szerző:
Haulitus Anikó
Tetszett a cikk?

A recepthamisítóknak eredetileg nem a félrevezetés volt a céljuk, hanem hogy a különféle étkeket az eredetihez képest olcsóbb, vagy éppen könnyebben beszerezhető alapanyagokkal helyettesítsék úgy, hogy a végeredmény ízben a megtévesztésig hasonlítson az eredetihez. Kár, hogy manapság ez ipari méreteket öltött, és az állományjavítókkal, adalékanyagokkal felturbózott ételek már nem erről szólnak, sőt, akár kimerítik az élelmiszerhamisítás fogalmát is. Most megmutatjuk, hogy a hamis is lehet jó.

Mielőtt az ínyencek azonnal támadásba lendülnének, leszögezzük, szó sincs róla, hogy vitatnánk a valódi receptek s elkészítési módok elsőbbségét és jelentőségét, a minőségi alapanyagok használatát. De a hamis recepteknek is van létjogosultságuk.

Minden bizonnyal az első hamis recepteket a nagyobb, hosszú idejű nélkülözések – válságok, járványok, háborúk – hozták. Több száz trükk és fortély került már napvilágra felmenőink korából, akik az ínséges időkben is úri finomságok hasonmásaival lepték meg családjukat, a folyton korgó gyomrú gyerkőcöket. E fortélyok, a semmiből valamit teremtés képessége nélkül ugyan hogyan is élvezhették volna mondjuk a marcipán vagy a libamáj ízét, amikor gyakran mezítláb, foltozott ruhában, cipőben ültek asztalhoz? Csak úgy, hogy olcsóbb hozzávalókból készítették el a hamis változatokat, amelyek ízben a megtévesztésig hasonlítottak az eredetihez.

De vegyük csak sorba, hogy a szűkös anyagiakon kívül miért is születhettek meg még ezek a receptek. Vannak, akik egy-egy összetevőre allergiásak – glutén-, laktózérzékenyek stb. – így ebben az esetben a fő indíték, hogy azt az alapanyagot, amelyre érzékenység lép fel, kiváltsuk. Ugyanez vonatkozhat a vegetáriánusokra is, akik a húst pótolják egy receptben más hozzávalóval. Nem feledkezhetünk meg a fogyókúrázókról sem, akiknél a hamis receptben a legfontosabb szempont, hogy az eredetinél kalóriaszegényebb legyen.

Egyes hozzávalók feldolgozva egészen más ízt adnak, mint nyersen – így készíthetünk hamis gombás rántottát retekkel vagy karalábéval. Az apróra vágott vagy reszelt zöldségek megpárolva, rántottával bizony nagyon hasonló ízűek, mintha gombás rántottát készítenénk. A füstölt húsok ízét – ki gondolná – kiválóan pótolja az ételekbe készítés közben belefőzött füstölt sajthéj,vagy reszelt füstölt sajt.

Az időszakosan vagy ritkábban kapható alapanyagok hiánya is bizonyára arra sarkallták a hasukat szerető és agyafúrt szakácsokat, megtalálják a megoldást arra, hogy egész évben érezhessék a gesztenyepüréhez hasonló ízt, vagy elkészítsék a hamis ananászbefőttet. Ez utóbbi tökből készül, és megfelelően fűszerezve, ízesítve bizony első ránézésre is megtévesztően hasonlít az ananászbefőttre. Persze többszöri szemrevételezésre és kóstolgatásra kiderülhet a turpisság.

Nem maradhatnak ki a bolti kedvenc édességek sem – a házi vagy hamis Túró Rudi, Raffaello receptek szinte mindenkihez eljutottak már. Nem utolsósorban pedig, lássuk be, a lustaság az, ami találékonnyá teszi az embert. Egy-egy hosszadalmasabb vagy aprólékosabb lépés mellőzése, vagy az elkészítési idő lerövidítése is jó pár hamis receptet szült már. Talán az egyik legismertebb a hamis túrógombóc, ami fél óra alatt kész, nem kell másfél órát pihentetni, túró helyett pedig aludttejet,joghurtot vagy kefírt használnak. Persze az igazán ínyenc falatokhoz a hamisításkor is jó alapanyag és idő kell, de házi módszerekkel finomabbak és egészségesebbek, mint a boltban kapható, kétes összetételű,  ki tudja mivel dúsított társaik. Így, most az egyszer, és csak a konyhában, hamisításra fel!

 

Receptek

Hamis libamáj

50 dkg csirkemáj (lehet disznó- vagy marhamáj is, de csirkéből a finomabb)
4 tojás
3 dl tejszín / vagy 2,5 dl + 0,5 dl konyak/
10 dkg libazsír
2 gerezd fokhagyma
frissen őrölt fekete bors

A májat alaposan megtisztítjuk és ledaráljuk – de késsel is szétkaparhatjuk. A hozzávalókat összekeverjük, és egy teflon formában (őzgerinc-, alagút, de kuglófforma is lehet). 220 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük.

