Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"58879538-f175-402d-a576-39a8545d8654","c_author":"Németh András","category":"360","description":"A mesterséges intelligencia az élet valamennyi területén egyre inkább meghatározó szerepet játszik, így hozzájárulhat a fenntarthatósági célok eléréséhez is. Akadnak ugyanakkor kockázatok is, az MI alkalmazása például az energiafogyasztás növekedését okozhatja.","shortLead":"A mesterséges intelligencia az élet valamennyi területén egyre inkább meghatározó szerepet játszik, így hozzájárulhat...","id":"20250312_fenntarthato-fejlodes-2025-mesterseges-intelligencia-gdp-karbonkibocsatas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/58879538-f175-402d-a576-39a8545d8654.jpg","index":0,"item":"b82ab177-77db-4034-baa9-2fb902b738d8","keywords":null,"link":"/360/20250312_fenntarthato-fejlodes-2025-mesterseges-intelligencia-gdp-karbonkibocsatas","timestamp":"2025. március. 12. 16:30","title":"Kiszámolták, mennyivel növelheti a GDP-t és csökkentheti a karbonkibocsátást a mesterséges intelligencia","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"02403ced-b399-4aac-8ce0-c3dbd97761db","c_author":"Balla István","category":"360","description":"Több évfolyam tudásában máig mérhető, jelentős hiányt okozott a koronavírus-járvány időszaka, sőt valószínűleg ők egész életükben hordozzák majd ezt a hátrányt, az oktatásirányítás pedig nem tesz semmit a felzárkóztatásért. Az iskolákat felkészületlenül érte a bezárás, és nem sok mindent tanult a közoktatás a karantén alatt.","shortLead":"Több évfolyam tudásában máig mérhető, jelentős hiányt okozott a koronavírus-járvány időszaka, sőt valószínűleg ők egész...","id":"20250313_covid-iskola-oktatas-karantenoktatas-digitalis-oktatas-lezaras","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/02403ced-b399-4aac-8ce0-c3dbd97761db.jpg","index":0,"item":"1d2b79c7-9cd9-4057-878a-57bb23d7e812","keywords":null,"link":"/360/20250313_covid-iskola-oktatas-karantenoktatas-digitalis-oktatas-lezaras","timestamp":"2025. március. 13. 12:00","title":"50 éven át alulteljesítő generáció és egy elpuskázott lehetőség – tanult-e valamit az iskola az öt éve elrendelt bezárásból?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"c55d1938-6bbf-4cff-93d8-95c4edc06a44","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Az alvás maga a pihenés, amikor a szervezet is regenerálódik – úgy tűnik azonban, hogy ez nem teljes egészében igaz. Egy friss kutatás ugyanis rávilágított, hogy az agy még ilyenkor is meglepően aktív marad, legalábbis erre lehet következtetni a pupilla változásaiból.","shortLead":"Az alvás maga a pihenés, amikor a szervezet is regenerálódik – úgy tűnik azonban, hogy ez nem teljes egészében igaz...","id":"20250313_nyitott-szemmel-alvas-agyi-aktivitas-eth-zurich-vizsgalat","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/c55d1938-6bbf-4cff-93d8-95c4edc06a44.jpg","index":0,"item":"c750576a-b6d4-40b8-aa6e-689ef93a626f","keywords":null,"link":"/tudomany/20250313_nyitott-szemmel-alvas-agyi-aktivitas-eth-zurich-vizsgalat","timestamp":"2025. március. 13. 08:03","title":"Nyitott szemmel kellett aludniuk az embereknek, hogy megfigyeljék őket – és ez egy fontos felfedezéshez vezetett","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"08be4ba0-6b42-4f88-ac77-98e8a02b4ba1","c_author":"Hamvay Péter","category":"itthon","description":"Kovács Csabát a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) ügyvezető rektorának jelölte a szenátus, csakhogy ilyen pozíciót a felsőoktatási törvény nem ismer. Az intézménynek több mint egy éve szabályosan kiválasztott rektorjelölte is van, de őt az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriuma nem volt hajlandó kinevezni.","shortLead":"Kovács Csabát a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) ügyvezető rektorának jelölte a szenátus, csakhogy ilyen pozíciót...","id":"20250314_Ugyvezeto-rektor-MOME-jog-torveny-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/08be4ba0-6b42-4f88-ac77-98e8a02b4ba1.jpg","index":0,"item":"88b6de49-f57c-49bc-a192-8099addc498e","keywords":null,"link":"/itthon/20250314_Ugyvezeto-rektor-MOME-jog-torveny-ebx","timestamp":"2025. március. 14. 