szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Gyulai májas fesztivállal bővül a Várkerti Vigasságok rendezvénysorozat a Békés megyei városban.

Gyula városa kiemelten fontosnak tartja, hogy a kulturális-, gyógyturizmus mellett a gasztronómiai különlegességek iránt érdeklődő turistákat is kiszolgálja, ezért támogatja az idei vigasságot és a májas fesztivált, amelyet június 24. és 26. között rendeznek - hangoztatta a három napos programot ismertető sajtótájékoztatóján Görgényi Ernő polgármester. A fesztiválon lesz főző- és hidegkonyha készítő verseny, de kiderülhet az is, kinek a receptje alapján lehet a legfinomabb étket készíteni a gyulai kenőmájasból

A gyulai gasztroturizmus fejlődéséről szólva elmondta, hogy tavasszal már megrendezték a gyulai kolbászhoz kapcsolódó fesztivált, illetve már túl vannak az idei pálinkafesztiválon is. A város azért támogatja a májas fesztivállal kibővült rendezvényt, mert a Gyulai Húskombinát Zrt. által gyártott kenőmájas immár a kolbász mellett is öregbíti Gyula hírnevét.

Ruck János, a húsipari nagyüzem vezérigazgatója arról szólt, hogy a gyulai kenőmájas a kolbász után immár a legfontosabb termékük, hiszen a hazai piacon a csaknem 9 ezer tonnás évi fogyasztás több mint egyharmadát a gyulai kenőmájas teszi ki. A nagyüzem számára ugyanakkor fontos, hogy megőrizze piaci pozícióit, sőt növelje ismertségét a fiatalabb generáció körében is, ezért örömmel vesznek részt az első májas fesztivál szervezésben.

Bora Imre főszervező a programról szólva kiemelte, hogy a három nap során lesz sertésmájból készült ételek főzőversenye, megmérkőznek egymással a hidegtálak készítői, de várják az amatőr és profi szakácsok jelentkezését a gyulai kenőmájasból készült receptversenye is.

A Gyulai Vár előtti téren megrendezésre kerülő gasztronómiai fesztiválon minden este könnyűzenei koncertekkel szórakoztatják az érdeklődőket.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!