szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A világon minden negyedik gyermek annyira alultáplált, hogy ezzel tanulmányi eredményét kockáztatja, a hiányos étrend súlyosan károsíthatja a kicsik olvasási és íráskészségét - derül ki a Save the Children brit jótékonysági szervezet tanulmányából.

A helytelenül étkező gyerekek visszafordíthatatlan károsodást szenvednek, kisebb termetűek és gyengébbek, és agyi fejlődésük is visszamaradhat - idéz a tanulmányból a BBC hírszolgálata.

A Save the Children azt kéri, hogy a G8-ak vezetői, akik a jövő hónapban Észak-Írországban találkoznak, kiemelten foglalkozzanak az alultápláltság elleni küzdelemmel.

A jelentés etióp, indiai, perui és vietnami gyerekek ezrei körében végzett vizsgálatokon alapul. Kimutatja, 19 százalékkal valószínűbb, hogy a hiányos táplálkozás következtében vézna gyermekek hibásan olvasnak el egyszerű mondatokat, például "A nap süt" vagy "Szeretem a kutyákat"-típusúakat, mint kiegyensúlyozott étrenden élő társaik. Felnőtt korukban 20 százalékkal is kevesebbet kereshetnek, az alultápláltság gazdasági hatása pedig 125 milliárd dollárra rúghat.

"A rossz étkezés a fejlődő országokban számolás- és írástudatlansághoz vezet, ráadásul gátolja a gyermekhalandóság elleni küzdelmet" - mondta Jasmine Whitbread, a Save the Children International vezetője. "A krónikus alultápláltság hatásaitól a világon minden negyedik gyermek szenved, sok millió fiatal élet forog veszélyben."

A G8-ak találkozóját megelőzően, június 8-án a brit kormány táplálkozási konferenciát szervez, amelynek napirendjén szerepel, hogy számos afrikai országnak van szüksége saját élelmezési tervre. "A konferencián részt vevő vezetőknek végre "szembe kell nézniük az alultápláltság okozta válsággal és fel kell venniük a harcot ellene" - mondta Jasmine Whitbread.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fel is út, le is út – A magyar-szlovák lakosságcsere 1946–1948

Fel is út, le is út – A magyar-szlovák lakosságcsere 1946–1948

Főúton tolató kamiont fogtak a rendőrök, nem múlt sokon a tragédia – videó

Főúton tolató kamiont fogtak a rendőrök, nem múlt sokon a tragédia – videó

Kolbászba rejtett méreggel, csavarral, gyufával kínozza egy ismeretlen a kutyákat Pécelen

Kolbászba rejtett méreggel, csavarral, gyufával kínozza egy ismeretlen a kutyákat Pécelen