06:01","title":"Nem létező pozícióból irányítja a MOME-t Kovács Csaba ügyvezető rektor","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"cb51aa0d-6ebe-40c1-be77-389f39a0465b","c_author":"Lőrincz Tamás","category":"itthon","description":"Öt gyerek kórházba került kiszáradás miatt, de már kiengedték őket. ","shortLead":"Öt gyerek kórházba került kiszáradás miatt, de már kiengedték őket. ","id":"20250312_Tobb-mint-600-an-lettek-rosszul-Nagykoroson-folyik-a-vizsgalat-hogy-mi-okozta-a-megbetegedeseket","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/cb51aa0d-6ebe-40c1-be77-389f39a0465b.jpg","index":0,"item":"59b6d4aa-82ad-49c4-92aa-3c6c57077f90","keywords":null,"link":"/itthon/20250312_Tobb-mint-600-an-lettek-rosszul-Nagykoroson-folyik-a-vizsgalat-hogy-mi-okozta-a-megbetegedeseket","timestamp":"2025. március. 12. 07:59","title":"Több mint 600-an lettek rosszul Nagykőrösön, folyik a vizsgálat, hogy mi okozta a megbetegedéseket","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"ed99aa24-79fa-4f27-8d0a-3cb7f46992c7","c_author":"HVG","category":"vilag","description":"Megállapodtak a vitás kérdésekről, már csak alá kell írni a békeszerződést.","shortLead":"Megállapodtak a vitás kérdésekről, már csak alá kell írni a békeszerződést.","id":"20250313_azerbajdzsan-ormenyorszag-beketargyalas-lezarult-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/ed99aa24-79fa-4f27-8d0a-3cb7f46992c7.jpg","index":0,"item":"917cfd12-4c64-4196-b844-324f0551078a","keywords":null,"link":"/vilag/20250313_azerbajdzsan-ormenyorszag-beketargyalas-lezarult-ebx","timestamp":"2025. március. 13. 18:39","title":"Lezárultak a béketárgyalások Azerbajdzsán és Örményország közt","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"ff8ad027-7647-4953-8e20-abc991145d41","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Magyar kutatók egy új, fényérzékeny jelölési módszert fejlesztettek ki, amely segít azonosítani a gyógyszermolekulák célzott kapcsolódását a betegséget okozó fehérjékhez. A HUN-REN szakembereinek új technológiája nemcsak egyszerűbb és hatékonyabb, mint a korábbi megoldások, hanem olcsóbb és biztonságosabb is.","shortLead":"Magyar kutatók egy új, fényérzékeny jelölési módszert fejlesztettek ki, amely segít azonosítani a gyógyszermolekulák...","id":"20250312_hun-ren-ttk-gyogyszerfejlesztes-fenyerzekeny-jelolesi-modszer-uj-technologia","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/ff8ad027-7647-4953-8e20-abc991145d41.jpg","index":0,"item":"ac053f3c-647d-4d2b-9e69-fe55dcb2b763","keywords":null,"link":"/tudomany/20250312_hun-ren-ttk-gyogyszerfejlesztes-fenyerzekeny-jelolesi-modszer-uj-technologia","timestamp":"2025. március. 12. 13:03","title":"A fény segítségével lehetnek hatékonyabbak a jövő gyógyszerei, és ez magyar kutatóknak köszönhető","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"293aa7bf-0d43-42a0-94bc-a6baeea348a4","c_author":"Tóta W. Árpád","category":"360","description":"A párthű szolgák magukban semmire sem képesek. Szükség van azokra is, akik megvetik őket, párttal együtt. A lojális gárda nevetséges fércműveket tudott összehozni, a piacképes termékhez már kellett az is, aki szerint Fuck NER. ","shortLead":"A párthű szolgák magukban semmire sem képesek. Szükség van azokra is, akik megvetik őket, párttal együtt. A lojális...","id":"20250312_Tota-W-Arpad-Fuck-NER","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/293aa7bf-0d43-42a0-94bc-a6baeea348a4.jpg","index":0,"item":"7757d441-e7b5-40ac-aae7-71ae3532ee68","keywords":null,"link":"/360/20250312_Tota-W-Arpad-Fuck-NER","timestamp":"2025. március. 12. 09:36","title":"Tóta W. Árpád: Fuck NER, ilyen a szuverenitás","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
A legtöbb családban hosszú hétvégék ürügyén testes túlélő készleteket halmoznak fel. Aztán már a hűtőt sincs kedvük kinyitni, amiben ott förmed rájuk az ünnepi fogásokból maradékká lefokozódott holmi. Mit kezdjünk vele?
Nem tudom, más hogy van,de én az ilyen sátoros ünnepek után, mint a húsvét, leginkább házmesterhalnak képzelem magam a konyhában. Ez az a nyugodt természetű, fenéklakó az akváriumban, amelyik csak turkál s turkál, eltakarítva minden ehetőt, ami az útjába kerül. Nyugodt természetről szó sincs, de eltakarításról annál inkább.