Fél deci konyakot is tehetünk bele, így még pikánsabb lesz, de akkor csak 2,5 dl tejszínnel készítsük. A fűszerezéshez még ízlés szerint kipróbálhatjuk  az oreganot és a kakukkfűvet.

Hamis marcipán

Ha szűkösebb időben is, vagy ha nincs otthon mandula a marcipán ízére vágyunk, akkor az alábbi olcsóbb változatot próbáljuk ki. 
Hozzávalók:
6 dl víz
10 dkg kukoricaliszt
15 dkg burgonya, héjában megfőzve
20 dkg porcukor
20 dkg őrölt dió
1 dl rum

Elkészítése:
A kukoricalisztet a vízben sűrűre főzzük, majd hűlni hagyjuk, hogy megkeményedjen. A héjában főtt krumplit meghámozzuk és még melegen áttörjük.  Hozzáadjuk a kukoricakását, a porcukrot, a diót és a rumot. Egynemű masszává dolgozzuk, majd kis gömböcskéket formázunk belőle. Ízlés szerint belefogathatjuk kakaóporba, vagy belemárthatjuk olvasztott csokoládéba is.

Hamis somlói galuska

25 dkg babapiskóta
10 dkg étcsokoládé
1 csomag csokoládés pudingpor
1 csomag vaníliás pudingpor
10 dkg apróra vágott dió
2 dl tej
1 dl rum
1 evőkanál vaj
5 dkg arany mazsola

A mazsolát beáztatjuk fél deci rumba. A pudingokat a leírás szerint elkészítjük. Az étcsokoládét gőz fölött felolvasztjuk a vajjal.
A tejet összekeverjük fél deci rummal, és megforgatjuk benne a babapiskótákat. Vigyázzunk, hogy ne ázzon el! A babapiskótákat lerakjuk egy jénai tál aljára, rácsurgatjuk az olvasztott étcsokoládé felét. Megszórjuk a mazsola és a dió felével. Erre a rétegre ráöntjük a csokoládés puding felét. Megismételjük a rétegelést, annyi különbséggel, hogy csokis puding helyett vaníliás pudingot használunk. A tetejét meghinthetjük natúr kakaóporral. Legalább 2 órára tegyük hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek, és a piskóta a puding alatt megpuhuljon. Tejszínhabbal tálaljuk.

Túrógombóc
sxc.hu
Hamis túrógombóc

4 pohár kefir (a kefires pohár a mérőeszköz)
1 pohár búzadara
1 csomag vaníliás cukor
3 evőkanál kristálycukor
fél citrom reszelt héja
1 pohár tejföl
olaj
zsemlemorzsa
porcukor

A kefirt egy kisebb lábasba öntjük, lassan felforraljuk, és folyamatosan öntve belekeverjük a búzadarát, a vaníliás cukrot, a kristálycukrot, a reszelt citromhéjat és kb. 7-8 percig főzzük. Hagyjuk kihűlni. Amíg hűl, addig olajon megpirítjuk a zsemlemorzsát. A kihűlt keverékből vizes kézzel gombócokat formázunk és belehempergetjük a zsemlemorzsába. A tejfölt elkeverjük kevés porcukorral, és ezzel meglocsolva tálaljuk a gombócokat.

Hamis tejszínhab

Ezt a receptet egy – eredetileg a múlt század negyvenes éveiben született, majd 1991-ben reprint kiadásban újra megjelent – Ízletes hadiételek című gyűjteményben találtuk: "10 dkg cukrot kevés vízzel főzzünk sűrű szirupnak. Azalatt 2 tojásfehérjét verjünk fel kemény habnak és folytonos keverés mellett kanalanként adagoljuk a fövő szirupba, mellyel még 3-4 percig verjük jó kemény, hófehér habbá. Ajánlatos a főzőfazekat forrásban lévő vízben, egy nagyobb edényben tartani.”

Hívatlan vendég koch

Ugyancsak a fent említett, Madár Imréné által jegyzett gyűjteményben leltünk rá egy remek, gyors édességre, amely hamis koch, azaz felfújt: „8 dl tejben főzzünk 1 deci búzadarát. Közben keverjünk el 3 tojás sárgáját 6 evőkanál cukorral, forgassuk bele a forró búzadarába, amelybe a 3 tojás keményre vert habját is belekeverjük. Nem kell tovább főzni. Öntsük üvegtálba. Adjunk a tetejére összevagdalt cukros gyümölcsöt. 5 perc alatt elkészül és váratlan vendéglátásnál kitűnő szolgálatot tesz.”

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!