szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tudjuk, válság van, de azért még nem kell lemondanunk a gasztroélményről, amely lehet akár egy különlegesen elkészített szendvics, vagy egy szokatlan köret is. A Bon appétit magazin 25 olyan dolgot gyűjtött össze, amelyet 2012-ben mindenképpen érdemes kipróbálni. Ezekből válogattuk tízes listánkat.

Továbbgondolt szendvicsek

Minden tisztelet az úgynevezett BLT szendvicseknek – a tengerentúlon a legnépszerűbb klasszikus, nevét a bacon, lettuce, tomato (bacon, fejessaláta és paradicsom) rövidítéséből kapta –, amelyek általában enyhén pirított kenyérből, zsemléből készülnek. Persze nem kell leragadni az alapoknál, nyugodtan továbbgondolhatjuk, mi fér még el a szendvicsünkben. Kerülhet bele például hagyma, savanyúság, uborka, fűszeres majonéz. Jó példa erre a már korábban megjelent vietnámi banh – a receptért kattintson –, manapság azonban simán ázsiai jelzőkkel illetik – igaz, ezekbe már a chili, a mini répa, és a fűszeres mézzel készült hús is belefér – a hasonló elgondolás alapján készült harapnivalókat. Nevezzük bárhogyan is, egy biztos, ebédnek is kiváló lehet.

Makrélát minden konyhába

Noha mi magyarok nem jeleskedünk a halfogyasztásban, és nem miattunk fognak kihalni a nemzetközi konyhák trendi halfajai, jó ha tudjuk: aggodalomra ad okot a halkereskedelem mai mérete. Ha így folytatódik, 2048-ra eltűnhetnek olyan népszerű halfajok, mint például a kékúszójú tonhal, vagy a chilei tengeri sügér. Ugyan feltételezhetően nem fenyeget minket az a veszély, hogy nap mint nap összetalálkozunk velük, de menjünk a trenddel szembe, és mondjunk rájuk nemet. Együnk helyette makrélát, ebből bőven van utánpótlás. Ráadásul amellett, hogy finom, rendkívül egészséges is: tele van D-vitaminnal, és Omega-3 zsírsavval. Na és persze, sokféleképpen elkészíhető.

Búzamentes élet

Fazekas István

A cikk állítja, pizza nélkül is lehet teljes életet élni. És nem csak abban az esetben, ha lisztérzékenyek vagyunk. A szerzője saját magát tesztelte. Azt mondja 300 százalékkal jobban érzi magát azóta, hogy száműzte életéből a glutént. Jobb lett a hangulata, és több energiája is van. Azt nem tudjuk, hogy érezheti magát valaki éppen 300 százalékkal jobban, de azt igen, hogy az ilyen megvonások elején hiányzik a kenyér és a tészta íze, ezt az időszakot kell átvészelnünk. Ha sikerül, csodálatos változáson mehet át az étrendünk s az életünk, mert minden bizonnyal több zöldséget fogunk enni. Ajánljuk a mexikói, thai, japán és perui konyhát, ha gluténmentesen akarunk étkezni. Csak nehogy rizstészta fanatikusokká váljunk.

Paccheri, garganelli, trofie

Ezek a nevek főleg a tésztamániásoknak hangozhatnak ismerősen, most azonban mindenkit beavatunk. Ha mégsem akarunk lemondani a tésztáról, legalább legyünk nyitottak az új változatokra és formákra. És mivel az olasz konyha amúgy is töretlen népszerűségnek örvend, nem lesz nehéz beszereznünk a különféle tésztaféléket, és nyugodtan próbáljuk ki azokat, amelyek még ismeretlenek számunkra. Most találomra választottunk ki hármat, de persze a kísérletezés nem szorítkozhat csak ezekre. A paccheri valójában egy kövérebb csőtészta, körülbelül 3 centiméter hosszú darabokra szelve. Al dente állagúra 10-12 perc alatt megfő, és ideális például sütőben készülő egytálételekhez. A garganelli vagy lúdgége tészta, innen a név is – hasonlatos a mi csigatésztánkhoz – vékony, barázdált tészta. Leginkább húsos ragúkhoz kínálják, de sajtos-gombás szósszal sem fogjuk elrontani. A méltán híres pestóhoz pedig a trofie nevű, rövid spirálszerű tészta illik a legjobban.

