt tésztával tálaljuk.

Kritika. Érzésünk szerint a nagypapának ettől nem lábadna könnybe a szeme a nosztalgia jegyében. Egy kicsit szenilis is lehetett, ha négy óra után még be akarta sűríteni azt, ami a fazékban maradt. S a kaliforniai paprika meg a leveskocka ott volt a háztartásban?

Magyar gulyás
(Epicurious.com)

Kb 1 kiló sovány marhahús kockákra vágva
2 fej szeletelt hagyma
1 teáskanál paradicsompüré
darált szegfűbors, bors és só ízlés szerint
száraz vörösbor és víz ízlés szerint

Kritika. Ennek a receptnek a beküldője, bizonyos pschutzler a lábasban való főzést régimódinak találja, ezért egyenesen a sütőbe küldi a gulyásunkat. Az egészet egyberakja egy serpenyőbe, annyi bort és vizet önt rá, amely ellepi, és 1,5 órát süti 200 fokon. Néha még aláönt vizet, és a végén ő is besűríti a szószt a liszttel. Jó, jó, no de hol van a paprika?

Egyszerű magyar gulyás 
(About.com)

1, 2 kiló marhahús, 1 cm-es kockákra vágva
só és frissen őrölt fekete bors
2 evőkanál liszt
3 evőkanál olívaolaj
4 közepes vöröshagyma, szeletelve és karikáira szedve
20 dkg portobello gomba vagy Crimini
1 fej fokhagyma (kb. 12 gerezd), meghámozva, vágjuk félbe a nagyobb gerezdeket
½  csésze édes vörösbor
1 ¾ csésze marhahúsleves
1 üveg vagy 10 dkg kockára vágott sült, piros, kaliforniai paprika
¼ csésze édes magyar paprika
1 doboz tejföl
4 csésze főtt, vajas tészta, apróra vágott petrezselyemmel összekeverve

Sózzuk-borsozzuk a marhahúst és forgassuk meg lisztben (már megint?). Süssük barnára egy serpenyőben, az olívaolaj felében. Szedjük ki a húst egy tálba, és adjuk a serpenyőbe a maradék olívaolajat, a hagymakarikákat, a fokhagymát és a gombát. Izzasszuk meg a zöldségeket, de ne pirítsuk, körülbelül 10 percig, amíg a gomba kiengedi a levét. Ezután adjuk a zöldségekhez a bort, majd 2 perc múlva a marhahúslevest, a paprikát és a fűszereket. Miután jól elkevertük, tegyük vissza a húst a serpenyőbe, és főzzük lassú tűzön 2 órán keresztül. Amikor kész, vegyük le a tűzről és keverjük bele a tejfölt. Tálaljuk a tésztával.

Kritika. Gombát a gulyásba? Ez a recept egy felturbózott marhapörköltnek elmenne, ha azt az egész fej fokhagymát harmadolnánk. Az édes vörösbort sem díjazzuk, a tésztától meg már kiütéseket kapunk.

A gomba egyébként több más gulyásreceptben előfordul, ám lövésünk sincs, honnan származhat az ötlet. Tallózásunk során egyéb bizarr hozzávaló volt még más receptekben a darált hús, a ketchup, a Worcestershire-szósz, a bazsalikomos paradicsompüré, a mustár és a fahéj. Általános, hogy a gulyást pörköltnek hiszik, és szinte egyetlen receptben sem találunk köménymagot.

Folytatjuk!

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Tóth Sándor Gasztro

Álgulyás rizzsel: magyar ételek külföldi fazekakban

Csúsztatások a tűzhelyen, avagy kulináris görbe tükör: körülnéztünk, miket s hogyan készítenek magyar ételként a nagyvilágban. Nem akarjuk senkinek elvenni az étvágyát, állítólag, így is jók. Íme az első merítés.

Komoly hatással lesz a filmiparra, ha Oscart nyer a Netflix

Komoly hatással lesz a filmiparra, ha Oscart nyer a Netflix

Éppen kertészkedett, mikor az egyik fáról egy puma nézett le rá

Éppen kertészkedett, mikor az egyik fáról egy puma nézett le rá

36 000 km magasba telepítene naperőművet Kína, végtelen energiaforrásuk lehet

36 000 km magasba telepítene naperőművet Kína, végtelen energiaforrásuk lehet

"Megerősíti a középosztályt" – megdicsérte a Fox News a kormány családpolitikáját

"Megerősíti a középosztályt" – megdicsérte a Fox News a kormány családpolitikáját

720+ lóerős hibriddel és tisztán elektromos autóval is támad a Ferrari

720+ lóerős hibriddel és tisztán elektromos autóval is támad a Ferrari

Hihetetlen helyről kerültek elő műanyagból származó adalékanyagok

Hihetetlen helyről kerültek elő műanyagból származó adalékanyagok