Ha olyan ideális háziasszonnyá bírnék válni, mint akitől Magyar Elek Ínyesmester elvárta, hogy tudja, mi az illő menetrend karácsonytól húsvétig, kevesebb maradékkal küzdenék. Amit ő javasol, az már eleve „maradék feldolgozás” is. Csak a jövőre nézve idézem: ”Ünnep vasárnapján föltétlenül báránynak kell az asztalra kerülnie. Bizonyos alkatrészeiből tárkonyos raguleves készül, míg másokból tejfeles paprikás. A zsenge bordák kisütve párolt zöldségek és krumplipüré társaságában vonultatnak fel.” Szerencse, hogy hozzáteszi: a sonka minőségén lehet leginkább lemérni a háziasszony tudományát. Az egész minimál kötelező menetrendből nekem csak a sonka volt meg, és van is. Még mindig.
Gy.Zs.
Renitens családom már a nyuszi távozta előtt kikövetelte a maradék diadalát, vagyis a sonkás tésztát. Körömszakadtig aprítottam pici kockákra füstölt sonkadarabot, mert nem szívlelem a darálós masszát. A felkockázott kövérje a nagy, mély, kivajazott, morzsázott – száraz kenyérvéget reszeltem - jénai tál aljába került. A kifőzött laskatésztát a tejföllel, tojássárgájával turbózott, kevés őrölt fehér borssal, vágott medvehagymával fűszerezett sonkaapró halmazzal forgattam össze. A tetejére kis vajdarabok, még jó adag tejföl, s megint csak morzsa került, aztán sutty, irány az előmelegített sütő, pirulásig. Sonkaügyben rövid szünet, amely az eltett füstölt lé levessé avanzsálásával töltetik ki. Mert az ember valami melegségre vágyik, főleg, ha áprilisban van tél. A fűleves nagyon is megteszi ilyenkor. Elég hozzá 1-1 csokor petrezselyem, zellerzöld – ha nyeles angol zeller tartózkodik a háztartásban, akkor a szárakat szabdaljuk fel –, pár szál kapor összevagdalva.
Kevés olajon megpároltam, meghintettem őrölt borssal, beledobtam egy babérlevelet, rázúdítottam a hűtőben várakozó sonkalevet. A szerint, milyen sós, lehet vízzel felengedni. Elég, hogy egyet forrjon, s már jöhet a sűrítés egy szem főtt krumpli és tejföl/ tejszín, mi több,pluszban jó evőkanál tejszínes torma összeturmixolva, a fazékban kevergetve. Ha van maradék főtt tojásunk is,akkor a sárgáját tálaláskor a leves tetejére reszeljük.
A kemény tojásokat a rakott karfiolba reszeltem mimózásan, vagyis fehérjéstől együtt. Elvtelenül a piac helyett a legközelebbi zöldségboltból vettem magamhoz két fej karfiolt, amit rózsáira szedve, zöldfűszeres sóval forralt vízben megpároltam. A maradékból maradt sonka megint csak felaprózódott, juhtúróval, tejföllel, kevés őrölt szerecsendióval és a reszelt tojással összeforgattatott. Kivajazott hőálló tálba került a lecsurgatott karfiol fele, rá a sonkás cucc, beborítva a többi karfiollal. A továbbiakban a sonkás tésztához hasonló vajas, morzsás, tejfölös, sütős bánásmódban részesült. Nagyjából ezzel a végére is jártam a maradék feldolgozásnak. De azért íme, egy rendes recept is „ízek és kultúrák” jeligére, kiadónk nemzetközi konyhasorozatának spanyol kötetéből.
Recept: Sonkás, krumplis tortilla
Gy.Zs.
Hozzávalók/ 4 főre/: 30 dkg krumpli, 20 kg füstölt sonka, 4 tojás, 1 hagyma, só, olaj, petrezselyem Elkészítés: A meghámozott krumplit vékonyan felkarikázzuk, bő forró olajban arany barnára sütjük. Szűrőlapáttal nedvszívó papírral bélelt tálba szedve, félretesszük. A maradék olajban megpároljuk a felkarikázott hagymát, rádobjuk a vékony, rövid csíkokra vágott sonkát, átpirítjuk, leszűrjük, félretesszük. Pici sóval felverjük a tojásokat – vigyázzunk, a sonka sós - és összeforgatjuk a hagymás-sonkás – krumplis trióval, belevágjuk a petrezselymet is. Serpenyőben két evőkanál olajat felforrósítunk, és beleborítjuk az egész készletet, spatulával, fakanállal elegyengetjük. Őrizzük a tűzet és a tortillát – mert ez már maga az, úgyis mint a sonkaevő spanyolok egyik nagy kedvence – míg a tojás megdermed. Akkor ügyesen a serpenyő tartalmát egy nagyobb,lapos tálra borítjuk. A következő bűvészmutatvány, hogy a tálról a megsült felével fölfelé visszasegítjük a serpenyőbe, hogy a másik oldala is méltó befejezést nyerjen. Közepes lángon, 2-3 perc alatt ez be is következik. Tálalhatunk. Vághatjuk, mint a tortát szeletekre, negyedelhetjük, ahogy tetszik. Hidegen, melegen, langyosan is jó. Az olajos, citromos dresszinges zöld salátát szívesen fogadja maga mellé. Meg egy pohár bort, sört.