szerző:
Haulitus Anikó

Nyár elejétől igazi íz-és színkavalkád vár bennünket a kertekben és a piacokon. Sorra érnek a zamatos, illatos, vitamindús gyümölcsök és zöldségek. Piros színükkel hívogatnak a paradicsomok, a haragos zöld és napsárga paprika harsog a fogunk alatt, a vasárnapi rántott hús mellett friss, fokhagymás uborkasaláta ingerkedik. De hogy menthetnénk át mindezt télre, hogy ne csak emlék legyen?

A zöldségek és gyümölcsök tartósításának legegyszerűbb és legkíméletesebb módszere a fagyasztás. Ha pár fortélyt ismerünk, igazi friss ízeket és üde színeket varázsolhatunk a tányérra a borongós ősz és télvíz idején is. A fagyasztás technikáját az amerikai Clarence Birdseye-nek köszönhetjük, aki nem meglepő módon, az eszkimók tanulmányozása során figyelt fel arra még 1920-ban, hogy ha a zöldségeket és gyümölcsöket hirtelen lehűtik, akkor nem alakulnak ki azok a nagy jégkristályok, amelyek az étel sejtfalait tönkreteszik. A legideálisabb hőmérséklet az élelmiszerek tárolására, mélyhűtésére -18 fok.

A gyorsfagyasztás egyúttal tartósítja a zöldségekben és gyümölcsökben található tápanyagokat és vitaminokat is, míg a befőzésnél a hő hatására ezek bizony jócskán megcsappannak. Arról nem is beszélve, hogy a fagyasztás jóval kevésbé munkaigényes tartósítási módszer, mint a befőzés. Először is nézzük azokat a fontos tudnivalókat, amelyek a zöldségek és gyümölcsök fagyasztásánál egyaránt fontosak.

©

Egyszerre csak akkora adagokat tegyünk egy-egy zacskóba, dobozba, amennyit a hűtőből kivéve felhasználunk. Fontos szabály, hogy minden fagyasztani szánt vitaminbombát alaposan meg kell mosni, és nagyon alaposan le kell szárítani egy tiszta, száraz konyharuhán, mert ha vizesen kerülnek a mélyhűtőbe, akkor jégkristályok keletkeznek a zöldség-gyümölcs felszínén.

A fagyasztani szánt adagokat olyan formára szeleteljük – kockára, karikára stb. – amilyenben majd fel szeretnénk használni. A legtöbb finomságot polietilén zacskóban a legpraktikusabb lefagyasztani, s ezt  lehetőleg laposan szétterítve tenni a fagyasztó rekeszbe. Így könnyebben és gyorsabban megfagy, valamint az adagolásnál is egyszerűbb lesz bánni vele, nem beszélve arról, hogy a tárolása is sokkal praktikusabb ígyt. Érdemes ráírni a zacskókra, mit tartalmaznak, és mikor kerültek a mélyhűtőbe. Különben családi feltevés pályázatot indíthatunk alkalom adtán, hogy mi ez a barna, zöld, kicsi, nagy stb.?!

A befőzéssel ellentétben fagyasztani már csak teljesen érett zöldséget, gyümölcsöt érdemes, mert fagyasztáskor már nincs utóérési folyamat. Másfelől pedig ilyenkor tartalmazza a legtöbb tápanyagot és vitamint. Mindig csak egészséges darabokat fagyasszunk le, mivel kiolvasztva a sérült szemek gyorsan veszítenek minőségükből. A mélyhűtés lehetőleg -18 fokon (három csillagon) történjen, és maradjon végig állandó. Ha kiolvasztásra kerül sor, akkor pedig egy éjszakával előtte tegyük a hűtőszekrény normál részébe. Így elkerülhetjük, hogy a nagy melegben esetleg a baktériumok elszaporodjanak.

Zöldségek fagyasztása

A burgonya kivételével minden zöldség fagyasztható. A krumpli magas keményítőtartalma miatt a fagyasztás hatására kásás lesz, és jellegzetes, de nem éppen kellemes ízt kap. Gyökérzöldségeket lehet, de valójában nem érdemes mélyhűteni, mivel ezekből egész évben kapható jó minőségű. Kivétel talán a friss, zsenge sárgarépa, mert annak valljuk be, nem akad párja nyár után a legjobb zöldségesnél sem. A legtöbb zöldséget fagyasztás előtt blansírozni kell. Ez nem, más, mint gyors forrázás. Azért van rá szükség, hogy megelőzzük a fagyasztás során esetlegesen létrejövő szín- és állagváltozást. A megtisztított és feldarabolt zöldségeket tegyük egy szitába  vagy drótkosárba és merítsük pár percre zubogó forró vízbe, majd vegyük ki, és tegyük azonnal jéghideg víz alá, vagyis sokkoljuk. Ezt követően alaposan szárítsuk le, adagoljuk,és rakjuk a fagyasztóba.