nyárikonyha.blogspot.com

Sör koktélként? Igen

Készítsünk koktélokat sörből – a legismertebbek a Shandy és Michelada névre hallgató italok. Itt az ideje, hogy kipróbáljunk néhányat mi is, márcsak azért is, mert korábban már adtunk néhány tippet ezek elkészítéséhez. De ne feledjük, a sörkoktélok is elsősorban alkalmi italok, és kár lenne őket a minél gyorsabb lerészegedést szolgáló mixeknek tekinteni. Kattintson a részletekért!

Amaránt és guinoa

Ha szeretjük a quinoa nevű különlegessséget, minden bizonnyal az amaránt – nálunk disznóparéjként ismert – is elnyeri majd tetszésünket. Többféle módon is beilleszthetjük étrendünkbe, például kitűnő köret lehet belőle, lisztjével pedig kiváltható a búzából készült őrlemény. Puffasztott változatban reggelihez is kiváló, müzli helyett. Kitűnő vas, kalcium, magnézium és cink valamint egyéb mikroelemforrás. Bioboltokban biztos megtaláljuk.

Csabai kolbász helyett

Jó kolbászt nemcsak mi magyarok tudunk készíteni. A bél jelentésű Lap Cheong néven ismert kolbász darált seréshúsból, gabonafélékből, szójaszószból és paprikából készül. Mint a nevéből is sejteni lehet, kínai húskészítményről van szó. Evés előtt érdemes megfőzni, jól variálható fogások alapja lehet. Párolva, rizzsel egy igen gyorsan elkészíthető ebéd. De szeletelve, wokban sülve, mogyoróhagymával, esetleg más zöldségekkel is kiváló.

Skót tojás feltétnek

Recept is felkerült a listára, történetesen a skót tojás, amelyet nevezhetnénk akár egyszemélyes stefánia vagdaltnak is. A skót tojás, amely igazából Londonból való, úgy készül, hogy egyszerű kolbásztöltelékbe csomagolják a keményre főzött tojást, majd morzsába forgatva forró olajban megsütötik. Kiváló feltét például főzelékekre, ha már unjuk az egyszerű tükörtojást. Ha elkészítenénk, itt találunk receptet, ahol fázisfotókkal könnyítik meg konyha próbálkozásainkat.

bonappetit.com/blog

A tökéletes reggeli sütemény

A reggeli a nap egyik legfontosabb és sokszor egyben a legstresszebb étkezése, főleg kisgyerekes családban. Különösen nehéz dolguk van azoknak a szülőknek, akiknek a gyerekei például nem szeretik a tojást, a zabkásával pedig ki lehet őket ijeszteni a konyhából. A cikk szerzőjének az a sütemény oldotta meg a problémát, amelyre egy kávézóban talált rá. Ha mi is kedvet kaptunk a mogyorós, aszalt megyes, áfonyás finomsághoz, az útmutatót itt megtaláljuk.

Úticél: Tasmánia

Végül pedig egy úticél, ha már gasztronómiáról van szó. Az Ausztráliához tartozó apró sziget, Tasmánia nincs közel, és valószínű a repülőjegy sem jön ki a minimálbérből, ám ha mégis valami csoda folytán nagyobb összeg birtokába jutunk, érdemes ezen a különleges helyen elkölteni. Amellett, hogy a szigetet mérsékelt övi esőerdők borítják, viszonylag nagy területen mezőgazdasági termelés folyik, hangulatos kisvárosokat és fehérhomokos strandokat is találunk. Borítékolható a különleges ízvilág is, óceáni pisztránggal, sós osztrigával, kecskesajttal, pezsgővel és helyi whisky-vel.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!