Az egyes zöldségek blansírozási ideje és eltarthatósága állaguktól és nagyságuktól mérten eltérő. A zöldségeket érdemes csomagolás előtt egy tálcára szétteríteni, és fagyasztóba tenni. Bár kicsit időigényesebb, de ha utána csomagoljuk, akkor minden darab külön marad, nem fagy össze.

©

• Bab: 4-7 perc/12 hónap
• Borsó: 3-5 perc/12 hónap
• Brokkoli: 7-8 perc/12 hónap
• Burgonya: 3-4 perc/6 hónap
• Cukkíni: nem blansírozandó/12 hónap
• Gomba: 5-7 perc/12 hónap
• Hüvelyesek: 3-4 perc/12 hónap
• Karalábé: 2-3 perc/12 hónap
• Karfiol: 3-4 perc/8 hónap
• Káposztafélék: 5-9 perc/12 hónap
• Kelbimbó: 5-6 perc /12 hónap
• Kukorica: 4-7 perc/6-12 hónap
• Paprika: nem blansírozandó/6-12 hónap
• Paradicsom: nem blansírozandó/12 hónap
• Sárgarépa: 3-4 perc/12 hónap
• Sóska: 6-8 perc/12 hónap
• Spárga: 3-6 perc/6 hónap
• Spenót: 5-8 perc /12 hónap
• Tök: nem blansírozandó/12 hónap
• Uborka: nem blansírozandó/12 hónap
• Vöröshagyma: nem blansírozandó/12 hónap

Fűszernövények fagyasztása

A megmosott, megszárított fűszernövényt apróra vágjuk. Fóliára halmozva, kis hengerré formálva tehetjük a fagyasztóba. Így könnyen le tudunk vágni egy-egy darabkát, amit felengedés nélkül teszünk a főzni kívánt ételbe. Másik praktikus megoldás, ha pici vízzel keverve (vagy pár csepp olajjal) jégkockatartóba adagolunk belőle. Vigyázat! A kapor nem tűri a hagyományos fagyasztást, így azt ugyanannyi mennyiségű vízzel keverjük össze, mint a fűszernövényt, és úgy tesszük a fagyasztóba.

Gyümölcsök fagyasztása

A körte és az őszibarack a fagyasztás alatt veszít a minőségéből, megváltoztatja állagát. De ha nagyon szeretjük az ízét, akkor pürésítve fagyasszuk le. A dinnyeféléket magas víztartalmuk miatt nem lehet fagyasztani. Viszont érdemes jégkockatartóba vizet önteni és egy-egy apró dinnyekockát beletenni. Koktélokba, limonádékba, de még pezsgőbe is igazán mutatós és finom dekoráció. Természetesen ugyanezt megtehetjük bármilyen más gyümölccsel is. A szemes, bogyós gyümölcsök – málna, ribizli, eper, áfonya, szeder, cseresznye, meggy – akkor maradnak gurulósak, ha adagolás előtt tálcára terítve 4 órát fagyasztjuk, majd utána rakjuk zacskókba (ízlés szerint kevés kristálycukorral meg is szórhatjuk) de az apróbb szemű gyümölcsök esetében praktikusabbak és jobban védenek a kisebb, légmentesen záró dobozok. A gyümölcs héját csak akkor hámozzuk le, ha pürésítve szeretnénk fagyasztani. A magokat érdemes előre kiszedni, mivel felengedés után sokkal nehezebb eltávolítani. Ahogy sorban érnek a zöldségek, gyümölcsök, úgy kerüljön mindegyikből pár adag a mélyhűtőbe is. Így sikerül majd télen is az asztalra varázsolni a tavasz és a nyár ízeit, színeit. 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ashley Graham nem szégyelli terhességi csíkjait

Ashley Graham nem szégyelli terhességi csíkjait

Mesterházy a NATO főtitkárával és a magyar uniós biztossal tárgyalt

Mesterházy a NATO főtitkárával és a magyar uniós biztossal tárgyalt

Nőjogi szervezet kritizálja a kapcsolattartás szabályainak változását

Nőjogi szervezet kritizálja a kapcsolattartás szabályainak változását

Elhagyhatják az utasok a Diamond Princess üdülőhajót

Elhagyhatják az utasok a Diamond Princess üdülőhajót

Cornstein nem tervezi, hogy távozna Magyarországról

Cornstein nem tervezi, hogy távozna Magyarországról

Évtizedekig őrzi az állam az egészségügyi adatainkat

Évtizedekig őrzi az állam az egészségügyi adatainkat